zrinyiFekete ruhás, fehér maszkos alakok testesítették meg a török veszélyt a Zrínyi Miklós 1566 c. rockoperában a Kolozsvári Magyar Napok záróestjén. A zászlók is előkerültek.

Amikor a programfüzetben először olvastam, hogy a Kolozsvári Magyar Napok zárónapján a Zrínyi Miklós 1566 c. rockoperát adják elő a főtéren, nem tudtam, hogyan kapcsoljam össze a szigetvári ostromot a magyar napokkal, illetve tágabb értelemben augusztus 20-ával.

Bővebben...

farkasMár a déli órákban zsúfolásig megtelt csütörtökön a kolozsvári Farkas utca, amely a 3. Kolozsvári Magyar Napok alatt fesztiválutcaként működik. A rendezvény tavaly is nagy népszerűségnek örvendő helyszínét a sanzonokat előadó Trio Interbelique fellépésével nyitották meg, majd a érdeklődők kézműves sátrak, könyves standok kínálatát tekinthették meg és borkülönlegességeket, húsféléket, valamint tejtermékeket vásárolhattak, kóstolhattak. Csütörtökön indultak a gyermekprogramok is.

Bővebben...

img_1181Csütörtöktől kibővül a tér a Kolozsvári Magyar Napok résztvevőinek népes tábora számára: délelőtt 11-től vasárnap estig a Farkas utca fesztiválutcaként szolgál.Kolozsvárban az a jó, hogy ha kétszáz esemény fut (szinte) egyidőben, akkor is van közönsége mind a kétszáz eseménynek. És ez még akkor is igaz, ha történetesen augusztus van.

Az idei Kolozsvári Magyar Napokon meg az a jó, hogy a programáradat a város lakosságának tényleg minden szegmensét és minden korosztályát megszólítja (tegnap este láttam önfeledten bulizni a Hobo-koncerten az egyik közismert belvárosi hajléktalant), ráadásul idén még az időjárás is kedvez, mert nincs akkora hőség, hogy a nappali rendezvények ideje alatt mindenki a hőgutától pihegjen tömbházlakása oltalmában.Emberek a toronyban - Ma a 10 éven aluliak számára is megnyílik a varázslatos lépcsőfeljáró.

Bővebben...

418389_443272652362178_1333515759_nHarminc önkéntes mintegy 120 sátrat húzott fel a Farkas utcában szerdán este: a református templomba koncertre igyekvők várakozással szemlélték a nyüzsgést az autóktól „felszabadított” hangulatos belvárosi utcában. Tegnap reggel a 11 órára hirdetett megnyitó idején többen még éppen csinosítgatták sátraikat, de akadt, aki roskadásig megpakolt pultja mögött már javában készítette az újabb kézművesterméket.

A Farkas utcai színpadot az idén másutt húzták fel: az egyetem főépülete és a Báthory-líceum közötti tér tágasabb, mint a levéltár előtti útszakasz volt tavaly. A megnyitót nem „hivatalosították” el, a szervezők részéről csupán a gyermekprogramokért felelős Sándor Boglárka (lapunk munkatársa) köszöntötte a munkanaphoz képest egészen tekintélyes számban gyülekező közönséget. A fesztiválutcával egyszerre a családos és gyermekprogramok is elkezdődtek a kollégium tornakertjében.


A tornakertben agyagozás zajlott már ma is, körmönfont kisasszonyok karkötőket készítettek, kisebbek só-liszt gyurmából ügyeskedtek sütiformákkal alakítgatott díszeket. A gyermekprogram szinte még csak bemelegítő a holnaptól kezdődő még gazdagabb kínálathoz. A színpadon szinte folyamatos a kínálat zenétől-tánctól humorig, minden este nagykoncerttel zárnak – a részletes programot naponta közöljük a Szabadságban, a teljes programot pedig letölthetik hírportálunkról is.Az egyetem melletti széles járdán a lombok árnyékban padok-asztalok várják a hűsölni, pihenni, falatozni-kortyolgatni vágyókat.

Bővebben...

cikkek_48641Túl vagyunk az idei magyar napok politikusokban legsűrűbb rendezvényén: "harangoztak", reménykedtek, és még az olimpikonokat is számba vették.

Ismét komolyzenével és politikusokkal startolt a Kolozsvári Magyar Napok: a hétfő esti nyitógálán a Kolozsvári Magyar Opera és a Filharmónia, romániai és magyarországi politikusok felváltva koncerteztek. Előbbiek repertoárját könnyebb felsorolni, mint utóbbiakét, és azt is meg lehet állapítani, hogy Demény Balázs zongoraművész vendégszereplése volt a legemlékezetesebb mozzanat.   
A gála Verditől A végzet hatalma opera nyitányával kezdődött, majd jött Liszt Ferenctől a Haláltánc, Bartóktól a Magyar képek, Kodály Háry Jánosából és a Székelyfonóból részletek, Erkel Bánk bánjából a Hazám, hazám, te mindenem, a Saroltából pedig az Ordító áriája. Az est Mozart és Puccini operarészletekkel, illetve a Magyar táncokkal zárult.   

Bővebben...

549517_442236799132430_1078045026_nHétfőn kezdődött és augusztus 20-ig tart a harmadik alkalommal megrendezett Kolozsvári Magyar Napok programsorozata, amelynek szervezőjét, a Kincses Kolozsvár Egyesületet idén nemzeti jelentőségű intézménnyé nyilvánította a magyar kormány.

Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke a hét 220 programjára utalva az MTI-nek hangsúlyozta: a bőség a kolozsvári magyar közösség erejét jelzi, hiszen a program egy része a város civil szervezeteinek, oktatási intézményeinek, egyházainak a felajánlásaiból állt össze.

Gergely Balázs hozzátette, hogy ezúttal is augusztus 19. és 20. köré szervezték a rendezvényeket. Károly Róbert magyar király ugyanis 1316. augusztus 19-én nyilvánította szabad királyi várossá Kolozsvárt, augusztus 20. pedig a magyarok nemzeti ünnepe. Újdonságnak számít, hogy a város alapításának 696. évfordulóján koccinthatnak is az ünneplők: a Törley pezsgőgyár 696 üveg pezsgőt ajánlott fel a rendezvényre, augusztus 20-án pedig idén első alkalommal zárul tűzijátékkal a rendezvénysorozat.

A hét során a város főterén felállított szabadtéri színpadon, a fesztiválutcává alakuló Farkas utcában és megannyi magyar intézmény, kávéház termeiben zajlanak párhuzamosan a kulturális, szórakoztató, valamint gyermekeknek szóló események. Gergely Balázs elmondta, hogy ezeket elsősorban a kolozsvári magyar közösségnek szánják, de szívesen látják a román ajkúakat és a turistákat is. Mint megjegyezte, örömmel tapasztalják, hogy a Kolozsvárról elszármazottak egyre nagyobb számban időzítik a magyar napokra hazalátogatásukat.

Bővebben...

305084_319296058165882_539838839_nKész a programfüzet! És mi megkerestük benne azt a tíz pontot, amit szerintünk semmiképp nem szabad kihagyni idén, sőt más városokból is érdemes érte ideutazni.

Magma Video Night
Festmények sorban a falon, szobrok szépen elrendezve. Ha azt képzeled, hogy csak ilyen lehet egy kiállítás, itt az ideje változtatni rajta. Ennél jobb alkalom pedig nem is kínálkozhatna, mint a sepsiszentgyörgyi Magma kortárs kiállítótér videóinak vetítése.
Idő és hely: augusztus 14., kedd, 15.30 - Insomnia Kávéház

Bővebben...

kep_magyarhozNégy nap alatt hét beszélgetésbe bonyolódhatunk rendezőkkel, alkotókkal, színészekkel, hogy ami a szemünkön bemegy, az a szánkon távozzon. Kedden rajtol a Kolozsvári Magyar Filmnapok.

Bánsági Ildikó lesz a harmadik Kolozsvári Magyar Filmnapok egyik meghívottja, most már nyilvános kulisszatitok, hogy a színésznő rögtön igent mondott a meghívásra. A kolozsvári vonatkozású filmek seregszemléjét a Tranzit Alapítvány szervezi, így a négy napos eseményre értelemszerűen a Tranzit Házban és annak udvarán kerül sor.

Most is ingyen kapjuk a kulturális mannát, de nem csak azért, mert a filmnapok a harmadik Kolozsvári Magyar Napokhoz kapcsolódik, hanem mert ilyen a Tranzit. Azért Tranzit.

A seregszemlén a kolozsvári filmes műhelyek friss alkotásain kívül (Filmtett, kukker.ro, Minimum Party, Transindex, Videopontes, BBTE, Sapientia EMTE) láthatunk két nagyjátékfilmet is, melyben kolozsvári színészek szerepelnek. A Vizsga című alkotásban például Dimény Áron, a kolozsvári magyar színház színésze játszik, aki nem mellesleg a filmnapok moderátora, konferansziéja, egyik szervezője.A Morgen című filmről csak annyit, hogy Hatházi András az egyik főszereplője, és nem is akármilyen, a film kásztingdirektora pedig Molnár Levente, aki szintén kiváló munkát végzett. A számtalan nemzetközi díj és jelölés mindenképp ezt bizonyítja.



Bővebben...

77476A magyar operában ma este 7 órakor kezdődő ünnepi műsorral nyílik meg hivatalosan a harmadik Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozata, amely az elkövetkező hét napon több mint kétszáz programmal várja az érdeklődőket.

Az egyik legrangosabb erdélyi magyar eseményre való ráhangolódás érdekében hétvégén nyakunkba vettük a belvárost, hogy a járókelőktől megtudjuk, hogyan is viszonyulnak a rendezvényhez. Kielégítő válaszokat kaptunk az általunk megkérdezett 25 személytől, magyaroktól és románoktól egyaránt. Noha utóbbiak nem igazán voltak tisztában a részletekkel, a kirakodó vásárra, mint mondták, mindenképpen ellátogatnak, és amennyiben tehetik, a kulturális és szórakoztató programokon is részt vesznek. Ilyen tekintetben tehát nem csak a magyaroké a Kolozsvári Magyar Napok.

Bővebben...

w_gergely_biMinden eddiginél színesebb programkínálatból válogathatnak a résztvevők a ma kezdődő, idén harmadik alkalommal megszervezett Kolozsvári Magyar Napokon (KMN), amely egy héten keresztül kulturális eseményekkel, kerekasztal-beszélgetésekkel, kézműves-foglalkozásokkal, koncertekkel várja az érdeklődőket.

A nyitógálát ma este 7 órától a magyar opera épületében tartják. Az egyre terebélyesebbé váló rendezvény új kihívások elé állítja a szervezőket – többek között erről faggattuk Gergely Balázst.

Bővebben...

cikkek_48491Tűzijátékkal és pezsgővel is ünnepelhetünk a Kolozsvári Magyar Napokon

Toronyzenével, szecessziós túrával, összesen kb. 230 programmal várnak a szervezők az augusztus 13-20. közötti rendezvényre. Egy biztos, nagyon belehúztak. Negyven helyszínen, körülbelül 230 különböző programmal várják az idén a szórakozni vágyókat a Kolozsvári Magyar Napokon augusztus 13-20. között - jelentették be szerdai sajtótájékoztatójukon a szervezők, akik elmondásuk szerint arra törekedtek, hogy olyan rendezvényt szervezzenek, amelynek a kezdő napján elmehetnek szabadságra, mert minden magától működik. "Ilyen rendezvénysorozatot, ennyire civilizáltan ebben az országban még nem szerveztek. A Kolozsvári Magyar Napok olyan modell, amelyre bátran büszkék lehetünk" - fejtette ki véleményét Szép Gyula, a Kincses Kolozsvár Egyesület egyik alapító tagja.

Bővebben...

Tűzijáték az önkormányzattól, pezsgő a Törleytől

foto_szabadsagos_cikk A Kolozsvári Magyar Napokat (KMN) szervező Kincses Kolozsvár Egyesület (KKE) képviselői tegnap a sajtó nyilvánossága előtt számoltak be az augusztus 13-a és 20-a közötti rendezvényről. Gergely Balázs főszervező szerint az eddigi két rendezvényen a város magyarságának 50 százaléka, azaz legalább 25 ezer ember vett részt. Szép Gyula, a KKE alapító tagja a komolyzenei programokat ismertette, majd Szabó Lilla programigazgatótól megtudtuk: 8 nap alatt 220 programot szerveznek 40 helyszínen. Sánta Levente fesztiváligazgató azt hangsúlyozta: 4 napon át a Farkas utca egészét lefoglalják. Kinizsi Zoltán, a KMN önkormányzati kapcsolatokért felelős szervezője elmondta: idén a kolozsvári városházi vezetőség ígéretet tett, hogy jövőre kiemelt rendezvényként támogatják a KMN-t. Augusztus 19-én, a város „születésnapján” a híres Törley pezsgőgyár jóvoltából több mint félezer pezsgősüveget nyitnak ki, a záró estén pedig tűzijátékot szervez a városháza.

Bővebben...

sajtaj_kmnA választási kampány és a zűrzavaros politikai helyzet sem befolyásolja az augusztus 13. és 20. között esedékes Kolozsvári Magyar Napok megszervezését – jelentette be tegnap sajtótájékoztatón Gergely Balázs, a magyar napokat szervező Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke. Az egyhetes rendezvénysorozat főszervezője nem kis büszkességgel jelentette ki, hogy az általuk szervezett fesztivál Erdély, de talán az egész Kárpát-medence legrangosabb kulturális rendezvénysorozatává lett.

Az előző évek szinte átláthatatlanul színes és változatos programjai mellett az idén hatalmas szabadtéri táncházat és naponkénti afterpartikat ígérnek. Már tudjuk, hogy jön Hobo, Rúzsa Magdi, Presser Gábor, a Budapest Ragtime Band, az Edda és a Neoton Falmília, de a zárónap esti sztárvendégének kiléte egyelőre ismeretlen.

Bővebben...

283873_442675585755218_1767513049_nA Budapest Ragtime Band jazzkoncertje nagyon hangulatosra sikeredett, a Hooligans óriási energiával robbant. Elkezdődött a főtéri bulifejezet is

A tavalyi jó hangulatú, esténkénti „főterezések” után nagyon vártuk az idei koncerteket, amikor igazából a zenei preferenciáktól függetlenül élvezni lehet, hogy „mennyi ember és mind a mienk”, azaz vagy kolozsvári, vagy egyszerűen szereti Kolozsvárt.

A Budapest Ragtime Banddel kezdődő koncertsorozat elején még kicsit megijedtünk, hogy miért vannak viszonylag kevesen, holott se nem esik, se nem fúj és a zene is nagyszerű. Félelmeink valahol meghallgattattak, ugyanis az emberek egyre csak jöttek és jöttek, a Hooligans alatt pedig, a kissé hűvös időjárás ellenére is annyira megtelt a főtér, mint máskor a záróünnepségeken. De mi is védene meg jobban a hidegtől, mint egy ugrálós buli a tömegben? Az este pedig nem lehetett megfázni.

Bővebben...

Harmadszorra szervezik meg augusztus 13-20. között a Kolozsvári Magyar Napokat, melyen a Hooligans is koncertezik augusztus 14-én, kedden. A zenekar Tokaj-hegyaljáról indult, a magukat funk and rock stílusúnak tekintő Hooligansnak számos lemeze jelent meg, több zenei díjat nyertek. Az együttes három tagja, Endi, Csipa és Tibi szerencsi származású.

A fiúk sokáig Szerencsen éltek és zenéltek, majd Budapestre költöztek.
További fellépők a Kolozsvári Magyar Napokon: Edda, Neoton Família, Presser Gábor, Hobó és bandája, Budapest Ragtime Band, Szalóki Ági és Rúzsa Magdi. (hírszerk.)

Forrás: transindex.ro

fellegvarNépszerűek a Kolozsvári Magyar Napok helyismereti rendezvényei: gyerekek, fiatalok, idősebbek százai jutottak fel a Szent Mihály-templom tornyába, többtucatnyian látogatták meg a mintegy 4 millió kiadványt őrző Egyetemi Könyvtárat.

A Házsongárdi temetőnek az egykori kolozsváriakról szóló, rendkívüli történetekkel tarkított látogatása is igen népszerűnek bizonyul az idén is, a fellegvári sétára pedig mintegy százan indultak el. Közben sorra nyílnak az igényesebbnél igényesebb, érdekes képzőművészeti-, kultúrtörténeti-, fényképkiállítások, értékes filmtekercsek kerültek elő a szalagtárakból, elkezdődtek az ifjúsági rendezvények és tegnap este már a főtéri koncertek is, amelyek ma esti fellépője, Hobo az előzetes programmal ellentétben közönségtalálkozót is tart, 6 órától a Főtéri nagyszínpad melletti sátorban.

www.szabadsag.ro