Muzeul Haszmann Pál

kicsii

Muzeul Haszmann Pál din Cernat funcţionează ca o unitate externă a Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe încă din 1973. În 1999 a primit numele fondatorului său, pedagogul Haszmann Pál (1902–1977).

Această instituţie este găzduită de curia Damokos Gyula şi în parcul şi grădina acesteia. Casele secuieşti, porţile secuieşti, moara de apă şi anumite elemente specifice ale moştenirii arhitecturale populare secuieşti îi conferă un aer de muzeu etnografic în aer liber.

Pe lângă muzeul în aer liber muzeul adăposteşte încă patru colecţii majore: cea mai importantă este expoziţia uneltelor şi maşinilor agricole vechi, care include maşini cu aburi, garnituri de treierat, tractoare, maşini de forţă motorizate, maşini pentru cultivarea solului, precum şi o serie de unelte agricole unice.


În pivniţa cu boltă a curiei Damokos, construită la sfârşitul evului mediu a fost amenajată expoziţia care prezintă meşteşugul prelucrării fontei, denumită „muzeul sobei”. Expoziţia prezintă nu doar sobe, ci şi obiecte decorative, „minuni din fontă” artistice legate de viaţa religioasă şi cultura cimitirului, dar şi obiecte de uz general din secolele 17–19, provenite din faimoasele turnătorii din Transilvania.

O valoroasă colecţie a muzeului este şi expoziţia „radio” care prezintă obiecte din istoria tehnicii. Printre aparatele vele mai vechi se numără aparatele radio cu detectoare cu cristal, cu căşti. Pe lângă multitudinea de receptoare, expoziţia include şi aparate de înregistrat audio, aparate de redare audio, telefoane de epocă, gramofoane, patefoane din anii 1920 şi 1930 până în zilele noastre. În paralel cu muzeul, „sub acelaşi acoperiş” funcţionează şi Şcoala Superioară Populară din Cernat, care îi aşteaptă, în perioada aprilie-octombrie, pe sutele de tineri artişti care sunt interesaţi şi doresc să înveţe meşteşugurile tradiţionale, cum ar fi sculptatul în lemn, vopsirea mobilei, împâslirea, tors-ţesătorie, dulgherie, tâmplărie, melteşugurile cu disc, fierărie artizanală, construirea de porţi secuieşti, sculptură etc.

 

Date de contact:
Muzeul Haszmann Pál
527070 Cernat Nr. 330
judeţul Covasna

E-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Web: www.haszmannpalmuzeum.ro