Szépítsünk együtt!

Ezzel a jelszóval hív a Kolozsvári Városszépítő Egylet idén már hetedik alkalommal minden kolozsvári lakost, hogy felfedezze és megteremtse maga körül az élet apró örömeinek egyik legszebbikét: a természethez való kapcsolódást.
„Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet” – ez a népi bölcselet erősen beépült az évszázadok alatt a tudatunkba, és érezzük, hogy ez nem jelent mást, mint a megközelíthetőséget, a gyengédséget, a természet szépségei iránti érzékeny lélek jelenlétét. Ilyen emberhez pedig szívesen közeledünk. És ilyen emberek szívesen vagyunk. A természetben fellelhető szép kiváltja ezt belőlünk.
A Kolozsvári Városszépítő Egylet 2016-ban alakult újra – tudhatjuk meg a honlapjukról – Gergely Balázs kezdeményezésében, ami történetileg dr. Haller Károly (1836, Nagyszeben – 1911, Budapest, jogtudós, egyetemi tanár, a város volt polgármestere 1884-1886 között) azonos nevű egyletéhez kötődik, annak kíván célkitűzéseiben folytatója lenni: „Kolozsvár, a látványos gazdasági és infrastrukturális fejlődés ellenére, vagy éppen annak köszönhetően, kezdi elveszíteni az élhető, szerethető, kellemes és esztétikus mivoltát. Ez a kezdeti felismerés vezetett oda, hogy a kezdeményező csapat egyre bővülni kezdett, egyre több ember kezdte elfogadni és osztani azt az elképzelést, hogy annak érdekében, hogy Kolozsvár méltó lehessen a Kincses Város névhez, szükség lenne olyan projektekre, amelyek a városszépítés, az élhetőbb környezet, az esztétikus városkép területén hoznának valami újat.”
Ennek szellemében indították útjára 2017-ben a Virágos Kolozsvár nevű projektet, mely arra hív minden kolozsvári lakost, köz-, állami intézményt és céget, hogy hozza be a természetet az otthonába, az udvarára, a székhelyére cserepes virágok, virágoskertek, növények, zöldellő övezet formájában, csatlakozzon a Mozgalomhoz egy kellemesebb és üdítőbb városkép kialakítása érdekében. Idén immár hetedik kiadással jelentkező pályázatuk egy újdonságot is hoz: a fotós versenykategóriát, amelyre a köztereken fellelhető legszebb virágrendezésekről, zöldövezetekről készült fótókkal lehet benevezni.
A Farkas utcában járva mindenképp érdemes betérni a sátrukba, amelyet eltéveszteni sem lehet: gyönyörű virágárkád hírdeti már messziről, hogy jó helyen járunk. Különböző kedvességek várják itt az idelátogatókat: képeslapírás, mellyel meglephetünk valaki számunkra fontosat – csak be kell csúsztatni a postaládájukba, és a Virágos Kolozsvárosok kézbesítik majd; virágcserép-festés, ha valaki új otthont adna kedvenc növényének vagy virág csere-bere, ami nagyon izgalmas gondolat: virágot adunk és kapunk egy ismeretlentől, s ez ismeretlenül is összeköt; sőt: fotózkodni is lehet Virágos Instagram-kerettel és ellesni egy-két dekorációs ötletet a sátor kreatív berendezéséből.
A Virágos Kolozsvár vetélkedőről, pályázási kategóriákról, a pályázati feltételekről és a kezdeményezésről további információ fellelhető a Kolozsvári Városszépítő Egylet honlapján (https://varosszepito.ro) és a Virágos Kolozsvár Facebook oldalon.
Kiss Tünde

Megosztás:

Leave a Reply