Így netezünk mi – Kutatás a digitális szokásainkról

Nem szívesen vásárolunk internetről élelmiszert és kevesen vagyunk tisztában a biztonsági beállításokkal, derül ki mindez a Bálványos Intézet erdélyi magyarokkal kapcsolatos kutatásából, amelyet péntek délután mutattak be a Planetárium Cafféban.

Péntek délután a különböző kulturális és szórakoztató programok mellett a tudománynak is fontos szerep jutott a Kolozsvári Magyar Napokon. A Planetárium Cafféban rendezett bemutatón Toró Tibor, a Sapientia EMTE oktatója, a Bálványos Intézet kutatási igazgatója; Varga Szilvia, a Bálványos Intézet kutatója; Tőkés Gyöngyvér, a Sapientia EMTE oktatója; Sugár Dávid, a bilete.ro jegyértékesítő regionális igazgatója beszéltek az erdélyi magyarok körében tapasztalt internethasználati szokásokról.

Az előadók egy közelmúltban végzett kérdőíves kutatás eredményei alapján igyekeztek feltérképezni, hogy az erdélyi magyarok hogyan viszonyulnak a digitális világhoz. Kérdéseik négy nagyobb témakört érintettek, az internetezési és eszközhasználati szokásokat, a digitális kompetenciákat, az online vásárlást és az egyéb lehetőségekben való bizalmat.

Az erdélyi magyarok 22%-a nem internetezik, a többség nagy része viszont napi szinten használja valamilyen szinten a digitális világ nyújtotta lehetőségeket. A fiatalok esetében elmondható, hogy leggyakrabban okostelefonjukat használják, egyre kevesebben neteznek asztali számítógépen.

A felmérésben résztvevők kétharmada vallotta magáról, hogy gond nélkül tud rákapcsolódni a Wi-Fi hálózatra, viszont csak 35%-uk van teljes mértékben tisztában a biztonsági beállítások alkalmazásával. További problémát jelenthet akár a felsőoktatási végzettséggel rendelkezők számára is a hírek, információk ellenőrzése. Sugár Dávid szerint ennek jó eséllyel az lehet az oka, hogy a hírellenőrzés gyakran túl sok időbe telne az olvasónak, ezért nem jár utána az információknak.

A kutatók meglepőnek tartják, hogy a megkérdezettek 64%-a nem vásárolna szívesen interneten keresztül élelmiszert, az viszont nem meglepő, hogy háztartási cikkek esetében kevesen visszakoznak az online megoldástól.

Végezetül érdemes kitérni az online világ bizalomcsökkentő veszélyeire is, a válaszadók 14%-a ugyanis kapott már hamis üzenetet interneten keresztül, de egyeseknél adatlopásra és súlyosabb visszaélésekre is volt már példa. A kutatás részletes eredményei hamarosan elérhetővé válnak a Bálványosi Intézet hivatalos honlapján, a www.balvanyos.org oldalon.

Megosztás:

Leave a Reply