Una dintre cele mai populare creații muzicale maghiare contemporane, opera rock „István, a király” (Regele Ștefan) a fost compusă de Szörényi Levente (muzica) și Bródy János (libretul), plecând de la piesa „Schimbarea mileniului” a lui Boldizsár Miklós. Subiectul său este încoronarea legendarului rege maghiar Sfântul Ștefan.
Prima reprezentație a operei a avut loc în 1983, la Budapesta, în aer liber. Un film realizat în 1984 cu acest spectacol, în regia lui Koltay Gábor, ca şi albumul muzical realizat în același an au transformat „István, a király” într-un adevărat „hit” în Ungaria și în comunitățile maghiare din alte țări.
Actuala variantă a operei, care va fi prezentată integral la Cluj – în general reprezentațiile sunt scurtate, din cauza distribuției greu de reunit – este regizată de Zsuráfszky Zoltán, iar povestea sa este absolut spectaculoasă.
Castingul s-a făcut în 2007-2008, în cadrul show-ului „Compania”, difuzat de televiziunea maghiară M1. Producătorul a dorit să aleagă artiști necunoscuți, în general amatori, dar deja cu succes de public, pentru a fi protagoniștii operei rock. Datorită succesului uriaș al show-ului, regizorului Szikora János i s-a permis ulterior ca pentru rolurile secundare să aleagă tot dintre concurenții ajunși în finală. Întâi au fost desemnați câștigătorii celor 8 roluri principale, apoi distribuția a fost completată, având în prezent aproape 90 de membri. Premiera televizată a spectacolului a avut loc în 19 august 2008. Printre actorii din rolurile principale se numără și actrița arădeană Enikő Éder.
Distribuția completă a spectacolului este următoarea: Feke Pál, Herczeg Flóra, Vadkerti Imre, Simon Boglárka, Éder Enikő, Fejes Szandra, Varga Lajos, Derzsi György, Koroknai Árpád, Aradi Imre, Wunderlich József, Mező Zoltán, Nagy Szilárd, Molnár Ági, Töreki Andrea, Papp Annamária, Tóth Attila, 40 de membri ai corului de dans al Ansamblului Honvéd, respectiv 30 de dansatori din Transilvania.
Regizorul Zsuráfszky Zoltán, autorul montării care se va juca la Zilele Culturale Maghiare din Cluj, a fost conducător al mai multor ansambluri de dans popular din Ungaria, fiind în prezent directorul artistic al Ansamblului Honvéd. A montat peste 20 de spectacole de operetă sau dansuri, precum și trei filme. A obținut numeroase premii, între care titlul de Artist Emerit (2002), Crucea de Merit a Republicii Ungare (2006) sau Premiul Kossuth (2013).
Muzica operei este extrem de variată stilistic, alăturând bucăți de cânt gregorian și melodii de hard rock. Nu lipsesc cântecele pop, folk sau sonurile simfonice, astfel că partea muzicală e interpretată concomitent de o orchestră simfonică și o trupă rock.
Rezumatul operei „István, a király” se bazează pe evenimente istorice, tratate însă cu relativă libertate artistică. Subiectul său e creștinarea poporului maghiar, la sfârșitul secolului al 10-lea, și urcarea pe tron a Regelui Ștefan, primul rege al Ungariei, sanctificat pentru a fi creștinat triburile maghiare. Intriga atinge și rivalitățile politice pentru succesiunea la tron. Distribuția include, alături de figurile principale, șamani, nobili, cavaleri etc.
Primul act arată cum principele maghiar Géza invită în țară misionari creștini, iar pentru a strânge legăturile cu Europa Occidentală, îl căsătorește pe fiul său, István, cu prințesa bavareză Gizella. După moartea sa, un conflict izbucnește între István, desemnat succesor la tron, și un pretendent din familie, Koppány, a cărui fiică, Réka, s-a convertit și ea la creștinism.
În actul al doilea Koppány încearcă să-și legitimeze urcarea pe tron printr-un mariaj cu Sarolt, văduva lui Géza, însă aceasta refuză. Deși dragostea de familie îl împiedică să intre în război, István e îndemnat chiar și de mama sa să se pregătească de luptă. Intriga se complică, pentru că Gizella își dorește un copil, deci se opune războiului, în timp ce cavalerii bavarezi pledează pentru el. István ajunge pe tron și are un dialog solitar cu Dumnezeu, zărit doar de Réka, care îl iubește, dar își ascunde sentimentele.
În al treilea act ne este prezentată tabăra lui Koppány, care e lăudat de soțiile sale și lingușit de nobilii vasali. Aceștia îi propun să îl asasineze pe István, dar Koppány refuză, declarând că vrea să se confrunte cu el fată în fată, pe câmpul de luptă.
Réka își visează tatăl mort și îl imploră să renunțe la bătălie, iar István îi oferă coroana, dacă se convertește la creștinism, dar Koppány refuză. Lupta se încheie cu victoria lui István.
Ultimul act înregistrează încoronarea lui István ca rege, după ce trupul lui Koppány este sfârtecat în patru, pentru a speria eventualii rebeli, din porunca lui Sarolt. István are din nou o lungă conversație cu Dumnezeu, mișcat de durerea lui Réka, dar în final e de acord cu mama sa. Opera se încheie cu ceremonia triumfală a încoronării.
Csík Band & Friends: Lovasi András & Hobo
Miercuri, 21 august, 20.30 – Centru/Piața Unirii
Această formație înființată în urmă cu douăzecișitrei de ani a devenit cunoscută prin interpretarea unor piese de muzică ușoară într-un stil unic, caracterizat de nuanțe împrumutate din folclor.
Formația alcătuită din șapte membri reprezintă o lume muzicală extrem de bogată și se poate mândri cu crearea unui nou gen de muzică combinând muzica populară maghiară cu alte genuri într-un mod neașteptat, inedit și plăcut.
Orchestra ne va prezenta această interesantă lume muzicală în Piața Unirii, acompaniată de Lovasi András, solistul trupelor „Kispál és a Borz” și „Kiscsillag”, alături de Hobo, Földes László, artistul maghiar cu un premiu Kossuth în palmarez.
Demjén Ferenc & Guest: Szörényi Levente
Joi, 22 august, 20:30 - Centru/Piața Unirii
Demjén Ferenc a debutat în anul 1970 ca membru al trupei Bergendy și a obținut imediat notorietate națională. Este unul dintre cei mai de succes artiști maghiari de muzică ușoară, hiturile lui fiind difuzate de toate posturile radio maghiare. Muzica artistului maghiar, câștigător al premiului Kossuth acordat pentru excelență culturală și artistică, este netrecătoare.
Szörényi Levente este compozitorul renumitei opere de rock intitulată ”István, a király” (Regele Ștefan) dar de asemenea a compus și a inerpretat zeci de albume de succes. Szörényi și-a asumat un rol important în crearea muzicii beat maghiare și în cununarea muzicii populare și a folclorului din bazinul Carpatic cu muzica rock și beaturile moderne.
Zorán
Vineri, 23 august, 21:00 - Centru/Piața Unirii
Interpretul, cu un trecut de mai mult de jumătate de secol, pornește anual într-un turneu național, care îl reprezintă ca și artist. Cântă cu dăruire, ambiționat de calitate, ceea ce fac din popularitatea și entuziasmul lui un succes neîntrerupt.
Cea mai importantă caracteristică a carierei solo a artistului este perseverența, reprezentând aceeași linie de muzică ușoară intelectuală ca și la început, făcând ca publicul acestui gen de muzică să fie în continuă creștere. Ideile, gândurile din poeziile lui Zorán merită reascultate, publicul clujean având această oportunitate la concertul din Piața Unirii.
Intim Torna Illegál
Joi, 22 august, 19:00 – Centru/Piața Unirii
Surle si trâmbițe, reprezentații excepționale, costume inedite de circ, stage-diving și body-surfing - toate fac parte din arsenalul de concerte ale trupei Intim Torna Illegál. Trupa alternativ-rock, pop este o adevărată bijuterie a muzicii maghiare.
Momentul înființării trupei se datează de la primul concert din 22 ianuarie 2010 susținut la clubul Gödör din Budapesta. După primii pași, căutând un stil propriu, world-musik a fost înlocuit de muzica autentică rock, definind un stil sigur și încrezător, ce va fi dezvăluit publicului clujean pe scena din Piața Unirii.
Tankcsapda
Sâmbătă, 24 august. 20:30 – Scena de la Sala Sporturilor
Toți cei pasionați de muzica rock maghiară trebuie să fie prezenți în seara de sâmbătă la scena din fața Sălii Sporturilor, pentru că Tankcsapda dă tonul în Cluj. Una dintre cele mai populare trupe rock din Ungaria a fost fondată în 1989 în orașul Debrecen. Pe parcurs trupa s-a reînnoit de câteva ori dar nu a pierdut nimic din popularitate. Noul lor album, Rockmafia Debrecen (Mafia rock al Debrecenului) a trecut în timp record pragul de zece mii de albume vândute.
Knock Out
Sâmbătă, 24 august, 19:30 – Scena de la Sala Sporturilor
Knock Out, care se bucură de un succes enorm de două decenii, a devenit una dintre cele mai caracteristice și mai cunoscute trupe de rock din Transilvania prin îmbinarea perfectă a hard rockului clasic și bluesului cu sunetul muzicii populare maghiare din Transilvania, redând astfel un sunet dinstinct, definitoriu mentalității transilvane, ușor dar energic, cu versuri adânci, memorabile.
Role
Miercuri, 21 august, 19:00 – Centru/Piața Unirii
Trupa Role din Miercurea Ciuc și-a sărbătorit anul trecut aniversarea de 25 de ani. Formația de rock progresiv alcătuită din opt muzicieni condimentează în mod ingenios piesele cu soluții originale, predominant maghiare, astfel dând glas unor poezii care aparțin poeților maghiari de prestigiu. Prin intermediul acestora, centrul clujului va deveni spațiul în care tradițiile, valorile și moștenirea noastră vor fi prezentate publicului larg.
În decursul carierei sale trupa a realizat paisprezece programe de concert, cinci opere rock și aproximativ trei sute de piese proprii și adaptări literare. Au obținut numeroase premii si distincții. Au susținut concerte la Palatul Artelor din Budapesta, au scris oratorii rock și au prelucrat numeroase poezii în special din repertoriul distinsului poet maghiar Ady Endre. Parte a aniversării trupei a fost și publicarea unui volum de interviuri intitulat ”Role 25 – Cartea persistenței”, care urmează povestea de schimbare continuă a trupei și a soundului care-i caracterizează.
„Probabil una dintre cele mai mari realizări, mergând dincolo de procesul creației, este faptul că în pofida condițiilor inimaginabil de dure, am reușit să rămânem nepătați, creativi, de sine stătători și activi până în prezent” – declară membrii trupei și avem încredere că asta ne va arăta Role de Zilele Culturale Maghiare din Cluj.
Loose Neckties Society
Vineri, 23 august, 20:00 - Centru/Piața Unirii
Această formație deosebită este alcătuită din actorii Teatrul Maghiar din Cluj și prietenii acestora.
Loose Neckties Society promite un concert fantastic de muzică electronică cu o orchestrație interesantă și un stil fresh. Membrii formației cu cravatele desfăcute care au avut un succes enorm și la Zilele Maghiare din regiunea Călatei sunt: Bodor Balázs, Medve Sándor, Rényi Zsolt, Molnár Levente, Váta Loránd, Balla Szabolcs, Viola Gábor, Pál Attila și Farkas Loránd.
FUNKorporation
Joi, 22 august, 16.30 Scena de pe Strada Mihail Kogălniceanu
Stormbridge
Sâmbătă, 24 august, 18:30 – Scena de la Sala Sporturilor
Trupa de metal Stormbridge a câștigat locul patru prin votul publicului la faza locală a concursului național de muzică ”Médiabefutó” din Transilvania în anul 2012, iar apoi a a reprezentat Clujul la faza regională a aceluiași concurs. Pubicul se va dezlănțui cu siguranță pe ritmurile heavy metal, ne putem aștepta la distracție adevărată.
Whisperblast
Sâmbătă, 24 august, 18:00 – Scena de la Sala Sporturilor
Tânăra formație Whisperblast și-a anunțat înnoirea cu doar șase luni în urmă, dar sunt gata să-și prezinte publicului clujean cele mai recente piese la Scena de la Sala Sporturilor. Foris-Ferenczi Gábor, Petri Greg, Turi Gábor și Vlădăreanu István sunt cei mai influențați de stilul muzical metal modern și sound-ul lor este un amestec proaspăt de efecte ale unor trupe ca Metallica, In Flames, System of a Down, Pendulum, Prodigy și Shpongle.
Stilul lor de Metallica, In Flames, System of a Down si Pendulum, Prodigy și New amestec Shpongle-ca. Efectuarea de la Peninsula a avut, de asemenea, podium și Local Heroes.
Katapult
Sâmbătă, 24 august, 19:00 – Scena de la Sala Sporturilor
Formația Katapult din Cluj a câștigat în 2006 marele premiu al concursului național de muzică ”Médiabefutó” din Transilvania, după care a participat la mai multe festivaluri renumite din țară și străinătate precum Peninsula, Kárpátfeszt, Rockmaraton și Sziget.
În 2009 trupa a înregistrat albumul ”Menetel” din resurse proprii și în acest an își va demonstra talentul prin piese scrise pe acorduri de rock alternativ.
Elendil
Sâmbătă, 24 august,16.00-19.00 RocKolozsvár Scena din fața sălii sporturilor
Formația Alma
Joi, 22 august, 18:00 – Scena Mihail Kogalniceanu
Formația Alma este cea mai populară trupă de muzică pentru copii din Ungaria, susținând anual 300 de concerte și având aproape 20.000 de fani pe Facebook. Trupa a luat naștere dint-o lungă pretenie din liceu și e caracterizată de cântece jucăușe, adaptări ale unor poezii.
Hitul lor intitulat ”Ma van a szülinapom pom pom!” are în prezent mai mult de 10 milioane de vizualizări pe YouTube. Scena de pe strada Mihail Kogălniceanu va fi un loc de distracție ideal atât pentru copii cât și pentru adulți.
Longstep
Duminică, 25 august, 16.30 Scena de pe strada Mihail Kogălniceanu
Jazzybirds
Marț/i, 20 august, 20.00 Casa Tiff
Budapest Nufolk Revolution
Vineri, august 23., 17.30 - Scena de pe str. Mihail Kogălniceanu
Indie Folker
Sâmbătă, 24 august, 16:00
Concordia vonósnégyes
A Concordia vonósnégyest 1970-ben alapította Ágoston András, Márkos Albert, Miklós András és Márkos András. Mai összetétele: Márkos Albert – hegedű, Béres Melinda – hegedű, Király Erzsébet – brácsa és Ortenszky Gyula – gordonka. A vonósnégyesnek nagyon sok hangversenye volt Romániában és Európa több országában. Számos fesztivál résztvevője. Egyik célja a mai zeneszerzők műveinek bemutatása, melyeket gyakran CD-re is rőgzítettek. A Concordia augusztus 25-i hangversenyének műsora Josph Haydn, Hans Peter Türk és Orbán György vonósnégyeseket tartalmaz.
Koszika & The HotShots
Vineri, august 23., 18.30 - Scena de pe str. Mihail Kogălniceanu
Solista lor, Koszorus Krisztina, absolventă a Academiei de Muzică „Gh. Dima", secţia vioară, a descoperit dragostea ei pentru cântat în 2006, şi trecând prin diferite trupe, ea a încercat să-şi extindă cunoştinţele către cât mai multe stiluri muzicale. Provenind dintr-o familie de artişti, de mică a avut o conexiune aparte cu muzica folclorică, iar mai târziu, în trupele ei de muzică uşoară a refolosit, într-o modalitate nouă, pasiunea ei pentru muzica etnică, mixând piese ţigăneşti cu flamenco, swing, reggae, sau chiar drum and base. Am avut ocazia să o vedem pe posturile de televiziune mainstream din ţară şi din Ungaria (Pro Tv, TVR1, TVR2, tv2, Erdély Tv etc), la festivaluri de renume: Peninsula/FelSziget 2007, 2008, 2009, 2012; Hangfoglalas 2007 (HU), Dunaparti Biennale 2008 (HU), Art Boulevard 2009 (Buc.), INTERFERENCES 2012 (CJ), TIFF 2012 (CJ), şi o vedem în mod regulat pe scenele cafenelelor, festivalurilor şi cluburilor din ţară. Membri: Szász Csaba – chitară, Zonda Attila – bas, László Cristina – pian şi backing vocals, Koszorus Kálmán Jr. – tobe şi Koszorus Krisztina "Koszika" – voce.
Operettissimo
Joi, 22 august, 19:30 – Scena Mihail Kogălniceanu
Formația alcătuită din membrii operei și filarmonicii maghiare din Cluj va surprinde publicul clujean cu un program variat de operetă, muzică ușoară și piese de musical pe scena de pe strada Mihail Kogălniceanu.
Operettissimo a participat în mod repetat la festivaluri, ceremonii, festivități în orașe precum Sibiu, Bistrița, Carei. Publicul va putea să revadă Operettissimo la Zilele Culturale Maghiare din Cluj, pe scena de pe strada Mihail Kogălniceanu.
Vastag Csaba
Duminică, 25 august, 18.00 Locație: Scena de pe strada Mihail Kogălniceanu
Antal Timi
Sâmbătă, 24 august., 17.30 Locație: Scena de pe strada Mihail Kogălniceanu
LSD
Sâmbătă, 24 august, pe scena din fața sălii sporturilor
Dead Smile
Sâmbătă, 24. august, pe scena din fața sălii sporturilor
Yes
Vineri, 23 august, 19:30 Pe scena de pe strada Mihail Kogălniceanu