farkasMár a déli órákban zsúfolásig megtelt csütörtökön a kolozsvári Farkas utca, amely a 3. Kolozsvári Magyar Napok alatt fesztiválutcaként működik. A rendezvény tavaly is nagy népszerűségnek örvendő helyszínét a sanzonokat előadó Trio Interbelique fellépésével nyitották meg, majd a érdeklődők kézműves sátrak, könyves standok kínálatát tekinthették meg és borkülönlegességeket, húsféléket, valamint tejtermékeket vásárolhattak, kóstolhattak. Csütörtökön indultak a gyermekprogramok is.

A helyszíni bolhapiacon régi hangszereket, dísztárgyakat szerezhetnek be a résztvevők, de akár egy életnagyságú páncélt is beszerezhetnek, ha 450 euróval a zsebükben indultak útnak. Ha mégis valami egyszerűbb mellett döntenének, a fesztiválozók kézzel készített ékszereket, cipőt, ruhát is találnak a Farkas utcában, az ínycsiklandozó sültcsirke-illatnak ellenállva pedig ellátogathatnak a Haszmann Pál Múzeum, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem, a különböző könyvkiadók, vagy borászok sátraihoz.

Látogatásunkkor a gyerekek számára a kisszínpad mellett felállított mászófal előtt már délelőtt hosszú sor kígyózott, miközben a stand-up comedyvel készülő Marosán Tamás más a Báthory István gimnázium előtt helyet kapó kisszínpad közelében készült a fellépésre.

A sörsátrak árnyékában pihenőket eközben a Paprika Rádió munkatársai szórakoztatták, a bemondók a következő napokban a fesztiválutca forgatagából tudósítanak. Csütörtökön startoltak a gyermekprogramok is a Református Kollégium kertjében, ahol a hároméves Gergely Szidónia megsegítésére szerveznek gyűjtést, a kislány családjával szombaton repült Brüsszelbe májátültetésre.

A Báthory-gimnázium udvarán ugyanakkor könyvgyűjtést tartanak, az önkéntesek csütörtök délben állították fel a sátrat, ahová bárki bevihet bármilyen magyar nyelvű könyvet, ezeket később kiválogatják és elszállítják különböző iskolákba. Ott járttunkkor a szervezők éppen egy idős nénit vártak, aki azt ígérete, több tucat könyvet adományoz.

Szerdán egyébként a Báthory udvarán felállított MIT-sátor meghívottja Lukács Csaba újságíró, a Magyar Nemzet munkatársa volt, aki Kalandvágyó fiatalok címmel tartott előadást a népes közönség számára. Lukács elmondta, külföldi börtönökben egyre több magyar és román állampolgárral találkozott az utóbbi időben. Hangsúlyozta, az érintettek többsége nem tényleges bűnözés miatt kerül rács mögé, többször előfordul, hogy a munkalehetőség reményében elutazott fiatalokat átverik, így akaratlanul adósságot halmoznak fel, ezért az életre szóló lehetőség rémálommá változik.

A Bánffy-palota udvarán eközben Kolozsvár egyik legsikeresebb nyomdai munkálatokkal és arculattervezéssel foglalkozó vállalkozásának képviselőivel, az IDEA cégcsoport vezetőivel tartottak beszélgetést. Könczey Elemér karikaturista, tervezőgrafikus elmondta, miután fizikatanára méretes nyaklevessel jutalmazta a füzet hátán talált, róla készült karikatúrát, meggyőződött, hogy az emberekre mély hatást fejt ki a munkája, ezért választotta jelenlegi pályáját. Hozzátette, a folyamatosan felmerülő akadály számára az, hogy a kreatív munka esetén nehéz előre meghatározni a szükséges időt. (K. A.)

www.kronika.ro