Egyházművészeti tárlatvezetés a Szentegyház utcában

A Szentegyház utca idén sem csak az Ifjúsági udvart tartogatja a magyarnapozóknak. A szintén a négyes szám udvarából nyíló Ars Sacra Claudiopolitana Kiállítótér két rendkívül érdekes tárlattal is várja a betérőket minden nap 10 és 16 óra között.
Szerdán, augusztus 16-án tárlatvezetésen is részt vehettek azok, akik 14 órakor érkeztek a Szentegyhát utca 4. szám alatti Ars Sacra Claudiopolitana Kiállítótérbe. Ebben az időpontban ugyanis Nagy Emőke muzeológus tartott magyar nyelvű tárlatvezetést a kolozsvári Szent Mihály-plébánia és a piarista templom 2018 óta látogatható egyházművészeti kiállításán.
A látogatók régi képeket, tervrajzokat, okiratok eredeti és másolt példányait láthatták a kolozsvári templomok történetéből, majd az előtérből tovább haladva oltárképek, szobrok, de múltbéli miseruhák és egyéb kellékek is láthatóvá váltak, amelyek történetéről Nagy Emőke tartalmas és érdekes bemutatót tartott.
Aki lemaradt a szerdai tárlatvezetésről, az se kell csüggedjen: Nagy Emőke szombaton és vasárnap is várja a látogatókat román, illetve magyar nyelvű tárlatvezetéssel – délelőtt 10 órától.
A kiállítótér másik helységében a látogatók Madarassy István ötvösművész és Madarassy András képzőművész A Lélek erejével című kiállítását is láthatják, amely még szombaton, az idei Kolozsvári Magyar Napok kezdetekor nyílt meg.

Mihálykó Tihamér

Megosztás:

Leave a Reply