Kriza. Kötetes. Kötetlen… – Selyem Tünde: A kolozsvári hóstáti közösség és Szabó Lilla: Interetnikus kapcsolatok Felső-Háromszéken című kiadványok bemutatója

A kiadványokat bemutatja: Ágoston-Szűcs Brigitta és Jakab Albert Zsolt néprajzkutatók.

A Kolozsvári Magyar Napok keretén belül második alkalommal kerül sor a Kriza. Kötetes. Kötetlen… című rendezvényre, melyen az érdeklődők Szabó Lilla: Interetnikus kapcsolatok Felső-Háromszéken. Magyar–román–cigány együttélés Haraly, Páva és Székelypetőfalva településeken és Selyem Tünde: A kolozsvári hóstáti közösség. Öt család három nemzedékének életmódvizsgálata című kiadványokat ismerhetik meg az érdeklődők. A könyveket Jakab Albert Zsolt és Ágoston-Szűcs Brigitta mutatja be.

A 2021-ben útjára indított Kriza. Kötetes. Kötetlen… sorozat keretén belül a Kriza János Néprajzi Társaság két kiadványát mutatják be.

Szabó Lilla: Interetnikus kapcsolatok Felső-Háromszéken. Magyar–román–cigány együttélés Haraly, Páva és Székelypetőfalva településeken (Dissertationes Ethnographicæ Transylvanicæ) Kriza János Néprajzi Társaság, Kolozsvár, 2018, 214 old.

A Székelyföldön együtt élő nemzetiségek (magyar, román, cigány) kapcsolatait alapvetően átrendezték azok a gyökeres változások, melyek a települések demográfiai, etnikai és gazdasági szerkezetében történtek az elmúlt évtizedekben. A kötet ezeket a változásokat vizsgálja a három etnikum szintjén, valamint azt is kutatja, hogy miként fogalmazza újra magát a három etnikai közösség az elmúlt huszonöt év posztszocialista átmeneti időszak hatásainak a tükrében.

Selyem Tünde: A kolozsvári hóstáti közösség. Öt család három nemzedékének életmódvizsgálata (Dissertationes Ethnographicæ Transylvanicæ) Kriza János Néprajzi Társaság, Kolozsvár, 2021, 246 old.

A kolozsvári hóstáti családok három nemzedékének vizsgálata által választ kaphatunk arra, hogyan rendeződtek át a hangsúlyok az eltérő generációk életmódjában, és milyen életstratégiát választottak azok. Az életmódváltozás dokumentálásában szerepet kap a gyermeknevelés, a telekszerkezet, a lakáskultúra, a táplálkozás és a szabadidőtöltés vizsgálata is, ugyanakkor hóstáti életpályák megismerésével nyomon követhetjük a fontosabb változásokat és fordulópontokat is.

Megosztás:

Dátum

2022. aug. 17.

Időpont

17:00 - 18:00

Helyszín

Kriza János Néprajzi Társaság - Mikes Kelemen u. 15. sz.
Strada Croitorilor 15, Cluj-Napoca 400162
Kategória

Főszervező

Kriza János Néprajzi Társaság

Leave a Reply