Agusztus 21., 16 óra

Helyszín: The Soviet

A helyszín adja a tematikát és a név kötelez. Többszörösen érvényes ez a Sovietre, ahol a Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt történelemóra-szerű előadásokkal várják mindazokat a fiatalokat, akik jobban meg szeretnék érteni a múlt rendszert.

Előadásaink nem a nosztalgia célját szolgálják, hanem a történelemről szóló általános ismereteink bővítését. Programunk két részből fog állni. Augusztus 21-én, csütörtökön a Kommunizmus vezéralakjai című beszélgetésen elsősorban olyan diktátorokról lesz szó, akiknek az élettörténetük érthetőbbé teheti számunkra a kommunizmus mechanizmusát. Augusztus 22-én, pénteken A megtorlás módszerei: a politikai rendőrségek című előadás elsősorban a diktatúra sötét oldaláról emlékezik meg. Az előadást követően a Doktoranduszok Országos Szövetségének Történelem- és Politikatudományi Osztály képviselői vitatják meg az elhangzottakat (DOSZ Café). Az előadásokat elsősorban a fiatalabb generációknak ajánljuk, olyanoknak, akik még nem éltek a diktatúra idején, de szeretnének többet megtudni róla. Ugyanakkor szeretettel várunk minden érdeklődőt. 

Az előadásokat Fodor János, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Történelem és Filozófia Karának doktorandusz hallgatója tartja.