Vă invităm la un nou concurs de gătit amical! 

Aşteptăm cu drag gospodinele, echipele formate din prieteni sau colegi, bucătarii profesionişti sau amatori cea de-a 5. ediţie a concursului de gătit din cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. Evenimentul va avea loc şi anul acesta în curtea Liceului Apáczai.

Deliciul suprem al concursului din anul acesta va fi mega-ghiveciul cu cârnaţi á la Zilele Culturale Maghiare din Cluj al maestrului bucătar Kiss-Budai Tibor.

Bucatele preparate pot fi gustate, dar la buna dispoziţie a participanţilor şi a vizitatorilor va contribui ansamblul din ţinutul Călatei, care va cânta muzică populară.

Data: sâmbătă, 23 august 2014, ora 9

Participanţii se pot înscrie până în data de 19 august 2014, ora 19 la Imola Dobra, pe adresa de e-mail sau la numărul de telefon 0742-591-639.

Joi, 21 august

17.00-20.30 – Seară internațională de gastronomie și folclor – prezentare gastronomică, concerte și dans popular cu participarea ansamblurilor festivalului în curtea Liceului Teoretic "Apáczai Csere János".

 

INFORMAŢII UTILE

Prin închirirea unui spaţiu mai mare decât în anii trecuţi dorim să asigurăm PARTICIPAREA NELIMITATĂ a celor interesaţi, încercând să evităm astfel îmbulzeala respectiv înregistrarea anticipată.

Locul desfăşurării degustărilor de vin: Casa Universitarilor – foyer (str. M. Kogălniceanu nr. 3.)

Ora de începere va fi ora 18.00 în fiecare zi. Sala se va deschide la ora 17.30. (Sâmbătă va mai avea loc o degustare şi de la ora 15,00, în acea zi vom deschide porţile la ora 14,30.)

Ocuparea locurilor se va face în ordinea sosirii.

Preţul unei degustări este de 15 lei. Oaspeţii vor primi în schimb un pahar de degustare, pe care-l pot lua acasă după eveniment. Pentru evitarea abuzurilor o persoană va putea cumpăra cel mult 2 pahare.

În cazul participării la mai multe degustări, oaspeţii de fiecare ocazie vor trebui să cumpere pahar.
Paharele de altfel vor putea fi folosite şi la târgul de vin de pe str. Kogălniceanu, unde – pe baza negocierilor cu vânzătorii – servirea se va face doar în pahare de sticlă.

Program
18-24 august 2014
Luni, 18:00 – Casa de comerţ Tokaj (Ungaria)
Marţi, 18:00 – Nachbil, Beltiug
Miercuri, 18:00 – Vinum Partium, Carastelec
Joi, 18:00 – Pivniţa Kaláka, Tokaj (Ungaria)
Vineri, 18:00 – Pivniţa Szentesi József, Etyek-Buda (Ungaria)
Sâmbătă, 15:00 – Mircea Dinescu
Sâmbătă, 18:00 – Crama Szeleshát, Szekszárd (Ungaria)
Duminică, 18:00 – Pivniţa Orsolya, Eger (Ungaria)

Tururi ghidate (În limba maghiară!)

În cadrul târgului de vin de la sfârşitul săptămânii cei interesaţi vor putea participa în fiecare după masă la degustări ghidate în limba română şi maghiară, în cadrul cărora vor putea degusta câte un sort din oferta a 5-6 producători, cu scurte explicaţii. Preţul unui astfel de tur este de 15 lei. Pornire de la standul „Borsarock” la ora 16,00 pentru grupurile de limba română, şi la ora 17,00 pentru grupurile de limba maghiară.
Cursuri

- Centrul Wine-in-Business, singurul reprezentant în ţară al şcolii londoneze Wine and Spirit Education Trust (WSET), în cadrul târgului de vin va ţine scurte degustări pentru cei interesaţi, în cortul instituţiei, începând cu orele 15,00, 16,00 şi 17,00. Cu fiecare ocazie va prezenta vinuri produse dintr-un anume soi. La o degustare vor putea participa 10-12 persoane. Vinurile vor fi prezentate de către Szakács-Orha Imre, primul trainer WSET în România.

INTRAREA GRATUITĂ!

 

Prezentările durează aproximativ 30 de minute și sunt gratuite. Cursurile demo te introduc in lumea WSET-lui și se axează pe nivelul de inițiere și cel intermediar.

Partea de teorie este urmată de degustarea unor vinuri excepționale din soiurile Riesling, Merlot, Sauvignon Blanc, Syrah, Chardonnay și Chenin Blanc. Transilvania va fi reprezentată prin Feteasca Regală iar soiurile maghiare prin Furmint.
Vinurile vor fi apreciate de Imre Szakacs-Orha primul trainer WSET din România.

Vă așteptăm la standul Wine-in-Business!
Wine-in-Business este unicul centru WSET din România.

Citește mai departe...

Luni, 18 august, ora 18:00

Casa de Comerţ „Tokaj” S.A. este o cramă naţională în proprietatea Statului Maghiar. Fiind cea mai mare cramă din regiunea viticolă istorică de Tokaj – regiune având un trecut de peste 300 de ani şi fiind parte a patrimoniului UNESCO din anul 2002 –, este principalul ocrotitor al tradiţiilor enologice maghiare. Obţinând o experienţă de mai bine de un jumătate de secol, joacă un rol determinant în viaţa regiunii Tokaj.

Citește mai departe...

Marţi, 19 august, ora 18:00

Enologii pivniţei sunt Johann şi Edgar Brutler – tatăl şi fiul. Ei produc vinuri de calitate utilizând o tehnologie simplă. Un rol important în crezul lor îl are naturalitatea, păstrarea originalităţii fructului. Cei ce degustă aceste vinuri sunt atinşi de pasiunea enologilor, de dragostea şi respectul lor faţă de această meserie, fără de care nici nu s-ar putea produce vinuri cu adevărat minunate.

Citește mai departe...

Miercuri, 20 august, ora 18:00

Dorim să obţinem vinuri de calitate în una dintre cele mai vechi zone producătoare de vin spumant din Transilvania. Produsele principale vor fi vinuri liniştite, vinuri petiante (cu conţinut în dioxid de carbon de origine endogenă) si perlante (obţinut prin adăugare de dioxid de carbon), majoritatea lor având originea protejată DOC Crişana.

Localizarea podgoriei este compactă, de 25 de hectare de teren în formă de amfiteatru, cu expunere sudică, în partea de nord a unei pante în apropierea satului Carastelec, în judeţul Sălaj. Încă în 2006 Tibor Gál, oenolog cu renume mondial a selectat terenul după studii aprofundate de climă şi sol. Plantaţia soiurilor nobile de viţă de vie (Pinot Noir, Riesling de Rin, Fetească Regală etc.) s-a realizat în 2011, în următorul an s-a instalat sistemul de susţinere, iar prima recoltă a avut loc în 2013.

Citește mai departe...

Joi, 21 august, ora 18:00

Crama a luat fiinţă abia de doi ani, prin cooperarea a trei prieteni. Ei cresc oi pe opt hectare la Mád, iar pe cele şapte hectare de la Tállya se ocupă de viti-vinicultură. Scopul lor este să regăsească imaginea reală a împrejurimilor, a orăşelului Tállya, „capitala” de odinioară a regiunii. Cultivă via pe şase dealuri – două de clasa întâi, două de clasa a doua şi două neclasificate. Ei experimentează o abordare nouă a regiunii Tokaj, diferită de şabloanele vechi. Crezul lor este că: tradiţiile cunoscute parţial aduc doar obligaţii, adevărata libertate o înseamnă intrarea în întregime în posesia moştenirii noastre!

Citește mai departe...

Vineri, 22 august, ora 18:00

Szentesi József este unul dintre figurile cele mai originale ale enologiei ungare, maestru al experimentelor, cercetător de tradiţii, care face vinuri după metodă manufacturieră, fără utilizarea proceselor tehnologice moderne. Redescoperă regiuni uitate şi salvează soiuri vechi ungureşti. Vinurile sale sunt unice, bogate, rustice şi au caracter.

Are un teren de 12,5 hectare lângă lacul Velence, în apropierea localităţii Nadap, iar pivniţa o are la Budaörs. În ultimii ani acordă tot mai multă atenţie vinurilor spumante.

Citește mai departe...

Sâmbătă, 23 august, ora 15:00

Cunoscutul poet Mircea Dinescu și-a transformat pasiunea pentru vin în afacere în anul 2009. În prezent deţine 50 de hectare de viţă-de-vie în localitatea Cetate, fiind a doua cea mai mare plantație din Oltenia, după Segarcea. Datorită faptului că viile erau deja îmbătrânite, cea mai mare parte a lor au fost replantate cu ajutorul fondurilor europene.

Citește mai departe...

Sâmbătă, 23 august, ora 18:00

Crama Szeleshát şi-a dobândit numele după o porţiune de hotar din sudul dealurilor Szekszárd frecventată de o continuă boare răsăriteană mângâietoare. Aceasta e cauzată de întâlnirea şi continua alternare a maselor de aer rece dinspre văi şi ale celor calde-uscate din câmpie.

Din această cauză şi nopţile sunt mai reci ca în împrejurimi şi ploile de vară mai rare. Aerul cald şi uscat din timpul zilei face ca numărul zilelor secetoase să fie ridicat.

 

Citește mai departe...

Duminică, 24 august, ora 18:00

Crama Orsolya este o mică pivniţă de familie din regiunea viticolă Eger. Oenologii cramei din satul Ostoros sunt soţii Turcsek Orsolya şi Tarnóczi Zoltán, ei cultivând zece hectare de vie.

Vinurile iau naştere într-un mod cât se poate de natural, atât cele roşii cât şi cele albe sunt maturate luni şi chiar ani de zile în butoaie de stejar. Este o afacere aproape deplin familială, majoritatea muncilor fiind făcute de părinţi, bunici şi copii, aceştia din urmă dându-şi aportul în primul rând în desenarea etichetelor.

Citește mai departe...

Locul desfăşurării degustărilor de vin: duminică, ora 15:00, la Casa Universitarilor

Invitatul special al degustării este Dr. Gabriella Mészáros, consultant internațional, scriitor de vin, primul academician în domeniul vinului în Ungaria, și directorul centrului educațional „Borkollégium”.
Ghidați de invitatul nostru special, vom degusta câteva vinuri caracteristice Bazinului Carpatic, și totodată vom afla ce fel de mâncăruri pot fi asortate cu un vin alb aromat sau cu un vin roșu catifelat.
Vinurile vor fi acompaniate de gustări potrivite.

Citește mai departe...


Organizatori:
Borvadász Társaság