Zilele Culturale Maghiare, ediția 2014, se încheie astăzi, iar gala de închidere va începe la ora 20:00, în Piața Unirii.
În cadrul galei va evolua formația ExperiDance, care va prezenta showul de dans 1001 de ani.
Gala se va încheia cu un foc de artificii.
Săli de 1.500 de locuri - arhipline, 14 tipuri de spectacole, 12 ţări, peste un milion de spectatori – toate acestea în 14 ani, cu 28 de dansatori şi un staff tehnic şi administrativ de 30-40 de persoane. Aceasta este, în cifre, trupa de dans ExperiDance Production.
Ansamblul a fost format în anul 2000 şi reţeta succesului s-a bazat pe faptul că inovează continuu. Pe lângă respectarea tradiţiilor, ei folosesc forme noi de exprimare artistică, îmbinând într-un mod rar întâlnit elemente de dans tradiţional maghiar cu elemente contemporane.
Pe lângă dansatorii profesionişti, spectacolele sunt puse în scenă cu ajutorul oamenilor din culise: coreografi, compozitori, scenografi, designeri de decor şi costume, dramaturgi şi numeroşi tehnicieni.
La ediția din acest an a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, ansamblul pregăteşte ceva cu adevărat special: în ziua de încheiere a festivalului, 24 august, va prezenta jubileul celor 500 de spectacole ExperiDance. Spectacolul va prezenta istoria maghiarilor în 21 de scene, de la încălecare până în prezent. Coreograful acestui show este Román Sándor.
Spectacolul grandios prezintă o paletă bogată a stilurilor de dans. În partea intitulată ”Creaţie”, vom putem vedea dansuri ţigăneşti din zona Transilvaniei, în special elemente din Ceuaş. ”Îngeri şi draci” conţine dansuri populare din zona Ghimeş, iar şamanii dansează dansuri moldoveneşti. Pe lângă acestea, pot fi recunoscute învârtite din zona Mureşului şi din zona Voivodeni, Căluşarul, dar şi elemente din zona Sic şi Chimitelnic.
În al doilea act, perioada domniei turceşti este prezentată prin dansuri ţigăneşti din zona de nord-est a câmpiei maghiare şi prin dansuri din Ceuaş. Perioada rebeliunii anti-habsburgice este reprezentată prin elemente ale dansurilor româneşti, dansul haidăului şi haţegana din zona Cipăieni. La baza coreografiei mai stau elemente preluate din dansul dogarilor din Erdőbénye, zona Tokaj (Ungaria), jocuri din zona Ördöngősfüzes, Örkő, Lakocsa şi de câmpie (Ungaria).