Expoziția de picturi Gy. Szabó Béla |
 Duminică, 18 august 2013, 17:00 Locația: Muzeul de Artă Cluj,
Muzeul de Artă Cluj organizează o expiziție în premieră din lucrările lui Gy. Szabó Béla, celebrul desenator, gravor și artist din Transilvania.
La vernisaj vor vorbi Németh Júlia și Ferenczy Miklós.
În cadrul expoziției iubitorii de artă vor putea vedea 50 de tablouri, din care treizeci sunt picturi în ulei create între anii 1930 și 1944, de asemenea și douăzeci de pasteluri, create între anii 1930 și 1970.
Expoziția se poate vizita până în data de 1 septembrie, pe baza orelor de deschidere al Muzeului de Artă Cluj. |
Școala de grafică din Cluj – o mare generație |
Duminică, 18 august, 18:00
La vernisaj va vorbi Tibori Szabó Zoltán și Kántor Lajos Locația: sediul Asociației Culturale Minerva (str. Napoca nr. 16, la etaj) |
Veress Ferenc: Clujul în imagini |
 Locație: Galeria PhotoART, Piața Unirii, nr. 10, et. 1, sala nr. 18
Expoziție foto realizată cu fotografiile albumului apărut în 1859. Expoziția va fi deschisă de istoricul Asztalos Lajos. |
Erato – Hommage à Babits Mihály |
Luni, 19 august, 16.00
Miklosovits László, artist grafician din Albertirsa, Ungaria: Erato – Hommage, vernisajul expoziției Babits Mihály. Contribuie: actorii Jancsó Miklós, Jancsó Hajnal și Rekita Rozália, Adorjáni Réka violoncelist.
Cum va fi Művelődés (Revista "Educație") în continuare? – Aniversarea de 65 de ani a revistei – masă rotundă și expoziție. Participă colaboratorii vechi și noi ai revistei.
Locația: Sala de expoziții a Asociației Culturale Minerva
Organizator: Revista Művelődés |
Expoziția comemorativă Bródy 150 |
 Luni, 19 august, 16.00
Prezentarea lucrărilor lui Bródy Sándor (scriitor, dramaturg, jurnalist maghiar) cu ocazia aniversării a 150 de ani de la nașterea lui.
La vernisaj va vorbi Szilasi Ágota, istoric de artă de la Muzeul Dobó István din Eger
Locația: Trapeza mănăstirii franciscane
Organizator: Biblioteca Municipală și Județeană Bródy Sándor din Eger, Ungaria – Ediția a 34-a a Festivalului Kaláka, Universitatea Sapientia |
Expoziţia Transylvanian Art Group |
Luni, 19 august, 17:00
Expoziţia va fi vernisată de istoricul de artă Zakariás Ágota.
Recent constituita organizaţie Transylvanian Art Group (TAG) a fost înfiinţată din voinţa comună a zece artişti tineri şi talentaţi.
Grupul este caracterizat de atitudini creatoare diferite, de concepţii deseori diferite despre artele plastice, de varietatea formelor de expresie şi de exprimare, de spectrul larg al selecţiilor tematice şi al soluţiilor tehnice.
În cadrul expoziţiilor acestor tineri pot fi vizionate picturi expresive în ulei, capodopere grafice, o combinaţie aparte între pictura de gesturi şi non-figuraţie sau textile pictate cu o sensibilitate deosebită. |
New York, New York! Cine vine cu mine în cameră? – expoziție de artă vizuală |
Luni, 19 august, 18:00
Expozanți: Darvay Tünde (Napocska), Diana Drăgan Chirilă, Ferenczy Botond, Jánosi Andrea, Kalló Angéla, Kudor István, Márkos Tünde, Miklós Szilárd, Lőrincz Gyula, Szabó András, Szőcs Zoltán (Zörgő).
Cuvântul de deschidere va fi ținut de scriitorul Szántai János.
Expoziția se poate vizita între 19 și 25 august, zilnic între orele 10:00 și 20:00
Locația: Primul etaj al fostului Hotel Continental Organizator: Asociația Origo |
Din atelierul Művelődés ... 15 ani de cărți |
Marți, 20 august, 16:00 Locația: sediul Asociației Kolozsvár Társaság |
Privire de ansamblu: patrimoniul construit al comunității reformate din Cluj |
 Marți, 20 august, 16:00
Expoziția cuprinde 12 fotografii aeriene despre biserici reformate din Cluj.
Fotografi: Magyari Hunor și Juhász Ábel Locația: Sala de conferințe a General al Ungarie din Cluj, Piața Unirii 23
Vor vorbi: Szántai János, scriitor Dr. Bibza Gábor, decan Ferenczy Miklós, preotul Bisericii Albe de pe Strada N. Titulescu Kató Béla, episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal |
Expoziția lui Fogarasi Hunor și Todor Tamás |

Vernisaj: 20 august, ora 18:00
Locație: Galeria Casa Matei |
Miercuri, 21 august, 12:00
Asociația Kolozsvár Társaság a organizat vara aceasta un concurs foto cu denumirea de Atracția Clujului, la care artiștii au luat parte cu fotografii despre locurile din jurul Clujului: Țara Călatei, Câmpia Transilvaniei, Sălaj, Turda-Arieș în mai multe teme: peisaj, tradiții, port popular, meșteșuguri, portrete etc. În selecția fotografiilor care vor fi expuse în cadrul Zilelor Culturale Maghiare, s-a luat în considerare elementul rustic, reprezentarea tradițiilor și valorilor clasice. Cele mai bune fotografii vor fi premiate.
La vernisaj va vorbi Farkas György. |
Povestea Călatei: locuri şi suflete |

21 august 2013, miercuri ora 16.00
Locație: Galeria Stars (str. Mihail Kogălniceanu nr. 13-15)
Expoziţia secţiei de arte plastice a Liceului Teoretic Apáczai Csere János
Expoziţia poate fi vizitată zilnic între orele 10-19. |
Elemente architecturale din fier forjat și tinichigerie în Cluj-Napoca |

Szerda, augusztus 21., 17.00
Helyszín: Szabók bástyája Szervező: Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság |
Expoziţia artistei Jakab Ilona |

Miercuri, 21 august, 18.00
Jakab Ilona (7 iulie 1929., Târgu Mureș – 8 mai 1990., Cluj) a fost cea mai promițătoare pictoriță din Cluj.
Picturile ei sunt foarte impresionante, și demonstrează abilitatea și talentul creatoarei. Tematica, coloritul albastru-mov, verdele închis, portretele psihologice, respectiv compozițiile cu tensiuni dramatice arată diversitatea, valoarea artistică a operei și concepția unitară despre viață. Cu ocazia acestei expoziții, alături de operele păstrate în casa memorială, vor fi expuse câteva picturi aflate în proprietate privată.
De-a lungul Zilelor Maghiare din Cluj,expoziția poate fi vizitată între orele 13-17.
Organizator: Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania, Casa Memorială Györkös Mányi Albert Locație: Maghiară de Cultură din Transilvania, Casa Memorială Györkös Mányi Albert |
Documentele Bisericii Reformate din Cluj |
Vineri, 23 august., 11.00
Expoziție din archiva bisericii reformate.
La vernisaj va vorbi Ősz Sándor Előd Locație: Galeria Kolozsvár (Piața Unirii 22., etajul II.) |
Despre fotografie și film, din biblioteca lui Koós Ferenc |
Sâmbătă, 24 august, 15:00
La vernisaj va vorbi Ágnes Forró Locația: Galeria Kolozsvár |
Expoziția artiștilor Szabó András și Porszász Áron |
 Sâmbătă, 24 august, 18:00 Locație: Galeria Studio Korunk
|
Thorma János şi colegii, discipolii săi |
 În perioada 25 iulie – 1 septembrie 2013 Muzeul de Artă Cluj-Napoca deschide publicului expoziţia Thorma János şi colegii, discipolii săi, realizată în colaborare cu Muzeul Thorma János din Kiskunhalas, Muzeul Judeţean Mureş, Muzeul Ţării Crişurilor-Oradea şi cu Galeria Quadro, Cluj-Napoca.
Expoziţia a fost organizată cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la stingerea din viaţă a artistului şi a fost itinerată în München, Stuttgart, Berlin, apoi în Kecskemét, Kiskunhalas, Budapesta şi Baia Mare, în cursul anului 2012.
La Cluj-Napoca, expoziţia se individualuzează prin includerea unor artişti semnificativi din patrimoniul Muzeului de Artă, a Muzeului Judeţean Mureş şi a Muzeului Ţării Crişurilor – Oradea. De asemenea, evenimentul expoziţional se particularizează prin realizarea sa în două locaţii: Muzeul de Artă Cluj-Napoca şi Galeria Quadro. Pentru prima dată sunt expuse împreună creaţiile lui Thorma János şi o parte a lucrărilor colegilor şi discipolilor săi maghiari şi români care s-au format în spiritul coloniei băimărene.
În creaţia artistului Thorma János s-au remarcat concomitent mai multe tendinţe artistice europene de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi de la începutul celui de-al XX-lea, aşa cum au fost tendinţele, atribuite adesea stilului art nouveau, naturalismul care sintetiza cu mare acurateţe detaliile realităţii, dar și impresionismul care desăvârşea lecţia plein-airului barbizonian. Cariera de aproape jumătate de secol a lui Thorma János a debutat iniţial ca o simbioză între influenţele artistice din Paris şi München, pentru a deveni, treptat, o creaţie exponenţială pentru centrul artistic de la Baia Mare. În acest centru, Thorma János a contribuit semnificativ prin numeroase scene de gen, peisaje şi compoziţii figurative, oferind răspunsuri personale la marile probleme ale picturii de plein-air şi postimpresioniste.
Expoziţia îşi propune să surprindă, prin reliefarea personalităţii lui Thorma János şi punerea sa în context, nu numai rolul deosebit pe care l-au jucat opera şi activitatea pedagogică a artistului, ci şi individualitatea şi elementele de unitate stilistică a coloniei artistice de la Baia Mare. Evenimentul expoziţional Thorma János şi colegii, discipolii săi urmăreşte să nuanţeze imaginea de ansamblu a artei băimărene şi a rolul ocupat de Thorma János în cadrul acesteia.
În timpul Zilelor Maghiare vă așteptăm la tururile ghidate gratuite la Galeria Quadro! Ghizi: Portik-Blénessy Ágota, Visky Mária
marți, joi, vineri, sâmbătă: ora 17.00 - tur în limba maghiară, ora 18.00 - tur în limba română miercuri: ora 17.00 - tur în limba engleză
Numărul participanților este limitat, deci vă încurajăm să vă înscrieți pe adresa de mail
Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
sau pe telefon: 0264-431105, 0745-341380. |
Expoziții în Biserica cu Două Turnuri |

Biserica Reformată din Oraşul de Jos, cunoscută sub numele de Biserica cu Două Turnuri este cea mai mare şi cea mai importantă clădire neoclasicistă din Transilvania. În 1705 a existat doar o mică biserică din lemn pe acest terenul, dar după ce la începutul secolului al XIX-lea s-a mărit considerabil numărul reformaţilor, de aceea conducerea congregaţiei a decis să fie construită o biserică mai mare.
Lucrările au început în anul 1828 după modelul bisericii din Debrecen pe baza proiectelor lui Winkler György. Sfinţirea a urmat în anul 1851, pe 12 octombrie. Biserica veche din lemn a fost demolată în 1845, după ce a devenit periculoasă din cauza stării ei. Din mobilierul liturgic al bisericii vechi a rămas doar o bancă în stil baroc şi orga, care au fost transportate în noua clădire, şi se găsesc acolo şi astăzi.
Expoziţia despre activitatea lui Michael Kestner, meşter din secolul XVIII
Activitatea meşterului Michael Kestner este reflectată de multitudinea de orgi din Cluj şi împrejurimi. Instrumentele muzicale proiectate şi executate în stil baroc şi-au pierdut valoarea originală din cauza intervenţiilor inadecvate asupra acestora. Orga din congregaţia din Oraşul de Jos este goală, nefolosită.
Expoziţia nu numai că expune starea instrumentului, dar oferă şi o perspectivă asupra creatorului, şi asupra meseriei de fabricant de orgi, care în zilele noastre şi-a pierdut gloria.
Muzeul hoştezean din turnul Bisericii Reformate din Oraşul de Jos
Hoştezenii din jurul cetăţii Clujului au o cultură bogată şi obiceiuri care se înrădăcinează în secolul al XV-lea. Prin agricultură şi creşterea animalelor, au furzinat traiul oraşului de-a lungul secolelor. Un element central din viaţa lor a fost religia reformată, dar și mersul la biserică.
În perioada comunismului le-au fost confiscate terenurile şi casele lor, în locul grădinilor au fost construite blocuri, iar agricultura a luat sfârşit şi comunitatea s-a dezintegrat.
Biserica cu două turnuri doreşte să comemoreze soarta şi spiritul hoştezenilor prin muzeul din turn. Aici pot fi văzutăe bucătăria şi camera tradiţională hoştezeană, iar în sala de proiecţii se poate viziona filmul lui Csép Sándor Kalandos Társaság avagy hóstáti ünnep- és hétköznapok şi expoziţia fotografică a lui Feleky Károly. |

Petrece o dupăamiază în parcul de sculpturi Arkhai din Vlaha creat de artistul Bartha Ernő!
Bartha Ernő, este artist contemporan, născut în Cluj. Este absolventul Academiei de Arte Vizuale Ion Andreescu, secția sculptură, Cluj și al Școlii Populare de Artă, Cluj.
Proiectul Nature in the City a fost expus în cadrul Olimpiadei Culturale de la Londra.
Zilnic va porni un microbus din fața Teatrului Maghiar.
Înscrieri: 0768 193 580 |
|
|