25.000. Acesta este (aproximativ) numărul-record de spectatori din cadrul ediției 2014 a Zilelor Culturale Maghiare. Cel mai numeros public s-a înregistrat sâmbătă, 24 august, la concertul legendarei formații Illés, care a aniversat în Piața Unirii 50 de ani de existență. Menţionăm că publicul a asistat la concert în condiţii meteo nefavorabile (de altfel, multe alte evenimente în aer liber s-au desfăşurat în aceleaşi condiţii).

Spectatorii au fost prezenți în număr mare și la evenimente precum: concertele Quimby, Szimfonik Live, spectacolul Experidance, concertul Tamás Gabor, precum și concertul Orchestrei Naționale Radio Ungaria, recitalurile de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, microstagiunea Teatrului Maghiar.

La cele aproape 500 de evenimente au participat peste 180.000 de persoane. Vizitatorii au fost atât clujeni, cât și ardeleni în general sau persoane venite special din străinătate. Interesul publicului român a crescut în acest an, deși deocamdată afirmăm acest lucru fără să avem suport cifric, ci bazându-ne pe feedback-ul primit la fața locului, în cadrul multor evenimente din cadrul Zilelor Culturale Maghiare.

Concertele din Piața Unirii au fost urmărite online, prin intermediul TransylvaniaCam, din 57 de țări în afara României, între care în principal din Ungaria, SUA, Germania, Marea Britanie, Italia, Canada, Suedia, Olanda și Irlanda.

Echipa de organizatori numără 90 de membri, cărora li s-au alăturat peste 200 de voluntari (de trei ori mai mulți decât la prima ediție).

Zilele Culturale Maghiare 2014 au avut 101 sponsori și aproape 100 de parteneri-organizatori de evenimente punctuale.

 

10647638 10152595401551668 1975559485 n

"Există o zicală indiană: Nu moștenim pământul de la strămoși, ci îl împrumutăm de la copiii noștri. Așa este. Iar pentru noi toți, Clujul este micul nostru Pământ. Parafrazând, nu moștenim Clujul de la strămoși, ci îl împrumutăm de la copiii noștri. Poate mulți dintre noi nu ne-am născut aici, nu avem rădăcini aici. Dar toți am devenit clujeni. Toți suntem copiii adoptați ai Clujului. Strămoșii noștri ne-au lăsat moștenire frumosul Cluj vechi, capitala Transilvaniei. Iar noi toți avem o datorie, o responsabilitate comună față de copiii noștri: trebuie să muncim pentru a le oferi un Cluj cel puțin la fel de frumos ca cel pe care l-am primit. Atunci vom fi împliniți", a declarat Gergely Balázs, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, în cadrul galei de închidere a celei de-a cincea ediţii a evenimentului. Gala a avut loc duminică, 24 august, în Piaţa Unirii.

Bedö Zsuzsanna și Fazakas Zoltan sunt câștigătorii tragerii la sorți a premiilor în urma campaniei de trimitere de SMSuri pentru a susține Zilele Culturale Maghiare din Cluj.

Bedö Zsuzsanna a câștigat un smartphone Samsung Galaxy SIII, iar Fazakas Zoltan, un Samsung Smart TV. Ambele produse au fost oferite de Telezimex.
Tragerea la sorți a avut loc marți, 26 august, prin extragere din urnă a taloanelor în prezența unui notar public.

Campania de strângere de fonduri prin SMS, pentru susținerea Zilelor Culturale Maghiare, s-a desfășurat prin intermediul portalului specializat donatie.ro.
Până în 30 septembrie mai puteți susține Zilele Culturale Maghiare trimițând SMS-uri (în valoare de 2 euro fiecare) la numărul 8842, având conținutul ZCMC.

 

10613859 10152595377681668 1695025067 n

Zeci de mii de clujeni au celebrat duminică, 24 august, în Piața Unirii cea de-a cincea ediție a Zilelor Culturale Maghiare. Gala de închidere a adus pe scenă o producție spectaculoasă a ansamblului ExperiDance, intitulată “1001 de ani”.

Citește mai departe...

Zilele Culturale Maghiare, ediția 2014, se încheie astăzi, iar gala de închidere va începe la ora 20:00, în Piața Unirii.
În cadrul galei va evolua formația ExperiDance, care va prezenta showul de dans 1001 de ani.

Gala se va încheia cu un foc de artificii.

Citește mai departe...

Duminică, 24 august, ora 18:00 - Hotel Continental

Colaborarea fructuoasă dintre cântăreaţa de jazz Harcsa Veronika şi chitaristul Gyémánt Bálint a dat naştere unui duet care transmite senzații speciale. În 2013, în Sala de concerte a Palatului Artelor din Budapesta, cei doi au lansat discul institulat Lifelover. Materialul a apărut în Japonia la casa de discuri Whereabout Records, iar în Europa de Vest, la Traumton Records.

Citește mai departe...

14:00 - 18:00 – Maratonul muzicii de orgă în Biserica Sf. Mihail

16:00 – Operett Group Project, pe strada Mihail Kogălniceanu

18:00 – Concert jazz cu Harcsa Veronika şi Gyémánt Bálint, la Hotel Continental

19:00 – Muzică din turnul Bisericii Sf. Mihail. Interpreţi: Cvintetul Neumarkt Brass (foto)

20:00 – Gala de închidere - ExperiDance - spectacol de anvergură

22:00 – Foc de artificii

 

 

Maestrul Mircea Dinescu a creat cu adevărat poezie despre fabricarea vinului, în timpul evenimentului dedicat degustării soiurilor de vin marca Dinescu-Cetate. Degustarea a avut loc sâmbătă, la Casa Universitarilor.

Mircea Dinescu deţine circa 100 de hectare cultivate cu viţă de vie de-a lungul Dunării, vinul pe care îl produce fiind încărcat nu doar cu tehnologia avansată a stoarcerii strugurilor, ci şi cu melancolia şi metafora din sufletul poetului Dinescu.

Citește mai departe...

Jurnalistul Sabin Gherman, traducătorul Raoul Weiss și inițiatorul petiției “Autonomie pentru Ardeal” Fancsali Ernő au vorbit la Hotelul Continental despre necesitatea conturării unei mișcări politice transilvăniste care să permită acestei regiuni, depotrivă de importante pentru români și maghiari, să aibă un viitor de sine determinat fără influență din partea Budapestei și Bucureștiului. Masa rotundă care a suscitat un viu interes din partea spectatorilor prezenți a fost organizată de platforma „Igen, tessék”(Da, poftiți) sub titulatura provocatoare „Ardealul este al ardelenilor” și a fost moderată de Bethlendi András. 

Cunoscut pentru poziția sa fermă regionalistă și romanticul pamflet “M-am săturat de România”, Sabin Gherman a punctat că în Transilvania este necesar ca locuitorii, indifferent de etnie, să conștientizeze că un viitor al acestei zonei în care trăiesc nu se poate face mizând pe teoriile naționaliste care exclude fie românii, fie ungurii, din constructul politic al Transilvaniei autonome, ci doar potențându-și reciproc forța creatoare. Chiar dacă începe să existe deja o masă critică în Ardeal care înțelege ce înseamnă autonomia, spune Gherman, nu există deocamdată o elită politică care să îi reprezinte interesele, un partid transetnic, condus de un român-ungur-neamț.

Citește mai departe...

 

Sâmbătă dimineața, 23 august, consulul general al Ungariei la Cluj, Magdó János, viceprimarul Cluj-Napoca, Horváth Anna și primarul orașului Pécs, Zsolt Páva au redat familiei și posterității mormântul refăcut al lui Octavian Buracu care se odihnește în Cimitirul Central – Házsongárd din Cluj. Demersul a fost susținut financiar de municipalitatea din Pécs, unul din primele orașe înfrățite cu Clujul în 1992, prin intermediul lui Octavian Buracu.

Citește mai departe...

Câteva zeci de oameni au savurat – încă înainte ca mâncarea gătită să fie servită – schimbul delicios de replici dintre poetul Mircea Dinescu şi scriitorul Janos Markus Barbarossa în timpul evenimentului „Joaca de-a literatura şi joaca de-a gătitul”.

Cei doi oameni de cultură s-au reunit la buza unui ceaun în care s-au întrecut să arunce la intervale calculate mai multe soiuri de carne pentru o tocăniţă interetnică, româno-maghiară a la Dinescu şi Barbarossa.

Citește mai departe...

Primarul oraşului Pécs, Páva Zsolt şi reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca şi ai Asociaţiei Cluj 2021 - Capitală Culturală Europeană şi-au prezentat garanţiile de colaborare în următoarea perioadă în sensul scrierii şi implementării cadrului de proiect pentru obiectivul clujean din 2021. Întâlnirea „Înfrăţirea Cluj- Pécs din perspectiva candidaturii Clujului la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021” a avut loc la Universitatea Sapientia, fiind organizată de Asociaţia Clujul Comoară.

Citește mai departe...

 

Poetul Mircea Dinescu este invitat special la Zilele Culturale Maghiare din Cluj, ediția 2014.

Clujenii vor putea să-l asculte și să guste din bunătățile gătite de el în cadrul evenimentului „Joaca de-a literatura și joaca de-a gătitul”, care va avea loc azi - vineri, 22 august, de la ora 17:00 pe terasa Casei TIFF.

Partenerul de “joacă” al lui Dinescu va fi János Márkus Barbarossa - lutier, pictor, grafician, sculptor, restaurator de obiecte vechi, muzician.

Tot în cadrul Zilelor Maghiare, clujenii vor putea participa la o degustare de vinuri, marca Mircea Dinescu. Poetul îi așteaptă pe cei pasionați de vin sâmbătă, 23 august, de la ora 15:00, în holul Casei Universitarilor (strada Mihail Kogălniceanu).

 

Perioada: 23–24 august 2014

Locul: strada Potaissa

Emese Park participă la cea de-a 5-a ediţie a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj cu un program de două zile pe strada Potaissa.

Citește mai departe...

Dribli, club de fotbal pentru copii, a organizat joi, la ora 15:00, un flashmob pe strada Kogălniceanu. În jur de 30 de copii cu vârstele cuprinse între 7 şi 12 ani s-au jucat cu mingea şi i-au îmbiat şi pe cei prezenţi pe stradă să participe. Chiar şi o doamnă pe tocuri a luat parte la mişcare.

Întreg evenimentul a fost filmat, pentru a promova şcoala de fotbal şi pentru a arăta că sportul se poate practica şi într-un mod spontan şi că se adresează tuturor, după cum ne-a spus Könczei Soma, președintel clubului. El a mai vorbit despre faptul că Zilele Culturale Maghiare din Cluj sunt un prilej favorabil ca Dribli să se promoveze. Acest club este singurul din Cluj unde antrenamentele se ţin în limba maghiară şi este dedicat copiilor între 5 şi 12 ani, fiind un loc unde se pun bazele fotbalului – învaţă să controleze o minge şi ce înseamnă sportul în echipă. Cei care vor să continue merg la echipele locale sau la Academia de Fotbal Ferenc Puskás din Ungaria, cu care Dribli are un parteneriat.

Citește mai departe...

Evenimentul 1 maşină, 4 motociclete, 7 prieteni în Africa a avut loc miercuri, în Aula Universității Sapienția, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. S-a proiectat trailerul filmului care documentariază întreaga expediţie, film care urmează a fi prezentat în noiembrie la FfeST (Festivalul Internaţional de Film Studenţesc, Cluj). A urmat o discuţie despre Africa, la care au luat parte Bakos Norbert, Deák Albert şi Kovács Attila. Ei sunt trei din cei şapte ardeleni care au participat la raliul caritabil Budapest-Bamako 2014; ei au format Transylvania 4 Africa şi au parcurs în două săptămâni peste 9000 de kilometri, 9 țări, destinaţia finală fiind Banjul, capitala Gambiei. Pe drum, au donat echipament medical, echipament informatic, plase împotriva ţânţarilor, aparate de purificat apa şi alte astfel de bunuri comunităţilor aflate în nevoie. Evenimentul a fost încheiat de vernisajul expoziţiei foto a întregului proiect.

Bakos Norbert a acordat un interviu pentru zilelemaghiare.ro:

Citește mai departe...

Vasile Miriuţă (antrenor la CFR Cluj) şi Hadnagy Zsolt (scouter la Diósgyőri VTK, prima ligă maghiară şi fost jucător la CFR) au vorbit ieri despre fotbalul românesc şi maghiar

Universitatea Sapientia a găzduit marţi, de la ora 18:00, cel de-al doilea episod din Zilele Somodi István organizate în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. A avut loc o discuţie cu Vasile Miriuţă (antrenor la CFR Cluj) şi Hadnagy Zsolt (scouter la Diósgyőri VTK, prima ligă maghiară) şi s-a discutat despre fotbalul românesc şi maghiar. O bună parte din timp, subiectul a fost echipa de fotbal Ferencváros, unde Vasile Miriuţă a jucat, apoi a urmat o discuţie despre situaţia actuală de la CFR Cluj.

Citește mai departe...

Programe permanente la Zilele Culturale Maghiare din Cluj: târguri (de produse artizanale, vintage, de carte, etc), strada vinului, vizita în turnul Bisericii Sf. Mihail, Arkhai Sculpture Park, jocuri pentru copii la Casa TIFF şi multe altele. Click pentru programul detaliat!

Citește mai departe...

Peste 1.000 de persoane au participat duminică seara, la Teatrul Maghiar de Stat, la gala de deschidere a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, ediția a cincea. Manifestările vor avea loc în perioada 17-24 august. Publicul a asistat la un spectacol plin de culoare și muzică tradițională ungurească susținut de Ansamblul Național de Dans (Ungaria) și intitulat “Székely Dózsa György”.

În discursul său inaugural, Gergely Balázs, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare, a spus că vede evenimentul ca pe o legătură între generații, prin care tinerii maghiari să înțeleagă necesitatea de a duce mai departe moștenirea culturală pe care o au.

În sală au fost prezenți reprezentanții autorităților centrale și locale, dar și cei ai unor instituții de stat din Ungaria care au vorbit despre necesitatea prezervării la Cluj a “stării de normalitate” în care comunitatea maghiară își deschide porțile culturale către majoritatea românească.

Citește mai departe...

19-23 august 2014

Organizatorii Zilelor Filmului Maghiar din Cluj: Fundația Tranzit, Asociația Maghiară de Film din Transilvania, Universitatea Sapientia

Unde au loc proiecțiile:
Cinematograful Arta (Universităţii nr. 3)
Casa Tranzit (Bariţiu nr. 16)
Universitatea Sapientia (Calea Turzii nr. 4)

Citește mai departe...

17:00 - 1 mașină, 4 motociclete, 7 prieteni în Africa – vernisaj expoziție foto, proiecție de film și discuții la masa rotundă cu echipa Transylvania 4 Africa participantă la raliul Budapest–Bamako. Moderator: Szenkovics Dezso. Loc / organizator: Universitatea Sapientia

17:00 - Statuile clădirilor prin ochii fotografului – vernisaj. Loc: Bastionul Croitorilor
Organizator: Asociația pentru Ocrotirea Monumentelor Kelemen Lajos

17:30 - Ce fonduri și posibilități de finanțare vor apărea în perioada 2014–2020 pentru IMM-uri. Programul seriei de prelegeri este următorul: 17.30–18.15 Cum arată noua perioadă de finanțare din perspectiva autorităților? Prezintă Szávics Petra, secretar de stat al Ministerului Fondurilor Europene. 18.15–19.00 Cum să pregatim întreprinderile pentru noile posibilități de finanțare? Prezintă Nagy-Imecs Péter, Goodwill Consulting. Loc: Casa Bocskai, Sala Óváry. Organizator: Societatea Economiștilor Maghiari din România

20:00 - Jesus Christ Superstar spectacol în limba engleza. În rolurile principale: Razvan Krivach (poză), Dudu Isabel, Fóris-Ferenczi Johanna, Fóris-Ferenczi Gábor, Pákay-Farkas Csaba (Andy Ghost). Coordonator muzical: Hary Judit. Coregraf: Jakab Melinda. Regia: Jancsó Hajnal. Loc: Casa de Cultură a Studenților Organizator: Asociația Jancsó Noémi.

Doi tineri din Cluj, un el şi o ea, o româncă şi un maghiar, s-au apucat în urmă cu mai bine de un an să traducă expresii idiomatice din ungureşte în românește, transpunând acest lucru și în plan vizual. “În spiritul bunei înţelegeri dintre etniile conlocuitoare”, Alexandra şi David au dat startul proiectului “Hungaromânisme” în martie 2013 printr-o pagină de Facebook unde au început să explice, cu umor și desene colorate, tot felul de alăturări de cuvinte, intraductibile altfel.

În cadrul Zilelor Culturale Maghiare veți avea posibilitatea să vă întâlniți cu Alexandra Damian și Dávid Sugár. Evenimentul "HungaRomânisme-n aer liber - ospăț și ilustrații bilingve” va avea loc marți, 19 august, de la ora 18:30, la cafeneaua The Soviet. Câteva personalități clujene vor găti în aer liber o specialitate culinară specifică depotrivă românilor, cât și maghiarilor, iar participanții vor primi rețeta ilustrată în două limbi.

Citește mai departe...

Societatea Muzeului Ardelean (SMA) pregăteşte pentru Zilele Culturale Maghiare o serie de prezentări dedicate începuturilor industriei clujene şi unor întreprinderi precum Tehnofrig sau Metalul Roşu, asociate multă vreme cu tot ce a însemnat piaţa muncii în perioada comunistă.

Care e legătura dintre comunitatea maghiară şi industria clujeană? Ne răspunde Bitay Enikő, preşedintele departamentului de ştiinţe tehnice din cadrul SMA: “Începuturile Tehnofrigului se leagă de comunitatea maghiară în sensul că foarte mulţi mici industriaşi maghiari şi-au predate, obligaţi de politica de naţionalizare a regimului, echipamentele micilor ateliere pe care le deţineau şi au intrat acolo, la uzină cu tot cu unelte şi cu know-how-ul pe care aveau. În prima perioadă, şedinţele se ţineau în limba maghiară, chiar şi românii care lucrau acolo şi participau cunoşteau limba”.

Citește mai departe...

Am dat startul vizitelor ghidate în limba română și engleză la expozițiile comemorative dedicate împlinirii a 100 de ani de la izbucnirea primului război mondial. Ghizii vă așteaptă la Muzeul de Istorie a Universității Babeș-Bolyai și la Muzeul de Istorie al Transilvaniei, după următorul program:

Citește mai departe...

Imediat după ce s-a încheiat gala de deschidere a Zilelor Culturale Maghiare, duminică seara, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, Szebeni Zsuzsa, curatorul expoziţiei de caricaturi semnate Bánffy Miklós – care va fi deschisă până în 24 august, a oferit detalii despre lucrări.

În holul Teatrului, publicul va putea vedea caricaturile mărite, alături de citate despre colegii europeni politicieni ai lui Bánffy. Citatele provin din cartea scrisă de Bánffy și intitulată ‘Din amintirile mele – Douăzeci și cinci de ani’. Tot la Teatrul Maghiar, vizitatorii vor găsi informaţii despre şi fotografii ale politicienilor menționați, precum şi caricaturile în mărime originală.

Citește mai departe...

Vernisajul expoziţiei „Lumea din perspectiva maghiară – Fotografii din arhiva Agenţiei Naţionale de Ştiri a Ungariei” va avea loc la Muzeul de Artă, duminică, 17 august, la ora 17:00.

Expoziţia va fi prezentată de Galambos István, director adjunct al Fondului de Administrare Mass Media (MTVA), Ungaria, şi președinte al Colegiului Kós Károly al MTVA, precum şi de dr. Gazsó L. Ferenc din partea Agenţiei Naţionale de Ştiri a Ungariei (Magyar Távirati Iroda- MTI).

Citește mai departe...

Sâmbătă, 16 august, este Ziua Zero a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj ediția 2014. 

Muzeul de Artă va găzdui sâmbătă, de la ora 17:00, vernisajul expoziţiei "Omul şi peisajul", cu lucrările artistului plastic de origine clujeană Kádár Tibor.

Artistul a debutat în 1980 (Galeria Korunk), iar unitatea sa conceptuală şi preferinţa pentru peisaje s-au păstrat de-a lungul celor trei decenii şi jumătate în care a fost confirmat drept unul dintre maeştrii picturii contemporane din Transilvania.

Citește mai departe...

 Foto: Dan BodeaFoto: Dan Bodea

S-a născut la Cluj-Napoca, a terminat Liceul Teoretic Báthory István şi a absolvit facultatea la Budapesta. De profesie arheolog, cinci ani a lucrat la Muzeul Naţional al Transilvaniei, s-a implicat şi în politică, dar a renunţat destul de repede. Şi-a dat seama că se pot face multe lucruri pentru Cluj şi pentru comunitate fără „a-şi vinde sufletul”. La 37 de ani, Gergely Balázs este în prezent organizatorul unuia dintre evenimentele de amploare din Cluj, care se desfăşoară deja de cinci ani pe durata unei săptămâni.  În 2013, la evenimentul Zilele Culturale Maghiare au participat circa 200.000 de persoane, iar în seara de închidere, în Piaţa Unirii au fost aproximativ 40.000 de spectatori. Despre rădăcinile acestui festival, dar şi despre modul în care Gergely Balázs vede viaţa în Cluj, am stat de vorbă cu câteva zile înainte de deschiderea evenimentului.

Citește mai departe...

 

Ideea, botezul şi dezvoltarea lui Oszkar: de la blazonul Corvineştilor la crochiuri de cinci secunde şi o pasăre rănită pe şosea

Vă invităm să faceți cunoștință cu Oszkar, mascota Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. Cu siguranță figura lui șuie și amuzantă de pe materialele de promovare ale evenimentului care va cuprinde Clujul între 17-24 august v-a intrigat și v-a făcut să vă întrebați cine e și care e rolul lui.

„Părinții” și „nașii” lui Oszkar sunt aici ca să vă răspundă! În primul rând, ce animal e Oszkar? E un corb, adică o pasăre asociată deopotrivă blazonului familiei Huniazilor din care provine și Matia Corvinul, dar și un personaj de legendă.

Legăturile corbului cu familia Huniade care avea deopotrivă origini maghiare și valahe sunt mai vechi decât istoria scrisă. Tocmai de aceea, poveștile despre cum a evoluat neamul Corvineștilor al căror nume pleacă de la cuvântul latinesc “corvus” care înseamnă corb, sunt multe. Pe blazonul nobiliar apare un corb cu un inel de aur în cioc, zice-se că recuperat de Ioan (sau Iancu de Hunedoara), strămoșul lui Matia, după ce un corb i-ar fi smuls din mână inelul cu ajutorul căruia plecase la Budapesta să-și găsească tatăl.

Citește mai departe...

Zilele Culturale Maghiare din Cluj au ajuns la a cincea ediţie.

Încă din 2010, printre cele mai importante obiective ale evenimentului sunt: 

Promovarea culturii maghiare şi aprofundarea familiarizării românilor cu aceasta.

Clujul, capitala culturală a Ardealului, este căminul unei comunităţi majoritare româneşti. Zilele Maghiare reprezintă o oportunitate pentru comunitatea maghiară de a-şi afirma diversitatea, puterea sa creatoare de valori şi, mai ales, un cadru propice pentru aprofundarea unui dialog româno-maghiar nu doar în plan cultural, ci şi în alte planuri ale vieţii sociale.

De altfel, numărul mare de participanţi din anii trecuţi se datorează nu numai comunităţii maghiare, ci şi clujenilor de etnie română, care au savurat manifestările din cadrul evenimentului. La ediţia din 2013 au participat circa 190.000 de persoane, iar în seara de închidere a evenimentului, în Piaţa Unirii au fost aproximativ 40.000 de spectatori.

Citește mai departe...