Ki szeretne még játszani? – Vitéz László bábjáték-automata a Romkertben

Augusztus 17-e és 19-e között gyerekzsivajjal telt meg a Romkert. Bábjáték-automatának örülhettek a kicsik a 14. Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozatának részeként. De vajon tényleg automata az az automata?
Bodnár Zoltán és Gazdag László, a Kolibri Színház alapítótagjai kezdetben a bábjáték-automatát azért álmodták meg, hogy visszahozzák a vásári játékok hangulatát a mai modern stílusjegyekkel elegyítve. Immár hét éve járják a vásárokat, fesztiválokat, hogy színvonalas, interaktív játékokkal szórakoztassák a gyerekeket és szüleiket egyaránt – áll a Vitéz László bábjáték-automata bemutatkozó szövegében. Gazdag László megkeresésünkre azonban elárult egy konyhatitkot: a kezdetekkor nem gondolkodtak abban, hogy vándor bábszínházzal foglalkozzanak. Az automata tulajdonképpen egy születésnapi ajándék volt, melyet Kemény Henrik, Kossuth-díjas bábművész nyolcvanadik születésnapjára készítettek. A születésnapot követően jött a gondolat, hogy érdemes lenne az automatát a közönséggel megismertetni, melyről ma már úgy gondolkodnak, hogy a több mint száz rendezvény, a csillogó szempárok, a kacagások, a visszatérő közönség mind az bizonyítja, hogy érdemes volt.
Van itt azonban még egy turpisság, ami a bevezetőben feltett kérdésre ad választ: az automata voltaképpen csak az előadás keretéül szolgáló díszlet, belsejében mindvégig egy színész rejtőzik, aki ötven percen át szórakoztatja mindenféle fejlesztő játékokkal az érdeklődő kicsiket és nagyokat. Gazdag László és Bodnár Zoltán minden ötvenedik perc elteltével felváltja egymást, így tulajdonképpen fejenként három, interaktív előadást játszanak el naponta. Igazán elképesztő színészi teljesítmény, melyet minden alkalommal hangos siker jutalmazott.

Ferencz Ádám

Megosztás:

Leave a Reply