Miről mesél a foci?

Augusztus 14-én nyitották meg a Hátsó füves – barangolás a magyar futball rejtett tájain c. kiállítást a PIM – Kazinczy Ferenc Múzeum, a Nemzeti Sport, illetve a Kincses Kolozsvár Egyesület szervezésében. A tárlatnak a Szabók bástyája ad otthont.
A Hátsó füves – barangolás a magyar futball rejtett tájain egy 2015-ben kezdett országjáró sorozat, amely immár több mint 250 települést érintett. Csillag Péter újságíró és a résztvevő fotó- és videoriporterek a falusi labdarúgás kiveszőben lévő, gyökeresen átalakuló világát igyekeznek dokumentálni a Nemzeti Sport felületein megjelent riportok, képek, videók segítségével. A gyűjtőmunka célja bemutatni azt a futballközeget, ami a kistelepülésekhez, az amatőr labdarúgás hétköznapibb dimenzióihoz kapcsolódik, ezen túlmutatva pedig felhívni a figyelmet ezeknek a kis településeknek a társadalmi kihívásaira: a falusi oktatás küzdelmeire, az elvándorlás hatásaira, az öregedő lakosság megváltozott igényeire, a cigányság kiútkeresésére. A rögzített mozzanatok ennyiben túlmutatnak a sport keretein és éles korrajzot, szociológiai látleletet kínálnak.
A gyűjtőmunka lezárásaként 2020-ban látványos fotókönyv jelent meg, később nagyszabású kiállítás nyílt a sátoraljaújhelyi Kazinczi Ferenc Múzeumban. A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület 2022-ben ennek a tárlatnak ítélte az Év Kiállítása-díjat. Az anyakiállítás szatellitprogramjaként jött létre a Hátsó füves utazó fotókiállítás, amely Csillag Péter sportújságíró, a projekt szellemi vezetőjének elmondása szerint egyfajta best of válogatás, melyben a Kolozsvári Magyar Napokra való tekintettel ezúttal kiemelt figyelmet kaptak az erdélyi, azon belül is a Kolozsvár vonzáskörzetében készült fényképek. Ennek a vándortárlatnak ad otthon a Szabók bástyája a 14. Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt.

Ferencz Ádám

Megosztás:

Leave a Reply