Bemutatták a kincses városban az Erdélyi Szép Szó 2023 antológiát

A tavasszal megjelent Erdélyi Szép Szó 2023 című szépirodalmi próza-, vers- és esszékötetet mutatták be az E-MIL szervezésében a Bulgakov Irodalmi Kávéházban a 14. Kolozsvári Magyar Napok pénteki napján.
A Lövétei Lázár László szerkesztésében készült antológiát már bemutatták a Csíkszeredai Könyvvásáron, illetve a SepsiBookon is. Ezután lesz bemutató Székelyudvarhelyen is, székelyudvarhelyi szerzőkkel.
Lövétei Lázár László külön kiemelte, hogy a 2001-ben elindított antológiáját eddig körülbelül 20 évig Fekete Vince költő, műfordító szerkesztette. Az idei kötethez a szerkesztő huszonhárom folyóiratból (pl. Alföld, Előretolt Helyőrség, SZIFONline, Mérce.hu, Látó, Jelenkor, Forrás, Korunk, Irodalmi Jelen) válogatott ki különböző műfajú írásokat. Kijelentette, hogy a változatosság miatt színes az antológia, még úgy is, hogy nehéz volt közös nevezőre hozni a szövegeket. Ugyanakkor a szerkesztő a többi szerzőtől megkérdezte, hogy van-e létjogosultsága az antológiáknak. Karácsonyi Zsolt, a Helikon irodalmi folyóirat főszerkesztője elmondta: szükség van antológiára, van hagyománya ennek, az olvasók érdeklődnek iránta és a szerzői pályafutásról is mondhat valamit. Lövétei Lázár László ehhez még hozzáfűzte, hogy a legfiatalabb szerzőktől kezdve a legidősebbig fontosnak tartotta, hogy bevonja magát az antológia létrehozásába.
Az antológia hatvannégy szerzője közül sokan voltak jelen: Cseh Katalin, Fischer Botond, Karácsonyi Zsolt, Király Zoltán, Nagy Zalán, Ozsváth Zsuzsa, Papp Attila Zsolt, Soós Amália, Tompa Gábor és Visky András olvasott fel egy-egy szerzeményt, legyen az vers vagy prózarészlet.

Mihály Kriszta

Megosztás:

Leave a Reply