Tíz, tíz, tiszta víz – kiállítás

A Partiumi Keresztény Egyetem képzőművészet szaka volt hallgatóinak és oktatóinak kiállítása. A kiállítás a szak 20. jubileumi évének nyitórendezvénye. Kurátorok: Maior Enikő (rektorhelyettes, PKE), Balázs Zoltán (tanszékvezető, PKE, Művészeti Tanszék).

Atomok, molekulák, cseppek. Egy csepp vízben ott az egész óceán, mert annak szeszélyét, és mozgásait magában hordozva a rész is beszél az egészről. Egy cseppnyi édesvíz megmutatja mindazt, ami lebegteti bennünk és körülöttünk az életet, és otthonná formálta számunkra a pusztát.

Az anyag számlálható, akár az éveink, bár most csak időnk tűnik végesnek, kezünk nyomán a föld repedni kezdett, a folyók pedig rejtőzködni. A víz ajándék. Folyik az erekben, keveredik a levegővel és a lélekkel. Benne mozgunk és bennünk mozog. Átlényegülései hatnak a környezetére, de ő maga is alakváltó, és azonnal visszatükrözi a körülötte változó életet. 

Látszólagos végtelensége hamis bőségtudatot ad, ezért könnyen elfeledjük, hogy minden elveszett cseppjével távolabb kerülünk saját lényegünktől. Mélyen, az elmén túl, a sejtek szintjén még dolgozik a tiszta ösztön, ami a vele való kapcsolódást keresi, mert él a transzgenerációs emlék, hogy a delta az igazi otthon; hogy a puszta is a víztől válhat otthonná.

2022. augusztus 14-én, 17.00 órától, a kolozsvári Bánffy Palota/Művészeti Múzeuma a víz cseppjeit zárja falai közé. Gondolatokat, emlékeket, amelyek a víz partjára, a kék látóhatárra vezetnek vissza.

Számlálható cseppek ezek, amelyeket, dr. habil. Maior Enikő és dr. Balázs Zoltán kezdeményezésére, Kolcsár Zsolt, Kónya Kincső, Torkos Márk Erik, Lőrinczi Inez, Szabó Réka, László Hajnalka, Kovács Kinga, Gergely Ernő Endre, Balázs Zoltán és Ozsváth Zsuzsa, a Partiumi Keresztény Egyetem oktatói és volt hallgatói hoznak elénk, hogy a valóságot kimerevítve, a misztikumon és a mitológiákon túl, szembenézzünk időbeliségünkkel, a fogyó anyaggal.

Az esemény egy tematikus évet indít a PKE képzőművészeti képzésének 20 éves jubileuma alkalmából. 

Megosztás:

Dátum

2022. aug. 14.

Időpont

17:00 - 18:00

Helyszín

Bánffy-palota / Kolozsvári Művészeti Múzeum - Főtér 30. sz.
Piața Unirii 30, Cluj-Napoca 400000

Főszervező

Nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem

További szervezők

Kolozsvári Művészeti Múzeum

Leave a Reply