Az emlékezés tárlata – időn kívül helyezett alkotások a Bánffy-palotában

Új narratívák címmel nyílt meg a Magyar Napok első vasárnapján Juhos Sándor festőművész és Szabó András grafikusművész közös kiállítása. Alkotásaik törött, értelmét vesztett és eldobott tárgyakat mutatnak be különböző megközelítésekből, de hasonló művészi üzenettel.
Újabb izgalmas programok várták az érdeklődőket vasárnap délután a Bánffy-palotában, ahol 18 órától egy nem mindennapi közös tárlat megnyitóját tekinthették meg a Magyar Napok résztvevői. A kolozsvári kultúrakedvelő közösség számára régóta ismerős lehet a saját alkotófolyamatát zarándokútnak nevező Szabó András grafikusművész és a Juhos Sándor festőművész tevékenysége.
A két alkotó közös, Új narratívák című kiállítása áthelyezi a látogatót az általuk elképzelt, párhuzamos valóságba. Időn kívül helyezett kompozícióik egyaránt tartalmaznak valós és fiktív, régi és új elemeket.
„Ez az első alkalom, hogy nem egy általam kezdeményezett tárlat felett kellett bábáskodnom. Ennek az életműnek súlya van, de fontos tudni, az itt felvonultatott munkák nem húsz év termékét jelentik, hanem egy tudatos válogatás eredményei. Azok a művek vannak itt, amelyekre a két alkotó a legbüszkébb” – hangsúlyozta beszédében a kiállítás kurátora, Bába István.
A két művész az elmúlt években több csoportos tárlaton szerepelt együtt, hiszen a 2010-es évek derekán felfedezték, hogy alkotásaik hatásos dialógust hozhatnak létre. Az Új narratívák életpályájuk érett fázisában mutatja be tevékenységüket, fontos megemlíteni továbbá, hogy a kiállítás anyagának nagy része gyűjtők tulajdonában van, akik kölcsönadták ezeket a tárlat idejére.
A kiállítás további érdekessége, hogy nemcsak az alkotások műfaját és elkészítési módját tekintve van könnyen érzékelhető különbség a két művész munkái között. Juhos Sándor festményei csendéleteket mutatnak be, amelyekre az egyszerűség és a kevés elem használata jellemző, ezzel szemben Szabó grafikai alkotásai részletesek, különösen nagy szerepe van a háttérnek bizonyos élethelyzetek érzékeltetésében. Témájukat tekintve már könnyen felfedezhető a kapcsolat alkotásaik között. Közös tárlatuk értelmet vesztett, törött vagy elromlott tárgyakból épít hidat a racionalitás és a mítoszok közötti szakadék fölé.
A tárlatot a Bánffy-palotában található Kolozsvári Művészeti Múzeum alsó szintjén berendezett kiállítótermekben tekinthetik meg az érdeklődők, a múzeum nyitvatartási ideje szerint, augusztus 13. és 27. között.

Gebe Zoltán

Megosztás:

Leave a Reply