Film- és színháztörténeti séta a Szamos parti Hollywood helyszínein

Csütörtök délelőtt a Koffer könyves kávézó elől indult az a csoport, amelyet Zágoni Balázs író, filmrendező, filmkritikus, szerkesztő, egyetemi oktató vezetett, és amelynek tagjai mind lelkes érdeklődéssel hallgatták a Szamos parti Hollywood, azaz a Janovics Jenő-féle filmgyár történeteit.
A jelenlegi román színháztól a magyar színház és opera jelenlegi épületéig haladva járhatta körbe a kincses várost az, aki csütörtök délelőtt részt vett a Zágoni Balázs által vezetett városnéző sétán. A filmes szakértő a Szamos parti Hollywood című kiadványának helyszíneire, és a kolozsvári film- és színháztörténet legfontosabb helyszíneire kalauzolta el a résztvevőket.
A jelenlévők hallhattak az egykor Janovics Jenő által építtetett, jelenleg a helyi román társulatnak otthont adó színházépület születéséről.
A román operától a csoport A tolonc című filmben is látható Szabók bástyája felé vette az irány, majd a Tordalagi-Korda-palota, a könyv fontos helyszíne következett, majd a Főtéren áthaladva a jelenlegi magyar színház és az egykori filmgyár épületéhez érkezett. Innen zárásként a kolozsvári magyar filmtörténet szempontjából szintén kiemelt fontosságú Művész mozinál ért véget a séta, ahol a mozi történetét bemutató kiállítás is látható volt.
Aki lemaradt, szombaton reggel kilenctől pótolhatja az élményt, ekkor ugyanis újabb séta indul a Koffer elől. A filmtörténet iránt érdeklődők pedig megtekinthetik az Egyetem utcai TIFF-ház alagsorában berendezett Erdélyi Mozgóképmúzeumot is minden nap 11 és 19 óra között. A vezetett, legfeljebb 20 fős turnusok minden egész órában kezdődnek, a látogatásba belefoglalt, 20 perces filmvetítések ütemezése miatt.

Megosztás:

Leave a Reply