In memoriam Gyarmathy Zsigáné – megnyílt Kalotaszeg nagyasszonyának emlékkiállítása

Augusztus 16-án, szerdán 15 órától nyitották meg a Gyarmathy Zsigáné Hory Etelka születésének 180. évfordulója alkalmából megszervezett kiállítást az Erdélyi Néprajzi Múzeum nagytermében.
Az egybegyűlteket először Dr. Tudor Sălăgean, a múzeum munkatársa köszöntötte, aki kiemelte, az Erdélyi Néprajzi Múzeum büszke arra, hogy ők a Kolozsvári Magyar Napok egyik legelső partnerintézménye. Külön köszöntötte a Gyarmathy Zsigáné szülőfalujából, Magyargyerőmonostorról érkező vendégeket, akik hagyományos kalotaszegi viseletben vettek részt az eseményen. Amint ez később elhangzott, a viseletek között voltak olyan ruhadarabok is, amelyek még Gyarmathy Zsigáné életében készültek. Ezután dr. Tötszegi Tekla, a múzeum igazgatóhelyettese és a kiállítás kurátora köszöntötte az egybegyűlteket. Őt Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke követte a mikrofonnál. Ő is külön köszöntötte a magyargyerőmonostori vendégeket, majd köszönetet mondott a múzeum munkatársainak a kiállítás megálmodásáért és kivitelezéséért. Elmondta, mekkora büszkeség az, hogy „a Kolozsvári Magyar Napok alatt az erdélyi magyarság ilyen szépen meg tud mutatkozni. Békésen, de mégis büszkén, építő jelleggel és szeretettel”. Szerinte az eseménysorozat lehetőség arra, hogy megismertessük a kultúránkat másokkal, ami különösen fontos azért, mert arra mondjuk, hogy nem szeretjük, amit nem ismerünk eléggé. Vákár István beszédét Gorzó Boglárka produkciója követte, aki kalotaszegi népdalokkal színesítette a megnyitót. A tárlatvezetés előtt dr. Tötszegi Tekla ismertette a jelenlevőkkel Gyarmathy Zsigáné életútját.
Hory Etelka 1843. május 28-án született, kalotaszegi értelmiségi családba. A népi kultúra iránti érdeklődése nagyon fiatalon megmutatkozott, már 18 évesen népdalokat gyűjtött. 19 évesen kötött házasságot Gyarmathy Zsigmond földbirtokossal, akinek eltökélt célja volt a vidék felvirágoztatása és kultúrájának megismertetése a világgal, így a pár tagjai nagy sikerrel munkálkodtak együtt. Gyarmathy Zsigáné tevékenysége szerteágazó, amellett hogy sikeres elbeszéléseket és regényeket írt, komoly feljegyzéseket készített a kalotaszegi népi kultúra különböző elemeiről (a leghíresebbek a kalotaszegi varrottasokkal foglalkozó írásai), gyűjteményt állított össze a kalotaszegi kultúra tárgyaiból, aktívan népszerűsítette a helyi népi kultúrát az egész Monarchia területén, illetve egy sikeres vállalkozást is vezetett. Karrierje egyik legfontosabb pontja az 1885-ös Országos Általános Kiállítás, ahol őt bízták meg a kalotaszegi tisztaszoba berendezésével. A szoba tárgyai, különösen a hímzett textíliák annyira megtetszettek az úri közönségnek, hogy meg szerették volna vásárolni őket. Gyarmathyné jó érzékkel mérte fel a varrottasokban rejlő lehetőségeket, és kalotaszegi asszonyok bevonásával elkezdte rendelésre készíteni őket. Vállalkozását siker koronázta, a kalotaszegi hímzésminták, velük együtt pedig a tárgyi és szellemi kultúra bekerült az európai köztudatba.
Az ünnepélyes megnyitót tárlatvezetés követte. Az Erdélyi Néprajzi Múzeum, a Román Országos Levéltár Kolozs Megyei Igazgatósága, az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum és a Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtár anyagaiból válogatott kiállítás Gyarmathyné életének minden aspektusára igyekszik kitérni, híres győri díszedény gyűjteményének darabjai mellett rengeteg kalotaszegi varrottast, de személyes és szakmai levelezésének darabjait is meg lehet nézni.
A kiállítás szeptember 24-ig megtekinthető az Erdélyi Néprajzi Múzeum épületében.

Balázs Hanna Imola

Megosztás:

Leave a Reply