A Herepei-ház egy történész szemszögéből

A 14. Kolozsvári Magyar Napok kezdéseként megnyitott Farkas utcai Herepei-ház restaurálása során az épületen dolgozó szakemberek feltárták annak rejtett, vagy a századok során átalakított részeit. Péntek délután ezeket a felfedezéseket foglalta össze a népes érdeklődők táborának Weisz Attila művészettörténész, aki körbe is vezette a látogatókat, hogy saját szemükkel is láthassák az említett helyszíneket.
Péntek délutánra A Herepei-ház egy történész szemszögéből című előadásra invitálták a Kolozsvári Magyar Napok közönségét, Weisz Attila művészettörténésszel. A szakember a népes közönséget egy rövid bevezető után körbe is vezette a református óparókia épületében.
Mint elhangzott, az óparókia épületének története a Farkas utcai temploméhoz kapcsolódik, majd a XVII. század közepén, I. Rákóczi György fejedelem uralkodása idején kezdődhetett a jelenlegi épület építése. Erre utal az egyik ajtókereten található felirat is, amelyen az 1651. évszám szerepel. Ezt követően az akkor még jóval kisebb házat a benne lakó lelkészek fokozatosan bővítették, alakították át a jelenlegi formájára. Végül az 1920-as ’30-as években a parókia új épületbe költözött, a Herepei-házként ismert ingatlant pedig több kisebb albérletre, irodára osztották fel, és kiadták. Ez utóbbi átalakulás nehezítette a nemrég befejezett restaurálás elkezdését is, hiszen a tulajdonosok engedélyére is szükség volt a felújításhoz.
Az udvaron elhangzott bevezetőt követően a közönség előbb a ház pincéjébe vonult le Weisz Attila vezetésével, majd a konzisztoriális termet mutatta be a történész, amelyben a legnagyobb szenzációnak számító késő reneszánsz kori falfestmények is láthatók. A szakember elmondta, a falfestmények három különböző rétegben, három korból származnak, amelyek egymásra tevődtek az évek során. Mint megtudtuk, a műalkotásokat végül a XIX. században meszelhették le végleg, ekkorról emlékszik rájuk ugyanis a névadó Herepei Gergely, a művelődéstörténész Herepei János nagyapja.
A túra végén a közönség kérdésekkel árasztotta el a szakembert, aki készséggel felelt mindenre.
A most felújított Herepei-ház, amelyet az Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület (IKE), illetve a Főiskolás Ifjúsági Keresztyén Egyesület (FIKE) vett birtokba, mint ifjúsági tér, a Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt folyamatosan programokkal várta az érdeklődőket.

Mihálykó Tihamér

Megosztás:

Leave a Reply