Zene, tánc, hagyomány – Javában tart a 25. Szent István-napi Néptánctalálkozó

A Szent István-napi Nemzetközi Kisebbségi Néptánctalálkozó a Kolozsvári Magyar Napok hagyományos társrendezvénye, idén augusztus 11-16. között várja a népzene és néptánc szerelmeseit a huszonötödik, jubileumi kiadással.

A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány, a Szarkaláb Néptáncegyüttes és a SzINT Kulturális Egyesület által szervezett esemény célja (a Szent István-nap, ezzel együtt pedig a magyar államalapítás megünneplése mellett) a Kárpát-medencei magyar közösségek, valamint az európai kisebbségek, népcsoportok és regionális kultúrkörök népzenei és néptánc hagyományainak megismertetése a nagyközönséggel. Idén 8 régióból (Görögország, Lengyelország, Mexikó, Magyarország, Kárpátalja, Felvidék, Vajdaság, Erdély) összesen 16 tánccsoport várja az érdeklődőket, változatos programokkal.

Augusztus 12-16. között minden délben 12 órától nemzetközi tánckavalkád van a Főtéren, itt a nagyszínpados táncprodukciókkal ellentétben a közönség élő közelségből ismerheti meg a különböző tájegységek táncait. A legkisebbek lelkesen kapkodhatnak a színes szoknyák és pántlikák után, a hobbitáncosok közelről leshetik el az új lépéseket, a népviseletek rajongói szemüveg nélkül is megcsodálhatnak minden apró részletet, a beszélgetni vágyók pedig könnyen megszólíthatják a táncosokat, így közvetlen módon ismerhetnek meg más kultúrákat.

Augusztus 15-én 18:15-től a csoportok népviseleti felvonulást tartanak Kolozsvár központjában, 19 órától pedig kezdetét veszi a Nemzetközi Néptáncgála a főtéri
nagyszínpadon, melynek keretein belül mind a 16 tánccsoport bemutatkozik. Augusztus 12- 15. között éjféltől hajnalig táncház várja az érdeklődőket a Heltai FolkCenterben (Mikó utca 18).

Ahogy a szervezők üzenik: készítse elő mindenki a táncszoknyákat, fényezzék ki a tánccipőket, és mulassák át az éjszakát!

Balázs Hanna Imola

Megosztás:

Leave a Reply