Pénz és/vagy művészet?

Augusztus 15-én, kedden tartották a Publicritic nemzetközi GIF- és plakátpályázat megnyitóját Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának rendezvénytermében.
A Szent László Napok, a Non-common Branding & Design Studio és a Partiumi Keresztény Egyetem Művészeti Tanszéke által harmadik alkalommal meghirdetett pályázat célja évről évre megteremteni a vizuális reflexiót a különböző aktuális társadalmi problémákra, illetve állásfoglalásra és vizuális önkifejezésre bátorítani az alkotókat. A pályázat idei témája a 2021-es digitális szmog és a 2022-es perifériák után az art & money – művészet és pénz volt. A pályamunkák közül nemzetközi zsűri választotta ki a legsikerültebbeket, ezen kívül mindkét kategóriában (GIF és plakát) kiosztottak egy-egy közönségdíjat. A legjobb munkákat állították ki Nagyváradon, a Szent László Napok keretein belül, innen érkeztek Kolozsvárra.
A megnyitó résztvevőit Dolhai István konzul köszöntötte, aki egy Andy Warhol-idézettel vezette be a közönséget a művészet és pénz kérdéskörébe: „Pénzt csinálni művészet, és a jó üzlet a legjobb művészet”. Ezután dr. Major Enikő rektorhelyettes mesélt a pályázat történetéről és céljairól. Tőle tudtuk meg, hogy idén 48 országból 314 művész összesen 594 művet küldött be, ami komoly sikernek tekinthető. Szerinte „a pályázat elsődleges célja a gondolkodásra serkentés, az, hogy ki-ki elgondolkozzon azon, mennyit ér és mit jelent a művészet”. Erre a kérdésre természetesen nem egyetlen helyes válasz van, de aki a hét során betér a #főtér23 nevet viselő udvarba, egy egész teremnyi válaszlehetőséget ismerhet meg. A kiállításnak interaktív jelleget kölcsönöz, hogy a GIF kategória győztes műveit az Artivive nevű applikáció segítségével lehet teljes pompájukban kiélvezni (ezt érdemes akár előre is letölteni, ingyenesen hozzáférhető a Google Play-ben és az App Store-ban is).
A társadalmi kérdések és a művészetek iránt érdeklődőket pedig a szervezők pályázásra biztatják a 2023-as Publicriticen, hiszen a legjobbak az izgalmas témákban való elmerülés és az alkotás öröme mellett kiállítási lehetőségekben és pénzjutalomban is részesülnek.

Balázs Hanna Imola

Megosztás:

Leave a Reply