Tradíció és innováció – a szovátai képzőművészek kiállítása Kolozsváron

Augusztus 13-án, hétfőn nyílt meg a szovátai képzőművészek kiállítása a Kolozsvári Művészeti Múzeumban. A látogatók a kortárs képzőművészet tizenöt kiemelkedő alkotójának munkáit tekinthetik meg.
A Kusztos Endre Képzőművészeti Egyesület tagjai által szorgalmazott csoportos tárlat Bocskay Vince, Désy Károly, Fülöp Mária, Kusztos Endre, Kuti Botond, Kuti Dénes, Orbán Fülöp Irma, Németh Attila, Sándor János, Sánta Csaba, Siklódi Fruzsina Erzsébet, Siklódi Zsolt, Szőcs Máthé Tímea, Vass Sándor, Vinczeffy László képzőművészek alkotásait állítja párbeszédbe egymással és a befogadóval egyazon múzeumi (és földrajzi) téren belül és téren kívül is, hiszen kortárs és már nem élő művészek munkái is helyet kaptak a kiállításon. A tárlat kurátora Bocskay Vince szobrászművész, aki saját alkotásaival is jelen van az eseményen.
A kiállítás hétfői megnyitóján hat alkotón kívül jelen volt Lucian Năstase-Kovács, a Kolozsvári Művészeti Múzeum igazgatója, aki örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy a szovátai festő-, grafikus- és szobrászművészek ilyen nagy számban reprezentálják a helyi képzőművészeket; valamint jelen volt Berze Imre szobrászművész is, aki a kurátori munkát, a kiállítást és az alkotók műveit méltatta beszédében. „A kiállítók közti kapocs a képzőművészet magas szintű művelése, az alkotói elmélyülés és a hiteles kifejezésmód hármas pillérében érhető tetten” – mondta. Szobrászművészet és grafika, rész és egész, fokozat és árnyalat, a vonal atribútumainak kérdése, a hagyományos technikák és digitális grafika világa, installáció, absztrakt kompozíció, konceptuális kifejezésmód – csak néhány címszó kiragadva, amely jellemzi a kiállítást. „Szováta számos jelentős művészt adott Erdélynek, az összefogás és az erdélyi művészet előbbrejutásáért való ténykedésük is igencsak jelentős. A befogadó fontos feladatává válik, hogy felismerje a klasszikus műfajok univerzális hatalmát, valamint nyugtázza, hogy tradíció illetve innováció, mint tér és idő, a téridő valóságában szétválaszthatatlanul egzisztál. A kiállítást javaslom mindazon személyek számára, akik a művészi szándék sokszor megmagyarázhatatlan, ám magával ragadó közvetlenségéből kívánnak megérezni némi igazat” – zárta Berze Imre szobrászművész beszédét.
A kiállítás látogatható augusztus 13. és szeptember 3. között a Kolozsvári Művészeti Múzeum (Bánffy-palota) kiállítótermében.

Kiss Tünde

Megosztás:

Leave a Reply