Gastronomie, enologie
Ce mai coc clujenii?

gasztro_plakatVă invităm la cel mai gurmand program al celei de a III-a ediţii a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj: un gătit în aer liber demn de PREMIUL OSZKÁR, organizat în curtea Liceului Teoretic "Apáczai Csere János". Şi în acest an aşteptăm participarea amatorilor şi a profesioniştilor, a gospodărinelor şi a grupurilor de prietenie.

Nu staţi acasă! Să gătim şi să ne simţim bine şi în acest an!

Punctul de atracţie al zilei:
Sub conducerea lui Kiss-Budai Tibor va fi preparat într-un vas de 2x2,5 m cel mai mare gulaş de cartof cu cârnaţi al Clujului.

18 august 2012, sâmbătă între orele 9-15.

Înscrierile se fac până la data de 14 august la Dobra Imola,
e-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ,
telefon: 0742-591-639.

Echipa de organizatori a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj

 
Prezentare și degustare de vinuri

Crama lui Takács Attila din Ciumbrud
Data: luni, 13 august, ora 18:00
Locaţia: Clubul IKE, (Piața Avram Iancu, nr. 15)

Crama Rex Vinorum din Ciumbrud (Györfy Jenő)

Data: marţi, 14 august, ora 18:00
Locaţia: Clubul IKE, (Piața Avram Iancu, nr. 15)borkostolo_3

Crama Kolonics din Somló

Data: miercuri, 15 august, ora 18:00
Locaţia: Clubul IKE, (Piața Avram Iancu, nr. 15)

Crama Nachbil din Beltiug
Data: joi, 16 august, ora 19:00
Locaţia: Galeria Reményik Sándor a Episcopiei Evangelice Lutherane

Bárdos Sarolta - Tokaj Nobilis, Tokaj-hegyalja
Data: vineri, 17 august, ora 18:00
Locaţia: Galeria Reményik Sándor a Episcopiei Evangelice Lutherane

Degustare de vinuri şi seară literarăborkostolo2                                                                                        Invitaţi: Márkus András şi Cserna-Szabó András   
Pivniţa Orsolya din Eger

Data: sâmbătă, 18 august, ora 18:00
Locaţia: Galeria Reményik Sándor a Episcopiei Evangelice Lutherane

Crama Seprődi József din Târnăveni
Data: duminică, 19 august, ora 18:00
Locaţia: Galeria Reményik Sándor a Episcopiei Evangelice Lutherane

Casa Vinurilor FitoMark din Tokaj
Data: luni, 20 august, ora 18:00
Locaţia: Galeria Reményik Sándor a Episcopiei Evangelice Lutherane

Participarea la degustarea de vinuri este gratuită.
În acest an există un interes foarte mare pentru degustări, în consecinţă locurile disponibile au fost ocupate.
Cererile de participare pot fi comunicate la adresa de e-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza sau prin telefon: 0749-986721 şi vor fi puse pe lista de aşteptare. În cazul în care se eliberează locuri, acestea pot fi ocupate în ordinea de sosire a cererilor.



 
Crama familială Kiss István

fito2005_110Crama familială Kiss István se întinde pe o suprafaţă de 20 de hectare, pe care cultivă principalele trei soiuri de viţă de vie din zona viticolă Tokaj: Furmint, Hárslevelű şi Sárgamuskotály. Toate viile se află în hotarul comunei Tolcsva, iar vinurile cramei aromele diverse şi unice ale bazinului Tolcsva.

Prelucrarea strugurilor se bazează în toate privinţele pe tradiţii, posibilităţile oferite de tehnologiile moderne fiind aplicate doar pentru a ajuta în prepararea vinului. Printre produsele cramei se numără vinurile culese târziu, aflate în mare vogă, precum şi vinurile szamorodni şi aszú de masă şi speciale, laureate ale unor concursuri naţionale şi internaţionale de vinuri, cele mai recente distincţii fiind o mare medalie de aur şi 3 medalii de aur la ediţia din 2012 a Concursului Internaţional de Vinuri Vinagora, concurs la care am câştigat şi premiul de „Cea mai eficientă cramă familială”.

 

Kis_istvan2kisistvan4

 
Tokaj Nobilis

barakonyi

Atunci când proprietarii au decis să înfiinţeze Tokaj Nobilis Szőlőbirtokot (Domeniul Vinicol Tokaj Nobilis), au visat să creeze un domeniu care să producă vinuri de calitate unică, ce reflectă relaţia noastră cu via, soiul şi natura. Ca prim pas au căutat terenuri care să fie potrivite pentru a prepara vinurile pe care şi le-au propus. Astfel au ales viile din Barakony şi Csirke-mál, aflate în hotarul satului Bodrogkisfalud. Aici au plantat 6 hectare de viţă de vie.Cea mai importantă componentă a viniculturii este fermentattorul cu butoaie din lemn, deoarece majoritatea vinurilor se fermentează şi se maturează în butoaie din lemn timp de mai multe luni.

Aici se maturează, timp de 2-2,5 ani, în funcţie de an, vinuri aszú care fermentează în pivniţe tradiţionale şi dezghiocate de mai multe ori. Vinurile îmbuteliate sunt lăsate în repaus timp de 3-6  luni înainte de comercializare.  Vinurile extrem de dense şi bogate în minerale necesită o maturare mai îndelungată, se deschid mai lent, fapt pentru care vinurile seci se comercializează după o maturare de 15-18 luni.


www.tokajnobilis.hu

 
Manufactura de oţet de vin din Tokaj

furmint


Oţetul nostru de vin se trage din inima regiunii Tokaj, fiind vlăstarul excelentelor vinuri de Tokaj, făcute din struguri culeşi şi selectaţi manual. Această zeamă deosebită s-a născut în una din localităţile preferate de la poalele dealurilor din Tokaj, Bodrogkeresztúr, grija deosebită, tehnologia modernă, respectul faţă de tradiţii, maturarea în butoaie din stejar, răbdarea şi preţuirea fiind cele care i-au dat viaţă.

http://www.tokajiborecet.hu

 
Crama Kolonics din Somló

"Vinul înţelepţilor din Somló, al celor care au ajuns să asimileze cunoaşterea supremă: armonia sufletească."
 Hamvas Béla

kolonics

Această întreărindere cu o vechime de mai multe generaţii se află în partea sud-estică a localităţii Somló, în zona viilor Apátság. Crama dispune de o vie care se întinde pe o suprafaţă de şapte hectare, din care, în prezent, doar trei şi jumătate sunt utilizate pentru producţie. Dintre soiurile de viţă de vie din care se prepară vin, aici se cultivă rieslingul italian, juhfark, hárslevelű, dar şi furmintul.

Vinurile se prepară după metode clasice, tradiţionale: limitarea producţiei, fermentaţie şi maturare în butoaie din lemn. Crama are o capacitate de 20.000 de litri în butoaie din lemn. Vinurile sunt îmbuteliate doar după ce se maturează timp de doi-trei ani în pivniţă. Datorită acestui fapt şi a limitării considerabile a producţiei, vinurile acestei crame sunt tipice pentru zona Somló, fiind bogate în minerale.

În ultimii ani vinurile cramei au fost recompensate cu mai multe distincţii prestigioase:

Hárslevelű 2009 – Vinul Universităţii Semmelweis, 2012
Riesling Italian 2006 – China Wine Awards 2011 – medalie de argint
Hárslevelű 2008 – Chine Wine Awards 2011 – medalie de aur
Juhfark 2009 – Pannon Bormustra 2011 – vin de cea mai înaltă calitate

 
Crama GOOD VIN

SEPRODI

Crama Seprődi József şi fiul „GOOD VIN” din Târnăveni-Valea TârnavelorSeprődi József  sr. este inginer horticultor, enolog, degustător de vinuri autorizat, descendent al lui Seprődi János (Chibed,  1874-1923 Cluj) profesor de muzică, istoric în domeniul muzical, folclorist, se ocupă de aproape 35 de ani de viticultură-vinicultură în localitatea Târnăveni de de pe Târnava Mică.

După opinia sa, pentru a obţine vinuri de calitate şi bune este foate importantă dragostea de ţară, munca, onestitatea şi perseverenţa. Acestea sunt principiile care au adus vinurilor sale medalii de aur, dintre care amintim: Rieslingul italian, Királyleányka, Fehérleányka, Sauvignon, Traminer, Muscat Ottonel.

Vinurile sale nu se găsesc în comerţ, doar în pivniţele sale din Târnăveni.

 
Crama Nachbil din Beltiug

borIdeea de a se ocupa de viticultură şi vinicultură le-a venit proprietarilor cu ocazia unei călătorii, iar în 1999 au înfiinţat această firmă. Firma s-a dezvoltat continuu şi a achiziţionat din ce în ce mai multe terenuri, ajungând de la suprafaţa iniţială de 2,5 hectare la 15,5 hectare. Însă firma nu se va opri aici, deoarece mai există vechi vii, care au fost lăsate în paragină şi care pot fi exploatate. Din păcate, 25% din viţa de vie plantată în 2006 a fost distrusă de îngheţ, fiind astfel necesară replantarea sa.Paleta diversă a acestei zonei viticole include soiurile de struguri roşii Pinot noir, Merlot, Cabernet sauvignon, Sangiovese, Kékfrankos şi Syrah, respectiv sourile de struguri albi Chardonnay, Pinot gris, Sauvignon blanc, Riesling de Rin, Traminer şi Királyleányka. Crama respectă şi păstrează moştenirea lăsată de strămoşi, de aceea a fost foarte importantă achiziţia, în 2002, a cramei Károlyi, aflată în ruine, căreia noii proprietari au reuşit să-i redea vechea strălucire.

Prezentul nu poate fi conceput fără trecut şi nu ar putea exista fără o viziune de viitor bine definită, întregul colectiv al firmei fiind preocupat de dezvoltarea şi extinderea acestei viziuni.
www.nachbil.ro

boraszatClipboard01borpince

 
Crama Orsolya din Ostoros

orsolyaAceastă modestă cramă familială dispune de o vie de 10 hectare în comuna Ostoros din zona vinicolă Eger, fiind îngrijită de soţii Turcsek Orsolya şi Tarnóczi Zoltán. În cele 9 vii diferite, aflate în Ostoros, Eger şi Andornaktálya, crama cultivă 14 soiuri de viţă de vie, printre care şi unele care au dispărut din această zonă din cauza epidemiei de filoxeră (Ezerjó, Furmint, Csókaszőlő).

Proprietarii consideră că cel mai important aspect în viticultură pentru a obţine vinuri suficient de concentrate şi purtătoare ale caracteristicilor de origine este încărcătura de rodire redusă (0,5-1 kg / butuc). Atunci când prepară vinul, cel mai important este ca procesul să fie cât mai natural, vrând să demonstreze calităţile strugurilor din producţia fiecărui an fără aditivi vinicoli.


Etichetele lor reprezintă o notă discordantă interesantă în oferta de vinuri din Ungaria, reflectând perfect personalitatea lor incmparabilă, dar şi pasiunea şi veselia creatorilor lor.

www.orsolyapince.hu
 
Rex Vinorum

rex_vinorum_cimke_logo
Firma Rex Vinorum KFT a fos înfiinţată în 2006, cu sediul în Aiud, de cei trei propriateri ai săi: Király István, Kerekes Gábor şi Győrfy Jenő.

Győrfy Jenő, administratorul, este şi specialistul în viticultură şi enologul firmei.La început firma prepara vinuri sece, demisece şi demidulci din viile din zonă pe care le-a achiziţionat.

În 2011 firma a început să comercializeze vinuri preparate din soiurile de viţă de vie recoltate din propriile vii: Riesling Italian, Neuburger, Muscat Ottonel, Szürkebarát, Traminer aromat, Sauvignon blanc, Riesling de Rin. În prezent, firma îşi comercializează vinurile în stare vărsată.


 

 

 
Crama Takács din Aiud

Crama Takács din Aiud a fost înfiinţată în 2008, atunci când, în urma retrocedării viilor, proprietarul cramei a devenit proprietarul unei vii de 22 de hectare, situată pe muntele Sâncrai care aparţine de satul Ciumbrud. Acest teren a fost închiriată de firma Domeniu Boeriu, care plătea chiria în fiecare toamnă în struguri. Tehnologul cramei este Takács Attila, iar consultantul de specialitate este dr. Csávossy György.

Strugurii sunt prelucraţi cu un dezbrobonitor cu motor electric, fiind apoi presaţi cu o presă orizontală de tip Colin. Vinul roşu se prepară prin metoda cu încălzire.

Crama dispune de două pivniţe separate. În pivniţa de maturare se află 18 butoaie de stejar de 500-120 litri, pe grinzi suport. Vinurile se filtrează printr-un filtru cu plăci sau printr-un filtru cu membrană, iar pentru îmbuteliere se utilizează un utilaj de îmbuteliere italian şi o maşină de pus dopuri manuală. Dezinfectarea prealabilă a buteliilor se realizează cu alcool curat, utilizându-se un clătitor cu jet.    

Anul 2011 s-a dovedit a fi unul foarte bun pentru vinuri, având în vedere că mustul de riesling italian, deşi în mod normal se încadrează în valir medii, în acest an a avut un conţinut de zahăr ridicat. Astfel că vinurile albe au devenit vinuri demisece şi demidulci.

Mica pivniţă este de fapt o vinotecă, aici aflându-se mai multe butoaie de 250-120 l, în timp ce pe rafturi sunt aşezate peste două mii de butelii.