Család és igazságosság – Visky András: Kitelepítés

Visky András első regénye, a Kitelepítés tavaly ősszel jelent meg a Jelenkor Kiadónál, a Könyves Magazin pedig 2022-ben az év legjobb könyvének választotta. A Kolozsvári Magyar Napok utolsó előtti napján két esemény is ehhez a könyvhöz kapcsolódott: az újonnan felavatott Herepei-házban a családról való gondolkodáshoz hívták segítségül, míg délután Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának udvarán az igazságosságról szóló beszélgetéshez nyújtott segítséget a könyv.
A Kitelepítés című lágerregénnyel kapcsolatban Visky Péter, az író testvére elmondta: maximálisan bízott abban, hogy bármi is jelenik meg a neve alatt, azzal egyet fog érteni, ugyanakkor a könyv humorával is tudott azonosulni. Szó volt még a fogságról és a Gulágon töltött gyermekkorról, valamint korlátokról, káoszról, illetve, hogy miként lehet ebben megtalálni a békét és rendet. „Voltak rendkívül nehéz pillanatok, de azért egy gyermek mégis csak felfedezi magának a világot, és világként próbálja értelmezni azt, meg magát” – emlékezett vissza Visky András.
A könyvről Visky Péter úgy vélte: frissen, jókor és jó időben jelent meg. A Kitelepítésnek köszönhetően olyan beszélgetések alakultak ki, amelyekre a családnak is nagy szüksége volt, a traumák kibeszélése sokat segített a Visky-testvéreknek. „Mindenkinek van elmondandó története, és ez a történet még inkább elmélyíti a kapcsolatokat” – fogalmazott Visky Péter. Visky András szerint „egy örökséget mindig el kell foglalni, mert az az örökség, amelyet nem foglalunk el, azt elherdáljuk, és a negatív örökséget feladatunk pozitív örökséggé tenni, úgy, hogy elmondjuk a történetet, és az egy ítélet a történelem felett.”
Bejelentették, hogy a regényből hangoskönyvet is készítenek, Visky András szeptemberben készíti el hozzá a hanganyagot, ugyanakkor könyvét megjelenése óta először olvassa majd, amely úgy véli: egy olyan rituális pillanat lesz, ami talán majd segít abban, hogy íróként eltávolítsa magát a regénytől.
A Konzulátus szervezett beszélgetést az igazságosság témája köré szervezték. Visky András itt elmondta: szerinte az igazságosság nemcsak elvont, metaforikus értelemben vett folyamatos feladata a mindennapi embernek. Az igazságosság kérdése egy író nézőpontjából a történet pontos elmondásának a feladata, hogy valamit úgy dolgozzon fel, hogy az a közösségnek a története legyen. A Kitelepítés olvasóközönségéből talán kevesen tudnak arról, hogy ezt a lágerregényt a szerző a pannonhalmi szerezetesknek ajánlotta. A beszélgetésen jelenlévő Várszegi Asztrik főapát elmondta: a könyv története egy meghívás volt a szerzetesi közösség számára az újragondolásra, az elmélkedésre és a tisztánlátásra.

Mihály Kriszta

Megosztás:

Leave a Reply