
Temele economice au avut un rol accentuat în cadrul ediției a III-a a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. Dezbaterea de marți după-amiază, Economia în Bazinul Carpatic – instituții economice maghiare: Rolul camerelor de comerț în dezvoltarea economiei a fost un prilej extraordinar pentru prezentarea a câteva instituții economice de interes național.
În cadrul manifestării care a avut loc în Casa Bocskai (Clădirea Centrală a Universității Sapientia) aproape fiecare participant a încercat să caute o legătură cu vreunul din evenimentele Olimpiadei de la Londra. Mai întâi delegatul ministerial Radetzky Jenő a remarcat că unele procese pot fi inversate chiar și în ultimul minut – făcând aluzie la meciul de handbal dintre Ungaria și Franța.
În prezentarea sa, Radetzky a remarcat că trebuie găsită o ieșire din criza economică europeană. În principal, deoarece specialiștii în economie vorbesc despre o direcție pozitivă, în cazul în care este validă afirmația conform căreia zona de creștere (economică) a Uniunii Europene va fi în Europa Centrală și de Est și în cadrul acesteia în Bazinul Carpatic. Conform delegatului ministerial Ungaria va avea un rol de integrare. Pentru acest lucru însă trebuie dezvoltată o structură economică complexă, aluzie la Noul Plan Széchenyi și la Planul Wekerle adoptat nu demult de către guvernul ungar. (Printre punctele prinicipale ale Planului Wekerle se găsesc: crearea unei baze de date despre economia națională, sprijinirea dezvoltării societăților creative aflate în totalite în proprietate maghiară, sprijinirea, încurajarea dezvoltării societăților naționale și regionale.)
Mihály Erzsébet, șefa secției de asistență-finanțare a Fondului Bethlen Gábor, a prezentat în mod succint instituția pe care o reprezintă, apoi a remarcat și ea importanța Planului Wekerle, precum și pe cea a Planului Mikó Imre. „Dacă Planul Wekerle este pentru dezvoltarea conștiinței, îmi doresc același lucru și pentru Planul Mikó Imre.”
Tordai György, directorul general al Societății de Investiții Internaționale Corvinus, după o scurtă prezentare, a evidențiat în expunerea sa că se străduiesc ca datorită sprijinului lor firmele naționale maghiare să nu producă una împotriva celeilalte, ci să se completeze în procesul de producție.
Mátis Jenő, vicepreședintele departamentului economic al Consiliului Național Maghiar din Transilvania, a făcut cunoscut în prezentarea sa Planul Mikó Imre, care de fapt este o strategie de dezvoltare economică transilvăneană. După părerea lui Mátis, prin faptul că Planul Mikó Imre se ocupă și de agricultură, este mai complet decât Planul Széchenyi.
|