Múzeumok sétányával várja a közönséget a Kolozsvári Magyar Napok

A felújítási munkálatok befejeztével idén újra kiemelkedő programhelyszínként várja az érdeklődőket a Farkas utca, ahol a könyv- és kézművesvásár mellett a Múzeumok sétánya is helyet kap. Az augusztus 17. és 20. közötti időszakban, naponta 10 és 18 óra között, gyermekfoglalkozások, bemutatók, kiállítások, előadások, kézművesség, társasjátékok és beszélgetések keretében mutatkozik be 17 erdélyi és anyaországi múzeum.

A Kolozsvári Magyar Napok és a Kincses Kolozsvár Egyesület augusztus 17-től kezdődően a felújított Farkas utcában várja a közönséget, ahol többek közt különféle egyetemi, kutatói intézetek, kulturális és néprajzi múzeumok lesznek jelen. A gazdag programkínálat között bárki megkaphatja az érdeklődési körének megfelelő múzeumot és foglalkozást.

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem, Kémia és Vegyészmérnöki Kar sátránál az interaktív bemutatókon fluoreszkáló festmények készülnek, és kipróbálható lesz a konyhai és kémiai titkosírás is, valamint a Magyar Matematikai és Informatikai Intézet standjánál logikai játékokkal és robotikai bemutatókkal várják a közönséget.

Aki az erdélyi néprajz, vagy akár hagyományaink megőrzése iránt érdeklődik, az részt vehet a Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény múzeumpedagógiai foglalkozásain, ahol a gyűjteményhez kapcsolódó, néprajzi tematikájú interaktív és kézművesfoglalkozásokkal várja az óvodás, alsós (0–4.) és felső (5–8.) tagozatos gyerekeket. Az alapítvány elsődleges célja a népművészet és népi díszítőművészet játékos megismertetése. A tágabb néprajzi tudásra kíváncsiak pedig a Magyar Néprajzi Múzeum, Európa jelentős szakmúzeumába is betekintést nyerhetnek, ahol ízelítőt adnak az aktuális, színes időszaki kiállításokból és a múzeumban felhalmozott tudáskészletből, összesűrítve időt és teret, egyszerre mutatva meg a jelen, valamint távoli korok és kultúrák kincseit.

Székelyföldről a Csíki Székely Múzeum és a Haáz Rezső Múzeum lesz jelen a Kolozsvári Magyar Napokon.

A Csíki Székely Múzeum standjánál több kreatív, kézműves és játékos tevékenységet is kipróbálhatnak a látogatók: 400 éves Mikóvár témaköréhez kapcsolódóan elkészíthetik a saját Mikóváras lámpaernyőjüket, hűtőmágnesüket, és csemperajzokat egészíthetnek ki, illetve az évforduló alkalmából a Kulturális Élménykártyához is hozzá lehet jutni a Magyar Napok alkalmával, és akár egy saját címert is készíthetnek a segítségével.

A Haáz Rezső Múzeum első ízben vesz részt a Kolozsvári Magyar Napokon, amely alkalommal – kapcsolódva a székelyudvarhelyi kulturális intézmények „játék éve” programjához is – a múzeumot interaktív, játékos módon igyekeznek bemutatni a szervezők. A négy nap során az érdeklődőknek lehetőségük lesz kipróbálni a múzeumi keresztrejtvényt, kirakós játékokat, valamint változatos kézművesfoglalkozásokat is.

Magyarországról a Magyar Nemzeti Múzeum, a Palóc Múzeum, a Jósa András Múzeum, a Szent István Király Múzeum és a Tragor Ignác Múzeum érkezik a Magyar Napokra.

A Magyar Nemzeti Múzeum standjánál a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódva az 1848/49es forradalomhoz és szabadágharchoz, valamint Petőfi Sándorhoz kötődő programokkal készül. Az érdeklődők kipróbálhatják az intézmény saját fejlesztésű játékait, részt vehetnek vetítéseken, kvízjátékokon, de kipróbálhatják a márciusi ifjak viseleteit is.

A balassagyarmati Palóc Múzeumnál a magyarnapozó résztvevők a hangpontnál ízelítőt kaphatnak a palóc tájnyelv szépségeiből, elsajátíthatják a madzagszövés tudományát, készíthetnek kötelet, körmönfont szalagokat, szárdudát papírból, lesz gyöngyfűzés, papírhímzés, néprajzi és történelmi kvíz, valamint tárgyfelismerős játék a gyermekek és a felnőttek örömére egyaránt.

A Jósa András Múzeum a két tagintézményével (a Sóstói Múzeumfalu és a Kállay Gyűjtemény) mutatkozik be a Kolozsvári Magyar Napokon. Interaktív foglalkozásaikkal a múzeumi dolgozók a látogatókat aktivitásra, kreativitásra és élménygyűjtésre ösztönzik. Múzeumpedagógiai foglalkozásaikkal bepillantást nyújtanak közönségcsalogató programjaikba és a gyerekeknek szánt tevékenységeikbe. Az érdeklődőket a Jósa András életét bemutató kisfilmmel, valamint az ahhoz kapcsolódó játékkal, kézművesfoglalkozásokkal, a lovagkort idéző ruhapróbával és más, kreatív foglalkozásokkal várják.

A Szent István Király Múzeum standján a székesfehérvári koronázó királyi város múltjának középkorát idézik meg a múzeumpedagógiai foglalkozások: királyi korona, Corvinakódex, pecséttel ellátott levél készítésére nyílik lehetőség.

A Tragor Ignác Múzeum sátránál a Memento Mori kiállításhoz kapcsolódó foglalkozások lesznek: a kriptaleletek között talált szentképek alapján készült memóriakártyajátékkal fejleszthetik szellemi képességeiket az érdeklődők, valamint kézművesfoglalkozásra is lehetőség nyílik, ahol szentkép készíthető papírcsipke, karton, szalag és különböző szenteket ábrázoló képecskék segítségével. Lesz barokk társasjáték, illetve a résztvevők kipróbálhatják az egyedi múzeumpedagógiai kirakós játékokat is, továbbá a múzeum kiemelkedő leleteivel ismerkedhetnek meg.

A Nemzeti Örökség Intézet és a Fiumei úti sírkert tematikus sátránál játékos kvízen lehet részt venni, az Emlékhelyek memóriakártya segítségével emlékhelyeket ismerhetnek az ellátogató érdeklődők, óriáskirakózhatnak, vagy kipróbálhatják az Őseink nyomában nevet viselő társasjátékot is. Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Nyelv Múzeum standjánál a régi idők hangulatát előcsalogatva alkalom nyílik a különféle mártogatós tollak (lúdtoll, nádtoll, fémhegyű toll), a nyomda és írógép kipróbálására is.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum a jelenleg is Erdélyben vándorló Ez Sör! A sernevelőtől a sörgyárig című kiállítást népszerűsítik majd gyerekeknek és felnőtteknek szóló játékokkal és foglalkozással, emellett pedig a múzeumhoz általánosabban kapcsolódó interaktív játékokkal is készülnek a szervezők. Az esztergomi Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum vagy másképp Duna Múzeum, a Vízeum c. állandó kiállítása modern, sokszínű és közérthető módon mutatja be, hogy az évszázadok során a Kárpátmedence lakói miként éltek együtt a vízzel, hogyan tudtak alkalmazkodni annak hiányához, pusztításaihoz, erejéhez. A tárlat nem csak a múlttal foglalkozik, hanem a klímaváltozással is. A környezet és vízvédelem a múzeumpedagógiai foglalkozások során is előkerül, ahol az ismeretátadás mellett a fiatalok szemléletformálása a legfőbb cél.

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum változatos foglalkozásokkal várja a kicsiket és nagyokat, ahol játékos feladatsor keretében megismerkedhetnek Semmelweis Ignác, az „anyák megmentője” izgalmas életútjával, valamint gyermekprogramok keretében vehetnek részt az időskori testi panaszokat bemutató érzékenyítő játékon, amelynek segítségével bárki könnyen megtanulhatja, hogy nagyszülei vagy idős rokonai hétköznapi életét milyen testi lehetőségek határozzák meg. Az orvos bácsi interaktív családi játék keretében lépésről lépésre ismerhető meg a 20. század elejének betegellátása a gyerekek szemszögéből, s ennek alapján történeteiket felelevenítve a családok megalkothatják saját legendáriumukból a játék modern változatát, a személyre szabott játékot pedig hazavihetik. ugyanígy várja az érdeklődőket a családi gyógynövényismereti játék és az orvostörténeti kvíz is.

Magyar Olimpiai és Sportmúzeum a Magyar Napok alatt a múzeum sátrában egy izgalmas mágnestáblával fedezhetik fel kicsik és nagyok az olimpiák történetének négy nagy állomását, valamint memóriajáték és olimpiai kvíz is lesz. Az előző évekhez hasonlóan idén is lehetőség lesz az interaktív fajátékok és vívófelszerelés kipróbálására, továbbá a kolozsvári vívás történetét bemutató tablók megtekintésére.

Mihály Kriszta

Megosztás:

Leave a Reply