Folytatódik a néptánc kavalkád

A népművészetek és népi hagyományok kedvelőinek jó hírrel szolgálhatunk: csütörtöktől illetve péntektől két helyszínen is hagyományörző programokkal várják a szervezők az érdeklődőket.
A 14. Kolozsvári Magyar Napok kezdetétől tartó Nemzetközi Néptánckavalkád után „Fókuszban Kalotaszeg” a Farkas utcában felállított színpadon, ahol csütörtöktől szombatig Kalotaszeg egy-egy régiója (Alszeg, Kapus-Fenes, Nádasmente) mutatkozik be. Nem csak megcsodálhatjuk gyönyörű népi viseletüket, hanem a helybeliek szemén keresztül bepillantást nyerhetünk az illető közösségek életszemléletébe, közösségi szabályaiba is, hiszen a viselet a hagyományos közösségekben nem csak az esztétikumot szolgálta, de jelzésértékű is volt.
Pénteken 10 órától pedig megnyitotta kapuit a Folkudvar a Kolozsvári Református Kollégium udvarán Ádám Gyula Arcpoétika című fényképkiállításának megnyitójával. Péntektől vasárnapig az egésznapos eseménysorozat alatt alatt minden korosztály megtalálhatja magának azt a programpontot, amihez kötődni tud és amin keresztül (újra) felfedezheti népi örökségeinket. A legkisebbeket délelőttönként gyermektáncház és interaktív népmesemondás – a MESEtekergő várja, délután néptáncelőadásokon, könyvbemutatón (Sinkó Kalló Katalin – Kalotaszegi nagyírásos c. könyve) vehetnek részt az érdeklődők és az édesanyákat kis csemetéikkel ölbeli játékokkal fogadja Csatári Erika szombaton 16 órai kezdettel. Az esti órákban filmvetítésre kerül a sor az Élő népzene sorozatból: pénteken 19 órától: Zurboló. Változatok, szombaton ugyancsak 19 órától Martin nyomában. A mérai Csűrös zenekar. című filmeket lehet megtekinteni. Ezt követően képvetítés veszi kezdetét Lengyel László „Türei” gyűjtéseiből, és a táncolni vágyók bekapcsolódhatnak egy közös táncházba este 22 órától, ahol néptánctanulásra is lehetőség nyílik.
Szervezők: Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, Bogáncs-Zurboló Egyesület, Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány – Heltai FolkCenter, Kallós Zoltán Alapítvány, MókaTár, Ördögtérgye Néptáncegyüttes, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – táncművészet szak, Szarkaláb Néptáncegyüttes, az Ördöngös, Rezeda és Tokos zenekarok.
Kiss Tünde

Megosztás:

Leave a Reply