Átadták a Bethlen-kriptát a Házsongárdi temetőben

A 13. Kolozsvári Magyar Napok keretében, augusztus 19-én adták át a magyar állam támogatásával felújított Bethlen-kriptát, amit egy történelmi bemutató előzött meg, gróf Bethlen Béla életéről.

Az „Ember az embertelen időkben” című előadást Murádin János Kristóf tartotta, a Sapientia EMTE egyetemi docense. Amint az az előadásból kiderült, Bethlen Béla a 20. századi erdélyi magyar politikum egyik legfontosabb személye, mindezt úgy érte el, hogy végig a háttérben mozgott és végig a népszolgálat nemes gondolata vezényelte. Életpályája elején bejárta a klasszikus utat, két évig tanul a jogtudományi szakon a Király Ferencz egyetemen, majd 1910-ben doktori diplomát is szerzett. A jogi szakkal párhuzamosan elvégezte az agrár szakot is. Önkéntesként egy évi szolgálatot vállalt, így került ki Bécsbe, ahol elérte a hadnagyi rangot, majd az első világháborúban is szolgált.  Felesége, Kornis Klára és négy lánygyermeke jelentette számára a biztonságot és az otthont. Tiszteletbeli szolgabírónak is megválasztották, tagja lett az Országos Magyar Pártnak. Miután mindenét elkobozták, mintagazdaságot epített ki, szarvasmarhákat tenyésztett. Az EGE egylet vezetőjeként is helyt tudott állni, majd két vármegye (Beszterce és Szolnokdoboka) főispánjává választották. 1945 márciusában került a szamosújvári börtönbe, hontalanná vált, de ekkor sem tudták megtörni. Élete utolsó húsz évében is megfigyelés alatt állt, majd 1979. november 6-án elhunyt.

Az előadás után, a Házsongárdi temetőbe vonult át mindenki, ahol ünnepélyesen átadták a felújított Bethlen-kriptát. A családi kriptában nyugszik többek között Bethlen Béla is. Az átadáson Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke köszöntötte a jelenlévőket, majd a Bethlen család tagjai is köszönetet mondtak. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára beszédében elmondta, hogy szerinte kulcsfontosságú a határon átívelő összetartozás gondolatának erősítése.

Megosztás:

Leave a Reply