„Ebben a környezetben a versek imádsággá válnak” – Cantus Figuratus zenés est

A 14. Kolozsvári Magyar Napokon idén is rengeteg színes, érdekes program vár a látogatókra. A programkavalkád már a hétfői ünnepélyes megnyitó előtt kezdetét vette, ennek a nulladik napnak a részeként várta a főtéri Szent Mihály-templomba az érdeklődőket Laczkó Vass Róbert színművész és Székely Norbert zongoraművész a Cantus Figuratus című estjükkel.
Laczkó Vass Róbert színművész hagyományosan a Kolozsvári Magyar Napokon mutatja be új előadásait, azonban nemrég, rendhagyó módon, eltért e hagyománytól. A Cantus Figuratus című verses-zenés összeállítást még a pandémia idején mutatták be több helyszínen is, Kolozsvárra viszont csak most érkezett meg, a Kincses Kolozsvár Egyesület szervezésében. A felújított és épp egy éve átadott Szent Mihály-templom vasárnap este hét órától, a hatórás szentmisét követően várta az érdeklődőket.
A zenés előadóest a színész elmondása szerint kifejezetten templomi környezetbe íródott. Olyan verseket zenésítettek meg hozzá, amelyek szerzői vallással, hittel kapcsolatos gondolataikat fogalmazták meg a művekben. Az elhangzó darabok között hallható volt például Dsida Jenő Nagycsütörtök című verse, vagy József Attilától Az Isten itt állt mögöttem, de Nemes Nagy Ágnes, Pilinszky János, Ady Endre, vagy Babits Mihály költeményei mellett olyan dalok is felcsendültek, melyeknek szövegét Laczkó Vass Róbert jegyzi.
A műveket Székely Norberttel közösen zenésítették meg, és a zongoraművész játéka valóban egyedi élménnyé varázsolta a produkciót. Az egyórás előadást a közönség vastapssal jutalmazta, majd ráadásként Laczkó Vass Róbert egy saját szerzeményét énekelte el.

Mihálykó Tihamér

Megosztás:

Leave a Reply