Klasszikus orosz könyvklub – előadás

Meghívott: Bartalis Judit (egyetemi oktató, BBTE Orosz Nyelv és Irodalom Tanszék).

Klasszikust olvasni kihívás, csaknem rendbontó cselekedet. Orosz klasszikust olvasni ugyancsak rendbontás, az önfejlesztés kimagasló művészete.

Az értő szemmel és szívvel átolvasott könyvek – a szervezők reményei szerint – mindannyiunkat ráébresztenek a klasszikus irodalom s ezen belül is az orosz klasszikus irodalom olvasásának szükségességére. A szótlanságra ítélt vagy csak egyszerűen elfelejtett könyveket újra kézbe vehetjük. Így válik megkerülhetetlenné a könyvekkel való (újra)találkozás, könyvsors és embersors csendes, de mindennél sejtelmesebb összefonódása.

A kolozsvári Octavian Goga Megyei Könyvtár magyar részlege 2022 augusztusától kezdődően egy friss kezdeményezésnek, a klasszikus orosz könyvklubnak lesz a házigazdája. A könyvklub eseményeit megtiszteli jelenlétével dr. Bartalis Judit, a BBTE Orosz Nyelv és Irodalom Tanszékének egyetemi docense, a könyvklub szakmai védnöke, aki az orosz kultúra szakavatott ismerőjeként segíti a szervezők munkáját. A klasszikus orosz irodalom kimagasló alkotásainak értő bemutatása (a történelmi, filozófiai és eszmetörténeti háttér megrajzolása), az olvasás során felmerülő kérdések megvitatása mellett figyelmet fordítanak az orosz kultúra – a szellemi és épített kultúra – számos remekművére is. Az orosz klasszikus irodalom filmes feldolgozásai, a Tolsztojt bemutató korabeli archív filmfelvételek, a szentpétervári Ermitázs lélegzetelállítóan szép és egyedi gyűjteménye, Szkrjabin zenei életútja vagy éppenséggel Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című művének újrafordítási nehézségeiről készült beszámoló – e témák mind-mind gondolatébresztő beszélgetések alapjául szolgálhatnak. Témavezető: Gáspár Emese irodalmár.

Megosztás:

Dátum

2022. aug. 17.

Időpont

18:00 - 19:00

Helyszín

Octavian Goga Megyei Könyvtár - Honvéd u. 104. sz.
Calea Dorobanților 104, Cluj-Napoca 400000

Főszervező

Octavian Goga Megyei Könyvtár

Leave a Reply