Muzeul de Artă, Budapesta |
Încă de la începutul fondării sale din 1896, Muzeul de Artă joacă un rol important în viața culturală a Ungariei. Clădirea proiectată de arhitecții Albert Schikedanz și Herzog Fülöp, situată în Piața Eroilor (Hősök Tere) din Budapesta, și-a deschis porțile în anul 1906. De-a lungul celor 107 ani de existență, generații de vizitatori au admirat clădirea și colecțiile muzeale. Muzeul așteaptă vizitatorii cu șase expoziții permanente, precum: Colecția Egipteană, Colecția Antică, Galeria Veche, Colecția Sculpturilor Vechi, Colecția cu obiecte care datează după anul 1800, Colecția de Grafici. Obiectele prezentate la expozițiile permanente arată schimbarea și dezvoltarea milenară a istoriei artei prin operele artiștilor de seamă, anonimi sau renumiți, enumerarea cărora nu ne este posibilă din cauza limitelor de spațiu, aici amintim doar câteva dintre acestea: Dürer, Raffaello, Giorgione, Tiziano, El Greco, Velázquez, Goya, Delacroix, Monet, Manet, Renoir, Gauguin!
|
Citeşte mai mult...
|
Muzeul apei
Cum se manifestă puterea apei? Cum funcționează fântâna cu lanțuri sau șurubul lui Arhimede? Cum se protejau oamenii împotriva inundațiilor pe vremuri, cum se procedează astăzi? Câți pași are în lungime Dunărea? Anul acesta Muzeul Dunării împlinește 40 de ani, iar începând cu anul 2001, expoziția permanentă a instituției atrage vizitatorii pentru a explora lumea fantastică a apei.
|
Citeşte mai mult...
|
Asociaţia EmpirX este o organizaţie non-profit fondată în 2010, având ca scop principal popularizarea ştiinţelor naturii în rândul copiilor. Scopul nostru este să organizăm case de jocuri interactive în care copiii şi toţi cei cărora le plac jocurile şi au o fire curioasă vor găsi un mod plăcut de a-şi petrece timpul liber cu activităţi inteligente, se pot informa în domeniul ştiinţelor naturii, pot experimenta personal anumite fenomene, toate acestea într-un mediu empiric, interesant, distractiv şi interactiv.
La standul Asociaţiei EmpirX cei interesaţi vor putea asista la experimente efectuate de studenţi la fizică. În cazul experimentelor interactive, pe care le puteţi încerca, vă vom furniza explicaţiile necesare.
|
Citeşte mai mult...
|
Asociaţia Farkas Gyula pentru Matematică şi Informatică este o instituţie de suport din cadrul secţiei maghiare a Facultăţii de Matematică şi Informatică a Universităţii Babeş-Bolyai.
Asociaţia a fost înregistrată ca persoană juridică la 21 ianuarie 2001 şi scopul său principal este dezvoltarea învăţământului în limba maghiară, organizarea activităţii de cercetare ştiinţifică în rândul profesorilor şi studenţilor, precum şi asigurarea condiţiilor necesare pentru perfecţionarea profesională a studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor şi cadrelor didactice din cadrul Facultăţii de Matematică şi Informatică, dar şi îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale acestora.
|
Citeşte mai mult...
|

Muzeul Jósa András din Nyíregyháza este instituţia centrală a Directoratului pentru Muzee al judeţului Szabolcs-Szatmár-Bereg. Predecesorul legal al Directoratului pentru Muzee este Asociaţia de Arheologie a Judeţului Szabolcs, fondată la 1 decembrie 1868 în Nagykálló.
Fondatorii săi au fost Jósa András, medic, şi baronul Vécsey József, subprefectul judeţului. Aceasta a fost realizarea unui vis mai vechi, datorită iniţiativei primului şi cu sprijinul celui din urmă.
|
Citeşte mai mult...
|
Asociaţia Etnografică Kriza János |
De la înfiinţarea sa, în 1990, Asociaţia Etnografică Kriza János a fost deosebit de activă în Cluj-Napoca, lărgindu-şi permanent aria de activităţi. Activităţile sale de bază sunt serviciile, editarea de cărţi, reprezentarea intereselor şi cercetarea etnografică şi antropologică. Asociaţia este instituţia suport a secţiei maghiare a Facultăţii de Etnografie şi Antropologie a Universităţii Babeş-Bolyai, printre activităţile sale numărându-se şi sprijinirea învăţământului.
|
Citeşte mai mult...
|

Scopul asociației noastre este elaborarea, aplicarea și transmiterea metodelor inovative pentru a face cunoscut mediul urban. Datorită acestui fapt lansăm și sprijinăm projectele care accentuează relația noastră față de spațiul urban ce ne înconjoară, ajută receptarea analitică, critică și interpretarea în contra contemplării pasive și îndeamnă la implicarea activă în formarea spațiului urban.
În aria lingvistică maghiară suntem primii care ne ocupăm de educația în domeniul mediului construit, care completând educația mediului, reflectând asupra fenomenului urbanizării analizează și interpretează mediul urban. De aceea ne ocupăm în mod direct de educarea copiiilor și tinerilor: edităm seria cărților pentru copii cu tematica cunoașterii orașului, purtând titlul „Orașul este al tău”, organizăm tabere pentru copii, lansăm proiecte, ghidăm vizite tematice, edităm jocuri de societate.
Pe de altă parte, dorim să sprijinim activitatea pedagogilor, părinților receptivi, astfel le organizăm zile speciale, workshopuri, programe de formare profesională, elaborăm materiale didactice pe care le publicăm în seria cărților „Copil-Oraș-Arhitectură”.
Informații suplimentare: www.kulturaktiv.hu |
Citeşte mai mult...
|

Una dintre ţintele preferate ale turiştilor care vizitează Budapesta este Hősök tere (Piaţa Eroilor) şi parcul Városliget. De aici se poate vedea în depărtare ansamblul de clădiri cu numeroase turnuri ale Muzeului Agriculturii. Muzeul este cel mai mare de acest gen din Europa şi a fost deschis publicului în 1897. Acest castel-fortăreaţă romantic proiectat de Alpár Ignác este vizitat anual de mai multe sute de mii de turişti, fiind botezată de budapestani după Cetatea Hunedoarei.
Muzeul Agriculturii dispune de o colecţie unică prin bogăţia sa, care reflectă istoria de peste o mie de ani a agriculturii din Ungaria. Colecţia include numeroase valori deosebite, cum ar fi un locomobil cu aburi care a ajuns în Ungaria în 1852.
Muzeul dispune de o colecţie extrem de bogată de machete şi modele. Vizitatorii muzeului au posibilitatea să admire colecţia de trofee a expoziţiei de vânătoare, printre care se află câteva care deţin recordul mondial.
Expoziţia de pescuit prezintă toate metodele şi uneltele de pescuit. Expoziţia de istorie a agriculturii prezintă soiurile de grâu maghiare care au dominat piaţa europeană până la 1945. Muzeul prezintă rezultatele excepţionale ale zootehniei maghiare, printre care rasa de vaci gri sau rasa de porci mangaliţa. De asemenea, cei interesaţi îşi vor putea forma o imagine completă despre viticultura şi vinicultura maghiară, renumită în întreaga lume. |
Citeşte mai mult...
|
Institutul Cultural și de Formare Pedagogică din județul Szabolcs-Szatmár-Bereg, Ungaria |
Institutul a fost fondat în anul 1985 de către Consiliul Județean Szabolcs-Szatmár pentru a asigura formarea profesională pedagogică. Odată cu creșterea sarcinilor, structura, funcționarea, managementul și regulile financiare ale instituției au fost transformate.
Pe parcursul proiectării, au fost și sunt luate în considerare problemele actuale ale educației, specializării, culturii și educației adulților, cerințele profesionale din județ, respectiv la nivel național. Activitatea profesională a instituției necesită și asigură relația directă cu organizațiile educaționale publice, cu instituțiile educației culturale și profesionale.
|
Citeşte mai mult...
|
Amenajarea primului Muzeu din Gheorgheni a început în 1902, în care, de-a lungul deceniilor, s-au adunat mai multe sute de obiecte de inventar, însă tot acest material a fost distrus în 1944, în timpul războiului. La începutul secolului XX, o parte dintre piesele muzeale au fost donate de comunitatea armenească locală. Printre alţii, bunicul lui Tarisznyás Márton, pe atunci tânărul Tarisznyás János, a donat peste douăzeci de obiecte Societăţii muzeale, aflată în plină dezvoltare.
După schimbarea regimului, la 18 mai 1990, muzeul din Gheorgheni a fost botezat cu numele lui Tarisznyás Márton, pe care îl poartă oficial din 1994, anul în care şi-a redobândit independenţa.
|
Citeşte mai mult...
|
|
|