Lecţia maghiară: Ziua Clujului vs. Zilele Oraşului |
Zilele Oraşului şi Zilele Maghiare încap în oraş, cu condiţia ca acestea să producă valoare şi să pună umărul la proiectul Cluj-Napoca – Capitală Culturală Europeană, susţin istoricii clujeni.O dată convenţională sau una istorică pentru sărbătorirea oraşului? Clujeni au apreciat că festivităţile maghiarilor recent încheiate şi concentrate în jurul zilei de 19 august când Clujul a fost ridicat la rang de oraş au fost mai interesante decât festivităţile autohtone cu manele.
Administraţia locală spune că zilele dedicate oraşului organizate în luna mai s-au stabilit în urma unor consultări publice şi sunt adresate şi românilor şi maghiarilor. Istoricii clujeni afirmă că sărbătoarea maghiarilor a fost un eveniment extrem de reuşit şi este de bun augur ca în oraş să se organizeze cât mai multe sărbători, în fiecare lună din an, având în vedere dezideratul Capitală Culturală Europeană. |
Citeşte mai mult...
|
Jocuri despre Sfântul Ştefan, de Zilele Culturale Maghiare |
A treia ediţie a festivalului Zilele Culturale Maghiare a ajuns la final, luni fiind ultima zi în care publicul mai putea participa la evenimentele şi concertele pregătite de organizatori. Foc de tabără, degustare de vinuri, operă rock şi focuri de artificii au fost evenimentele cu care organizatorii i-au aşteaptat pe cei interesaţi.
Între orele 10.00 şi 14.00 cei mici, dar şi cei mari, au avut parte de jocuri şi o lecţie de istorie în curtea de sport a Liceului Reformat de pe strada Mihail Kogălniceanu despre regele maghiarilor, Sfântul Ştefan. |
Citeşte mai mult...
|
Magie în sticlă la Zilele Maghiare |
Zeci de copii au participat la atelierul sticlarului clujean Szalma Zsolt în Curtea Liceului Reformat. Atelierul ad-hoc al meşterului a fost asaltat de curioşi care au privit cu uimire cum se transformă sticlele uzate sau tuburile vechi de neon în adevărate opere de artă.
Copiii au fost foarte încântaţi că au reuşit să modeleze sticla. “Mi-a plăcut foarte mult, acum am văzut pentru prima oară aşa ceva. Am să o pun ca decor undeva pe un loc înalt, pentru că tot timpul dărâmăm lucrurile”, spune unul dintre copiii de la atelierul meşterului sticlar.
Szalma Zsolt şi-a descoperit pasiunea pe când era angajat la Arta Jucăriilor, cu 15 ani în urmă. Acum, realizează obiectele de artă din sticlă în timpul liber, iar în viaţa de zi cu zi concepe piese de laborator la Institutul de Fizică. |
Citeşte mai mult...
|
Ziua Clujului sarbatorita doar de maghiari |
Românii au uitat de ziua de naştere a Clujului, sărbătorită doar de maghiari. Ieri s-au împlinit 696 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraş, însă autorităţile locale nu au marcat în niciun fel acest eveniment. Singurii care şi-au adus aminte de sărbătoare au fost organizatorii Zilelor Culturale Maghiare, care au desfăcut simbolic 696 de sticle de şampanie adusă special din Ungaria.
Pe 19 august 1316, regele Ungariei, Carol Robert de Anjou, a acordat locuitorilor Clujului privilegiul de orăşeni. Clujul a primit cu aceeaşi ocazie statutul de oraş şi o constituţie după modelul unor oraşe europene ca Nürnberg sau Praga. |
Citeşte mai mult...
|
Patru ore și jumătate de orgă |
Șase muzicieni au susținut Maratonul de orgă, derulat duminică după-amiază la Biserica Sf. Mihail. Evenimentul a reînnodat o tradiție clujenă de la începutul secolului XX și a trezit interesul unui public numeros. Organiștii Pozsár Róbert, Emma Teodora Filimon, Amalia Goje, Jakabffy Tamás, Ovidiu Leonaș și Horváth Zoltán au susținut fiecare un recital cu durata de 30-60 de minute, cu lucrări din cele mai diverse, de Frescobaldi, Bach, Pachelbel, Liszt, Messiaen etc.
|
Citeşte mai mult...
|
În Galeria Quadro din Cluj-Napoca (Str. Napoca nr. 2-4, etaj I, ap. 64) a avut loc, ieri, vernisajul expoziţiei intitulate CLUJUL ÎN ARTELE PLASTICE, prezentările acesteia purtînd semnătura istoricului literar Gaal György şi ale istoricului de artă Szekely Sebestyen György.
Alegerea temei a fost motivată de dorinţa organizatorilor de a ilustra ambianţa Clujului, aşa cum a fost ea reflectată în arta clujeană de-a lungul timpului. Lucrările prezentate în această expoziţie, multe dintre acestea expuse acum în premieră absolută, provin din colecţii private. Create în perioada 1877-2011, acestea au un veritabil caracter de document istoric, unele ilustrînd locuri care astăzi nu mai există, iar altele evocînd acea pronunţată identitate citadină şi multiculturală a Clujului. |
Citeşte mai mult...
|
Kogălniceanu devine astăzi strada Zilelor Culturale Maghiare |
Concerte şi standuri ale producătorilor, editurilor şi muzeelor, dar şi terase, pe strada Mihail Kogălniceanu din centrul Clujului, astăzi, la Zilele Culturale Maghiare.Strada festivalului va fi deschisă astăzi, la ora 11 iar la ora 15. Pe scena amplasată pe stradă, va avea loc un spectacol de dans al copiilor din Căpuşu Mare.
Două ore mai târziu e programat concertul Operettissimo, de la ora 18 clujenii pot admira dansuri renascentiste cu trupa Passeggio, iar de la ora 19 concertul lui Baricz Gergő.
|
Citeşte mai mult...
|
Ungaria sprijină Clujul să devină Capitală Culturală Europeană |
Secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei a declarat că ţara pe care o reprezintă sprijină Clujul pentru titlul de Capitală Culturală Europeană pentru că nu există alt oraş mai european decât Clujul, în zonă.În demersul său spre titlul de Capitală Culturală Europeană, Clujul este susţinut şi de Angela Merkel, oraşe din Franţa, Marea Britanie, Germania, Ambasada României în Austria şi alţii.
|
Citeşte mai mult...
|
A luat sfârşit cea de-a III-a ediţie a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj |

În ultima, adică cea de-a opta zi a celei de-a III-a ediţii a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj a fost prezentată în premieră în Transilvania, pe scena mare din piaţa Unirii opera rock Zrínyi 1566. Spectacolul de aproape trei ore a fost scris şi regizat de Moravetz Levente.
După opera rock, Horváth Anna, vice-primarul oraşului Cluj a salutat mulţimea adunată în piaţa Unirii. A mulţumit tuturor care au contribuit la realizarea acestei serii de evenimente, subliniind faptul că doar cu un deceniu în urmă ar fi fost inimaginabilă organizarea unui astfel de eveniment de amploare. În opinia doamnei vice-primar trăim vremuri în care avem nevoie de solidaritate. |
Citeşte mai mult...
|
Clujenii pot aflat povestea orgilor din bisericile din oraș |
Turul orgilor din bisericile din oraş, jocuri de societate gigantice dedicate familiilor, dansuri renascentiste şi concerte de orgă sunt doar câteva din atracţiile zilei de astăzi din cadrul Zilelor Culturale Maghiare. Cluj-Napoca găzduieşte timp de o săptămână, în intervalul 13-20 august, Zilele Culturale Maghiare. Festivalul a ajuns astăzi la ziua a patra, iar printre activităţile zilei se numără un tur al orgilor din bisericile din oraş, cu ghid, începând cu ora 15.00. Cei interesaţi trebuie să fie la ora 15.00 în faţa Bisericii Reformate de pe strada Mihail Kogălniceanu. Ziua începe la ora 10.00 cu o întâlnire muzicală: cântări, muzică în grup, învăţarea de melodii populare cu muzicienii de la Életfa, cu Szabo Kinga, Miklos Gyuri şi două chitare. Întâlnirea are loc în curtea Liceului Reformat.
|
Citeşte mai mult...
|
Zilele Culturale Maghiare au trasformat în strada M. KOGĂLNICEANU |
Astăzi a avut loc deschiderea străzii Festivalului pe strada Mihail Kogălniceanu din cadrul Zilelor Culturale Maghiare la Cluj. Pe întreaga stradă vor avea loc diferite evenimente.
Organizatorii Zilelor Culturale Maghiare au mari speranţe şi spun că se aşteaptă la cât mai mulţi vizitatori şi asta pentru că dacă anul trecut au putut să deschidă standuri doar pe jumătate din strada Mihail Kogălniceanu, din acest an au primit acordul pentru a deschide standuri pe întreaga stradă.
„Suntem siguri că vor veni foarte mulţi vizitatori şi am observat că interesul este maxim. Nu aş putea spune care dintre standuri stârnesc cel mai tare interesul vizitatorilor, dar pot să vă spun că la capitolul gastronomie, oamenii sunt foarte nerăbdători, pentru că doresc să guste din bucatele tradiţionale maghiare”, a declarat Santa Levente, directorul festivalului.
|
Citeşte mai mult...
|
”Cum sunt văzuți maghiarii de români?” a fost tema discuției derulate marți după-amiază la Zilele Culturale Maghiare. Dialogul a fost purtat de Patricia Couți și Borzási Sarolta, membre ale unor organizații studențești, care și-au asumat însă un punct de vedere subiectiv asupra temei. Patricia și-a amintit de primul ei contact cu un maghiar, chiar bona ei din copilărie, ca și de colegele ei de baschet, unele maghiare, și a recunoscut că a încercat să învețe maghiara.
Ea a desemnat drept calități ale maghiarilor ordinea, unitatea și felul în care își protejează identitatea, dar n-a reușit să menționeze trei defecte. O mare parte a dialogului s-a referit la relațiile dintre organizațiile studențești române și maghiare, publicul fiind format preoponderent din studenți. Discuția s-a oprit și la situația UMF Târgu Mureș, dar și la condiția minorității române din statele vecine României.
Dialogul nu s-a dorit unul după care să se tragă concluzii, ci un prilej de mai bună cunoaștere reciprocă. |
Citeşte mai mult...
|
Ce puteţi face marţi la Zilele Culturale Maghiare |
Ediţia a treia a festivalului Zilele Culturale Maghiare a început luni şi se încheie în 20 august. Clujenii sunt invitaţi la concerte, expoziţii, vizionări de filme, degustări de vinuri şi preparate culinare.
Cluj-Napoca găzduieşte timp de o săptămână, în intervalul 13-20 august, Zilele Culturale Maghiare. Gala de deschidere are loc în această seară la Opera Maghiară cu un program susţinut de orchestrele Filarmonicii de Stat Transilvania şi Operei Maghiare, care vor interpreta lucrări de Franz Liszt şi Zoltan Kodaly. Petrecerea de deschidere va începe la ora 23.00, la Cafeneaua Bulgakov, cu DJ Hunay și DJ Modi.
Marţi, de la ora 9.00 şi de la ora 11.00 se poate vizita, cu ghid, Biblioteca Universitară, iar de la ora 10.00 are loc o plimbare prin Cimitirul Central cu grupuri cu ghid de limbă română. Între orele 10.00 – 18.00, la Casa TIFF au loc proiecţii de filme pentru copii. La ora 12.00, la Atmosphera Cafe, are loc prezentarea unei colecţii de fotografii care ilustrează problemele sociale ale tinerilor. Iubitorii de artă meşteşugărească pot vedea, de la ora 14.00, activităţi meşteşugăreşti în cortul MIT, de pe strada Matei Corvin. La ora 15.30, la sediul Asociaţiei Kolozsvar Tarsasag are loc vernisajul Reviste literare în Transilvania între 1940 şi 1944, selecţie din colecţia Fundaţiei Szentimrei Alapitvany.
|
Citeşte mai mult...
|
Kelemen: Clujul ar putea să organizeze Festivalul Cultural al Oraşelor Maghiare din Bazinul Carpatic |
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni, că municipiul Cluj-Napoca ar putea organiza peste câţiva ani Festivalul Cultural al Oraşelor Maghiare din Bazinul Carpatic, exprimându-şi speranţa că aici există "trecut, prezent şi viitor maghiar".Kelemen Hunor a declarat, luni seară, la Cluj-Napoca, la ceremonia de deschidere a Zilelor Culturale Maghiare desfăşurată la Opera Maghiară, că în Bazinul Carpatic "se făuresc valori autentice", iar maghiarii care trăiesc aici sunt "viitorul".
"Faptul că mă aflu la a treia ediţie a Zilelor Culturale Maghiare îmi dă speranţă şi credinţă în faptul că la Cluj avem trecut, prezent şi viitor maghiar. Chiar şi în cele mai grele perioade, chiar şi în crize economice, trebuie să continuăm să creăm. Pentru noi, maghiarii din Ardeal, este un semn al credinţei faptul că s-a reuşit organizarea acestui eveniment. Aceste Zile Culturale Maghiare vor trebui organizate şi în viitor, iar o viitoare capitală culturală, cum este Clujul, va trebui să primească toate valorile din toate oraşele Ardealului. Putem visa la mai mare, să ne gândim că peste trei - patru ani Clujul ar putea să organizeze Festivalul Cultural al Oraşelor Maghiare din Bazinul Carpatic, pentru că aici se făuresc valori autentice. În acest Bazin Carpatic, peste tot unde trăiesc maghiari, noi suntem viitorul, noi, încrederea noastră, credinţa noastră", a spus liderul UDMR.
|
Citeşte mai mult...
|
Clujul, văzut din turnul Bisericii Sfântul Mihail, cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare |
Zilele Culturale Maghiare din Cluj încep de azi, 13 august, cu un program extrem de bogat, adresat clujenilor de orice etnie, ca și turiștilor aflați în oraș. Programul poate fi consultat mai jos.
Între orele 10.00 și 16.00 adulții și copiii peste 10 ani pot admira panorama Clujului din Turnul Bisericii Sf. Mihail. De pe balconul exterior al turnului se vede întregul oraș, ca și împrejurimile sale, ptorivit paginii evenimentului pe facebook.
|
Citeşte mai mult...
|
Clujul, văzut din cel mai înalt turn din ţară |
Zilele Culturii Maghiare din Cluj debutează astăzi. Printre atrcaţiile zilei: clujenii pot admira panorama oraşului din turnul Bisericii Sf. Mihail.Turnul va fi deschis începând cu ora 10:00
"Zilele Culturale Maghiare din Cluj demarează în forţă încă de luni dimineaţa, cu un program extrem de bogat, adresat clujenilor de orice etnie, ca şi turiştilor aflaţi în oraş", se arată într-un comunicat al organizatorilor.Între orele 10 şi 16 adulţii şi copiii peste 10 ani pot admira panorama Clujului din turnul Bisericii Sf. Mihail, cel mai înalt din România. De pe balconul exterior al turnului se vede întregul oraş, ca şi împrejurimile sale. La ora 16 va fi lansat volumul Casa Matei Corvin de Radu Lupescu. Cartea va fi prezentată de istoricul de artă Weisz Attila şi va avea loc chiar în Casa Matei. Clădirea, în care s-a născut în 1443 celebrul rege Matia Corvinul, este unul din punctele de atracţie turistică ale Clujului, datând din secolul XV.
|
Citeşte mai mult...
|
Încep Zilele Culturale Maghiare |
O săptămână şi peste 200 de evenimente îi aşteaptă pe clujeni începând de luni la Zilele Culturale Maghiare.
Evenimentul din acest an va cuprinde peste 25 de concerte în aer liber, un târg de artizanat cu 50 de standuri, tururi ghidate, activităţi sportive, degustări de vin, lansări de carte, petreceri, concursuri de gătit, expoziţii, proiecţii de filme şi nu în ultimul rând un festival folcloric cu ansambluri din România şi din străinătate.Evenimentele se vor desfăşura până în 20 august în diferite locuri reprezentative pentru istoria şi cultura maghiară din Transilvania.
Una din noutăţile festivalului din acest an este creşterea numărului de zile în care se vor desfăşura diferite activităţi pe strada Kogălniceanu, care devine în această perioadă pietonală.
|
Citeşte mai mult...
|
Zilele Culturale Maghiare la Cluj |

Zilele Culturale Maghiare încep, luni, la Cluj-Napoca, timp de o săptămână publicul fiind invitat la o suită de manifestări ce include concerte, spectacole diverse, expoziţii, lansări de carte, proiecţii de filme, dar şi degustări de vinuri şi de preparate culinare, informează Agerpres.
Gala de deschidere a manifestării se va desfăşura la Opera Maghiară, programul serii fiind susţinut de orchestrele Filarmonicii de Stat ‘Transilvania’ şi Operei Maghiare, care vor interpreta lucrări de Franz Liszt şi Zoltan Kodaly.
|
Citeşte mai mult...
|
Zilele Culturale Maghiare, la start |
Peste 25 de concerte în aer liber, un târg de artizanat, expoziţii şi un festival folcloric cu ansambluri din România şi din străinătate vor avea loc în cadrul „Zilelor Culturale Maghiare". Cele 230 de evenimente vor fi organizate în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, dar şi pe strada Mihail Kolgălniceanu care timp de patru zile va fi închisă traficului auto. Zilele Culturale Maghiare vor include şi cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional Folcloric «Sfântul Ştefan».
|
Citeşte mai mult...
|
AFLĂ Programul de Zilele Culturale Maghiare de la Cluj |
Peste 25 d e concerte în aer liber, cu trupe din Ungaria şi din ţară, un târg de artizanat, expoziţii şi un festival folcloric cu ansambluri din România şi din străinătate vor avea loc, în perioada 13 - 20 august, la Cluj-Napoca, în cadrul manifestării "Zilele Culturale Maghiare".
"Cu ocazia celei de-a III-a ediţii a Zilelor Culturale Maghiare vor avea loc peste 25 de concerte în Piaţa Unirii şi pe strada Kogălniceanu, unde vor cânta trupe de muzică din România, dar şi din Ungaria, cum sunt Edda şi Neoton Familia, un târg de artizanat la care vor participa circa 50 de meşteşugari, expoziţii de artă şi de fotografie şi prezentarea operei rock «Zrinyi» din Ungaria, la care vor participa peste 120 de artişti.
Zilele Culturale Maghiare vor include şi cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional Folcloric «Sfântul Ştefan» la care vor participa 16 ansambluri din ţară şi din străinătate. De asemenea, vom avea un maraton de cinci ore de muzică de orgă la biserica romano-catolică «Sfântul Mihail»", a spus Santa.
|
Citeşte mai mult...
|
|
|