Maratonul muzicii de orgă

Sâmbătă, 19 august, 13.30-18.00 - Biserica Sfântu Mihail

„Maratoniştii”:

13:30-14:30 - Pozsár Róbert
14:30-15:15 - Emma Teodora Filimon
15:15-16:15 - Amalia Goje
16:15-16:45 - Jakabffy Tamás
16:45-17:30 - Ovidiu Leonaş
17:15-18:00 - Horváth Zoltán


Despre maratoniștii

pozsar_robert

Pozsár Róbert s-a născut la Cluj-Napoca, unde a absolvit clasa de orgă principal a Academiei de Muzică Gheorghe Dima. Din anul 1998 ocupă funcția de cantor și organist al bisericii franciscane din Cluj-Napoca. În urma studiilor de mai mulți ani în numeroase ateliere din Transilvania și Ungaria a înființat propria firmă de construcții și restaurări de orgi și clavecine, apropiindu-se astfel de instrumente atât din punct de vedere interpretativ cât și tehnic.)














emma_filimon

Emma Theodora Filimon este studentă la clasa de orgă a profesorilor: dr. Ursula Philippi, Maria Abrudan şi dr. Erich Türk.  A luat parte la diferite cursuri de măestrie sun conducerea unor profesori renumiţi, ca: Françoise   Lengellé (Lyon), Mira Glodeanu (Bruxelles),  Fassang László (Budapest), Martin Schmeding (Freiburg), Olivier Latry (Párizs). Începând din anul 2010 susţine concertea de orgă în ţară şi în străinătate.







amalia_goje


Amalia Goje
a absolvit Academia de Muzica Gh. Dima din Cluj-Napoca în anul 2008 la clasa de orgă a prof. univ. Ursula Philippi şi lect. Univ Erich Turk. În perioada 2005-2006 a studiat orga la Hochschule für Künste din Bremen, Germania, cu prof. Wolfgang Baumgratz şi muzica veche cu prof. Harald Vogel. A participat activ la cursuri de măiestrie în Germania, Franţa, Olanda şi Ungaria unde a studiat orga cu Hans Davidsson, Harald Vogel, Lorenzo Ghielmi, Peter van Dyke, Bine Bryndorf, Paolo Crivellaro, Reinhard Jaud, Theo Jellema, Tillman Benfer, Joris Verdin şi clavecin cu Dieter Weitz şi Franҫoise Lengeleé. In 2006 a fost finalistă a Concursului Internaţional de Orgă “Georg Muffat” din Schlaegl, Austria. In 2011  a câștigat premiul III la Concursul Internaţional de Orgă „Jan Kucharski” din Lodz, Polonia. Este membru al formaţiei de muzică barocă “Fonte di Gioia” cu care a obţinut premiul II la primul concurs de muzică barocă din Romania, “La Stravaganzza”, desfăşurat la Cluj-Napoca în 2009. Susţine concerte în ţară şi străinătate, colaborând cu Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj-Napoca.

Jakabffy-fenykep

Jakabffy Tamás este jurnalist, producător tv şi redactor de carte, cantor-organist, fiind fondator (1998) şi conducător al grupului vocal Schola Gregoriana Monostorinensis.

 
















ovidiu_leonasOvidiu Leonaș s-a născut la Suceava şi a fost student la clasa de orgă a doamnei Prof. Univ. Dr. Ursula Philippi și a domnului Lect. Dr. Erich Türk la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. A participat la mai multe cursuri de măiestrie în țară și în străinătate. Activitatea sa concertistică s-a concretizat prin susţinerea unor concerte de orgă la Cluj-Napoca, Sibiu, Bucureşti, Oradea și Sighișoara.














horvath_zoltanHorváth Zoltán
este cunoscut publicului clujean datorită nenumăratelor  concerte susţinute în calitate de pianist şi organist. Este profesor al liceului de muzică Sigismund Toduţă, şi predă şi la Academia de Muzică „Gh. Dima”şi îndeplineşte funcţia de organist al bisericii Evanghelice din Cluj.  În calitate de membru al unor ansambluri cameral şi în calitate de solist  a concertat în ţară şi străinătate (Ungaria, Franţa, şi Germania).






Maratonul muzicii de orgă

Sintagma „maraton” se utilizează în cele mai multe cazuri în legătură cu alergarea pe distanţă lungă, însă cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare, acest cuvânt va dobândi un alt înţeles, prin prisma organizării unei „curse muzicale” de lungă durată. Conform legendei soldatului grec Pheidippides, acesta a alergat pe distanţa a 150 de mile între Marathon şi Sparta, pentru a cere ajutorul atenienilor împotriva armatei persane. În cadrul maratonului muzicii de orgă, personajul lui Pheidippides va fi interpretat de către 6 artişti, care vor străbate distanţa muzicală a repertoriului muzicii de orgă de la Renaştere până în prezent. Vor răsuna lucrări de: Frescobaldi, J. S. Bach, G. Muffat, J. Pachelbel, M. Zippoli,F.  Mendelssohn, Cézar Franck, Franz Liszt, E. Kraus, J. Alain, O. Messiaen şi alţii.

Orga (mare) a bisericii Sfântul Mihail, a fost construită de maestrul Johhanes Hahn din Sibiu, şi dată în folosinţă la data de 4 octombrie 1753, aceasta având 12 registre. În anul 1899 Csintalan Gyula şi Simon László efectuează reparaţii şi adaugă instrumentului două registre de pedalier. Începând cu 1990 au început procedurile pentru restaurarea şi extinderea orgii, care a servit de-a lungul a 240 ani această comunitate. După mai bine de şase ani, în anul 1996 conform proiectului complex care s-a realizat, Biserica Sfântul Mihail cuprinde un ansamblu de orgi baroce unic în ţară, având 3 manuale şi 35 de registre.