A visszatapsolt Folkudvar

A Folkudvar tavaly, a 13. Kolozsvári Magyar Napokon nyitotta meg kapuit a 45 éves erdélyi táncházmozgalom ünneplésére. Sikerét ékesen bizonyítja, hogy bár idén nincs kerek táncházas évforduló, mégis visszatért a Kolozsvári Református Kollégium udvarára (Farkas utca 16.), és péntek reggeltől (augusztus 18.) változatos programokkal várja a néptánc és a népzene kedvelőit.

Az udvarnyitásra péntek délelőtt 10:30-kor kerül sor Ádám Gyula Arcpoetika – című fényképkiállításának megnyitójával. A következő napokban változatos gyerekprogramok várják a kisebbeket, lesz kézműveskedés, mesemondás, hangszerekkel és lakodalmas eszközökkel való ismerkedés, énektanítás és természetesen rengeteg gyerektáncház. A felnőttek film- és képvetítések által ismerhetik meg mélyebben az erdélyi magyar tánckultúrát, a napot pedig hajnalig tartó, táncoktatással egybekötött táncházzal zárhatják. A Folkudvar keretein belül ünnepli a kolozsvári Bogáncs – Zurboló Táncegyüttes a felnőtt csoport 30. születésnapját, péntek délután 16 órától a Zurboló 30 előadáson az együttes összes csoportja fellép. Az udvarzárásra vasárnap (augusztus 20.) délután 16 órától kerül sor a Kalotaszegi barangolók kincsei kalotaszegi gyöngyös újragondolt díszítmények divatbemutatójával egybekötött Katlan-koncerttel.

A szervezők az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, a Kincses Kolozsvár Egyesület, a Bogáncs–Zurboló Egyesület, a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány – Heltai FolkCenter, a Kallós Zoltán Alapítvány, a MókaTár, az Ördögtérgye Néptáncegyüttes, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – táncművészet szak, a Szarkaláb Néptáncegyüttes, illetve az Ördöngös, Rezeda és Tokos zenekarok. Aki tehát belép a Folkudvarba, nyugodt lehet: a legjobbak fogják bevezetni az erdélyi magyar népi kultúra világába.

Balázs Hanna Imola

Megosztás:

Leave a Reply