Tineri fotografi din Cluj |
Expoziţie de fotografie Szentes Zágon, Makkai Bence, Rigmányi Zsolt şi Székely Erzsébet
Vernisaj: Marţi 14 august 2012, ora 15:30 Locaţia: Galeria Asociaţiei „Kolozsvár Társaság”
Am invitat tineri fotografi să ne dezvăluie ce anume îi captivează azi în oraşul cândva cunoscut drept „comoară”. Culorile, luminile, oamenii, mediul material sau clădirile vechi şi noi? Din lucrările lor a reieşit că pentru ei graniţele oraşului sufletesc depăşesc cu mult indicatoarele de localitate, având în vedere că majoritatea fotografiilor lor sunt despre natură.
În timp ce pe instantaneele lor feţele şi obiectele par a fi într-o stare de aşteptare, fotografiile de natură sunt exemple de căutare şi aflare a unor răspunsuri. „Contemplarea oraşului sufletesc” – calea întortocheată a descoperirii spirituale ni se conturează prin înlănţuirea unor stări de spirit care se întind de la solitudinea în colectivitate, trecând prin găsirea pe cont propriu a unei căi în vaţă, ajungând până la hazul singurătăţii.
|
Lucrări de artă video - proiecţie
Deschidere: 14 august 2012, marţi, 15.30 Locaţia: Cafeneaua Insomnia
După deschiderea oficială din 1 aprilie 2010, Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA din Sfântul Gheorghe doreşte în mod constant să prezinte arta contemporană, în special lucrările de artă din domeniul mass-media. Din această iniţiativă rezultă colecţia video Magma care este în continuă creştere, cuprinzând 60 de lucrări a mai mult de 20 de artişti.
În cadrul proiectului Magma Video Night, organizatorii oferă o selecţie din următoarea colecţie: Csiki Csaba, Estefán Arnold, Hátszegi Zsolt, Iuga Laura, Izsák Előd, Kispál Ágnes-Evelin, Kispál Attila, Kozma Éva, Kozma Levente, Ördög-Gyárfás Ágota, Szabó Éva Eszter, Szigeti Gábor Csongor, Tóth Szilárd, Vetró-Bodoni Barnabás.
|
Reviste literare în Transilvania între 1940 şi 1944 |

Vernisaj: Marţi 14 august 2012, ora 15:30 Locaţia: Asociaţia „Kolozsvár Társaság”
Colecţia de cărţi şi reviste a Fundaţiei Szentimrei este formată, într-o mai mică măsură, din publicaţii din perioada 1918–1944. Cea mai mare parte a acestui material a fost adunat de Szentimrei Jenő, scriitor, poet, istoric de teatru, între1945 şi 1959, anul dispariţiei sale. Este vorba de aproximativ o mie de volume, care includ colecţii de reviste, în special literare, din ţară, dar şi din Ungaria.
Acest material a fost completat cu cele adunate de ginereel lui Szentimrei Jenő, profesorul de limba şi literatura maghiară Szabó Gyula, precum şi de nepotul său, istoricul literar Szabó Zsolt.Colecţia se află în Casa Szentimrei din Stana proiectată de Kós Károly, aflată în proprietatea familiei, fundaţia prezentând periodic publicului larg selecţii tematice. Între planurile fundaţiei figurează şi amenajarea unei camere memoriale Szentimrei la Stana, destinată cercetării.
Expoziţia organizată cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare din 2012 are rolul de a iniţia dezbaterea intitulată „Cultura şi literatura în revistele maghiare din Cluj (1940–1944)”, cu spicuiri din revistele Erdélyi Helikon, Hitel, Termés, Pásztortűz, Ellenzék, Keleti Újság din acea perioadă.
|
Seară comemorativă Györkös Mányi Albert |

Vernisaj: 15 august 2012, miercuri, 17:00 Locația: Casa Memorială „Györkös Mányi Albert”
Casa Memorială „Györkös Mányi Albert” (Cluj, str. Republicii 5/1) va organiza o seară comemorativă cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la naşterea celui al cărui nume îl poartă. În cadrul acestui eveniment va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură din lucrările artistului aflate în proprietate privată, precum şi din fotografiile făcute despre artist. În cadrul unei mese rotunde Guttman Mihály, Kántor Lajos, Kiss János, Kötő József şi Murádin Jenő vor împărtăşi amintiri despre cel ce a fost Györkös Mányi Albert, profesorul de clarinet, pictorul, prietenul şi omul.
Va fi proiectat un portret ecranizat despre artist, realizat de Xantus Gábor în anul 1992. În cadrul seratei va colabora Incze Róbert la clarinet şi Munkácsi Dóra la pian. Evenimentul se va încheia cu o discuţie liberă. Expoziţia poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 12-17, până la data de 31 august a.c. |

Expoziţia Centrului de Cultură şi Artă din Lăzarea
Deschidere: 14 august 2012, marţi, orele 17.00 Locaţia: Muzeul de Artă
Centrul de Cultură şi Artă din Lăzarea este un institut cultural susţinut de Consiliul Judeţean Harghita. Colonia de artişti a fost înfiinţată în 1974 de jurnalistul Zöld Lajos, artiştii plastici Gaál András şi Márton Árpád, colonia purtând denumirea de Colonia Artistică Prietenia. Este cea mai veche colonie artistică cu activitate continuă din Transilvania, şi din 1997, un institut cultural independent.
Centrul se ocupă de organizarea unor evenimente artistice şi culturale. Organizează tabere de artă pentru studenţii liceelor de artă şi ai universităţilor de artă, pentru artiştii contemporani, respectiv pentru artiştii plastici reprezentând generaţia mai în vârstă.
Un alt program important al activităţii artiştilor plastici este Expoziţia Bienală de Grafică intitulată EXPOZIŢIA GRAFICĂ, având cea de-a doua ediţie în 2012. Pe lângă toate acestea, Centrul organizează şi tabere pentru scriitori.Materialul acestei expoziţii se compune din opere create în ultimii doi ani, mai ales din operele taberei de artă intitulată Fresca Epocii. Tabăra de artă intitulată Fresca Epocii primeşte în fiecare august artişti europeni şi asiatici, iar una dintre liniile sale direcţionale principale este reprezentarea tendinţelor de artă a naturii în Europa de Est. |

Expoziţia elevilor din cadrul secţiei de artă plastică a Liceului Teoretic Apáczai Csere János
Vernisaj: Marţi 14 august 2012, ora 18:00 Locaţia: Bastionul Croitorilor
Tematica expoziţiei din acest an a secţiei de arte plastice a Liceului Teoretic Apáczai şi-a propus să ne pună faţă în faţă cu dilema alegerii criteriilor după care să diferenţiem, în această lume dezrădăcinată şi grăbită, valorile veritabile şi reale de tot ceea ce este fals, respectiv să identificăm un idol care reprezintă în mod autentic aceste valori.
|
Trecutul şi prezentul bisericii şi mănăstirii franciscane din Cluj |

Expoziţie de fotografii şi proiecţie de film din lucrările profesorilor şi studenţilor Facultăţii de Ştiinţe şi Arte, specializarea Cinematografie, Fotografie, Media a Universităţii Sapientia din Cluj
Deschidere: 14 august 2012, marţi, 18:00 Locaţia: Reflectoriul mănăstirii franciscane (str. V. Deleanu nr. 4)
Biserica şi mănăstirea franciscană reprezintă o locaţie specială a istoriei arhitecturale clujene. Timp de secole clădirea a găzduit şcoli, regi şi călugări. În 2011 franciscanii au primit înapoi clădirea în mod definitiv.
Datorită unicităţii şi poziţiei deosebit de avantajoase a clădirii, se doreşte ca aceasta să devină o parte integrantă în viaţa culturală a oraşului, însă acest scop nu poate fi atins fără o renovare. Prin fotografii şi filmul documentar dorim să ilustrăm starea actuală şi cea din trecut.Expoziţia conţine lucrările fostului fotograf clujean, Orbán Lajos, imagini de arhivă din colecţia mănăstirii, precum şi datele studiul realizat anul trecut de către Societatea Muzeului Ardelean. |
Sculpturi din frunze de porumb |

Vernisaj: Marţi 14 august 2012, ora 18:00 Locaţia: Bastionul Croitorilor
Szabó Erzsébet (Bimbi) s-a născut la Târgu Secuiesc, iar în prezent trăieşte la Ojdula. A învăţat pelucrarea frunzelor de porumb de la artistul popular Bálint Júlia din Odorheiu Secuiesc, ulterior completând procesuld e prelucrare cu o tehnică proprie: a înzestrat păpuşile din frunze de porumb cu trăsături faciale şi gesturi.
Compoziţiile sale mai mari sunt utilizate pentru ilustrarea unor opere literare (Fazakas Mihály: Ludas Matyi; Petőfi Sándor: A helység kalapácsa; Mikszáth Kálmán: Két választás Magyarországon. Lucrările sale cu temă religioasă: Viaţa lui Iisus, 14 staţii. Instantanee din viaţa satului: cultivarea porumbului, tăiatul porcului, muncile din gospodărie, muncile de pe câmp. Pe parcursul anilor a fost distinsă cu numeroase premii naţionale şi internaţionale. În 2003 a primit distincţia de Maestru emerit al sculpturii din frunze de porumb. |
Vechile faţete ale Clujului |

Vernisaj: Miercuri 15 august 2012, ora 16:00 Locaţia: Galeria PhotoART
Expoziţia galeriei photoART, inaugurată cu doar o jumătate de an în urmă, prezintă piaţa centrală a Clujului prin fotografii din perioada dintre1860 şi 1936. Acestea sunt completate de fotografiile executate în Piaţa Centrală, în 1941, respectiv 1943, de marele fotograf clujean Szabó Dénes, date uitării pe nedrept. După dispariţia artistului, întreaga arhivă a lui Szabó Dénes a fost aruncată la gunoi.
Colecţia de fotografii a fost salvată în condiţii neelucidate, cele circa 6.000 de cadre de fotografie negative şi lame de sticlă aflându-se în prezent în proprietatea unei persoane private. Scopul principal al galeriei photoART este să achiziţioneze aceste comori artistice şi istorice de o valoare inestimabilă, să le digitalizeze, să le prezinte şi să le facă accesibile celor interesaţi. Având în vedere că ştim ruşinos de puţine lucruri despre Szabó Dénes, expoziţia noastră este, în acelaşi timp, un strigăt de ajutor către persoanele care pot contribui la îmbogăţirea acestor cunoştinţe. |
„Dacă lumea ar considera că morunul autostopist trebuie luat la bord, ai face-o?” |

Expoziţie de artă decorativă Kürti Andrea
Vernisaj: Miercuri 15 august 2012, ora 18:00 Locaţia: Galeria Reményik Sándor a Episcopiei Evangelice Lutherane
Designerul Kürti Andrea îşi prezintă colecţia vestimentară pentru copii inspirată din eroii populari ai poveştilor lui Lewis Carroll, precum şi din absurditatea textelor acestora. Diverse: accesorii pentru adulţi, obiecte artizanale, instalaţii şi prezentare de modă. |
„Ferestre şi fragmente de ferestre clujene” |

Vernisaj: Miercuri 15 august 2012, ora 17:00 Locaţia: Bastionul Croitorilor
Asociaţia Kelemen Lajos pentru Ocrotirea Monumentelor a lansat un concurs de fotografie, la care participă fotografii ale ferestrelor, respectiv ale detaliilor ferestrelor unor clădiri-monument de pe teritoriului municipiului Cluj. Un participant a avut dreptul să se înscrie cu cel mult 5 fotografii digitale şi doar dacă au fost încadrate vertical. În cadrul expoziţiei au fost prezentate cele mai bune 40 de fotografii.
|
Cluj-Napoca în lumea artelor plastice |

Deschidere: 15 august 2012, miercuri, 19:00 Locaţia: Galeria Quadro
Este greu să găsim un pictor sau grafician care a trăit, permanent sau temporar, în Cluj şi care nu a fost inspirat de detaliile pitoreşti, peisajul, străzile, parcul sau clădirile oraşului construit pe malul Someşului. Astfel au luat naştere începând din secolul al XVII-lea acele lucrări care sunt ferite în case familiale, muzee sau arhive şi care povestesc despre istoria oraşului, despre clădiri, străzi sau pieţe demult uitate.
Nici măcar fotografierea apărută la mijlocul secolului al XIX-lea nu a fost în măsură să înlocuiască autenticitatea reprezentării artistice. Culorile, captarea stărilor de spirit, perspectiva artistică reprezintă un plus faţă de fotografiile de multe ori primitive. Asociaţia "Kelemen Lajos" pentru Ocrotirea Monumentelor şi Galeria Quadro au decis să organizeze această expoziţie pornind de la considerentul că vechile familii ale oraşului sau colecţionarii recenţi au în posesia lor reprezentări valoroase despre Cluj care nu sunt cunoscute de publicul larg.
|
Expoziția lui Soó Zöld Margit |

Vernisaj: Joi 16 august 2012, ora 17:00 Locaţia: Asociaţia Barabás Miklós Céh Expoziţie de pictură şi artă grafică semnată Soó Zöld Margit în Galeria Barabás Miklós. Membru fondator al reînfiinţatei Asociaţii Barabás Miklós Céh, laureată a premiului Munkácsy, pictoriţa şi graficiana Soó Zöld Margit este o figură emblematică a artei plastice transilvănene. Activitatea sa artistică ce se întinde pe mai bine de o jumătate de secol şi mai multe domenii artistice este, în ciuda complexităţii sale deosebite, unitară. Stilul său artistic original, pătruns de armonie sentimentală, dar inspirat din realitate şi marcat de un înalt nivel de abstractizare este caracterizat, pe lângă reţinere şi simţul măsurii, de o deschidere faţă de tot ce este nou şi de grija deosebită faţă de demersul artistic.
În afară de picturile în ulei, în acuarelă şi pasteluri, gravurile în cupru şi desenele în peniţă sunt elemente determinante ale operei sale. În acestea, fantezia sa debordantă cu tentă dramatică se îmbină cu rigurozitatea distantă şi eleganţa plină de largheţe a liniaturii. Operele sale grafice cu accente suprarealiste sugerează dinamismul prin planuri imagistice întreţesute, oferind o imagine a mişcării aproape fracţiune cu fracţiune, prezentând inseparabilul tot al veşnicului şi efemerului printr-o armonie imagistică esenţializată a antagonismului dintre acestea.
Talentul său de desenator şi deosebitul său simţ al culorilor este dublat de cunoştinţe tehnice temeinice, care îi permit realizarea unor jocuri de suprafaţă specifice care, pe lângă excelenţa la nivelul formei, contribuie la exprimarea profunzimii sentimentale-ideatice.
Expoziţia de cameră organizată în galeria Barabás Miklós vă oferă o mostră din opera acestei artiste originală.
Cuvânt de deschidere: Németh Júlia şi Alexandra Rus
Programul expoziţiei: Luni – Duminică, 11:00–14:00. ; 15:00–18:00.
|

Expoziţie de fotografie Mátyás-Metz Anna, Mányoki Bence, Mányoki Berta şi Sebestyén Balázs
Vernisaj: Joi 16 august, ora 17:00 Locaţia: Cafeneaua Insomnia
Patru tineri artişti, patru puncte de vedere diferite, o singură tematică: stările femeii şi bărbatului. |
Hermann Levente - Second Hand |

Vernisaj: Joi 16 august 2012, ora 18:30 Locaţia: Galeria Studio Korunk
Second Hand – adică din mâna a doua: în zilele noastre întâlnim foarte des această sintagmă, în planuri foarte diferite ale vieţii noastre. O multitudine de obiecte folosite - haine, maşini… - au devenit parte a vieţii noastre cotidiene, şi există nenumărate magazine şi firme care încearcă să dea o viaţă nouă obiectelor „de aruncat la gunoi”.
Ideea refolosirii îl preocupă de mai multă vreme pe Herman Levente, cel puţin unele dintre lucrările sale anterioare sugerează acest lucru (epava / Zóna – Krízis, 2009; haine pline de viaţă / Infáns lány, Ipari vállalkozó, 2011).
Astfel nu este de mirare faptul că aceste articole folosite, adunate acum într-o colecţie de sine stătătoare, au ajuns să fie prezentate pe pânză într-o nouă lumină: Sub privirile noastre Herman readuce la viaţă piese ruginite, dă din nou greutate hainelor… cu alte cuvinte, le continuă povestea care părea încheiată.
Herman Levente este un pictor din Budapesta născut la Târgu Mureş. Expoziţia sa intitulată „Second Hand” este organizată prin colaborarea Galeriei Várfok din Budapesta. Programul expoziţiei: zilnic 10–14, între 16 şi 31 august.
Cuvânt de deschidere: Tamás Iringó, istoric de artă. |
Deschidere: 17 august 2012, vineri, 17.00 Locaţia: Galeria Asociaţiei „Kolozsvár Társaság”
Acum câţiva ani Asociaţia „Kolozsvár Társaság” şi-a stabilit ca obiectiv să reînvie diferitele perioade istorice ale oraşului prin volume de studii, expoziţii de fotografii şi albume. Expoziţiile de succes despre patrimoniul cultural al oraşului au inspirat mai multe albume, astfel a apărut anul trecut Clujul baroc, iar acum Secesiunea în Cluj.
Mica expoziţie organizată cu ocazia lansării de carte oferă posibilitatea de a studia volumul, precum şi de a viziona materialul compus din 80 de fotografii expuse original în 2006, iar apoi în 2010.
Fotografiile sunt făcute de László Miklós, care de mai bine de două decenii se ocupă cu pregătirea materialelor fotografice pentru publicaţii educative, precum şi pentru cele din domeniul istoriei artei sau artei plastice. În ultimii ani a participat, individual sau în grup, la expoziţii de fotografii despre patrimoniul arhitectural al oraşului. |
Expoziția foto al lui Máthé János
Locația: Galeria Kányafő (str. Donat nr. 142)
Discursul de inaugurare va fi rostit de către istoricul Asztalos Lajos.
|
|
|