Muzeul a fost înfiinţat în anul 1950 şi a fost numit după etnograful Tarisznyás Márton, unul dintre înfiinţatorul instituţiei. Scopul principal al muzeului este orcotirea monumentelor istorice şi păstrarea valorilor culturale, istorice, etnografice, artistice şi ale ştiinţelor ale naturii. Instituţia dispune de numeroase colecţii legate de Depresiunea Giurgeului.

Citește mai departe...

Încă de la începutul fondării sale din 1896, Muzeul de Artă joacă un rol important în viața culturală a Ungariei. Clădirea proiectată de arhitecții Albert Schikedanz și Herzog Fülöp, situată în Piața Eroilor (Hősök Tere) din Budapesta, și-a deschis porțile în anul 1906. De-a lungul celor 108 ani de existență, generații de vizitatori au admirat clădirea și colecțiile muzeale. Muzeul așteaptă vizitatorii cu șase expoziții permanente, precum: Colecția Egipteană, Colecția Antică, Galeria Veche, Colecția Sculpturilor Vechi, Colecția cu obiecte care datează după anul 1800, Colecția de Grafici. Obiectele prezentate la expozițiile permanente arată schimbarea și dezvoltarea milenară a istoriei artei prin operele artiștilor de seamă, anonimi sau renumiți, enumerarea cărora nu ne este posibilă din cauza limitelor de spațiu, aici amintim doar câteva dintre acestea: Dürer, Raffaello, Giorgione, Tiziano, El Greco, Velázquez, Goya, Delacroix, Monet, Manet, Renoir, Gauguin!

Citește mai departe...

Muzeul Secuiesc al Ciucului, instituţie publică susținută de administrația locală, este cel mai mare muzeu al judeţului Harghita. Sarcina noastră principală este cercetarea, păstrarea, valorificarea şi prezentarea patrimoniului cultural al Bazinului Ciucului.

Muzeul Secuiesc al Ciucului este o atracţie turistică importantă a zonei. Muzeul, pe lângă cele patru expoziții permanente (,,Istoria Cetății Mikó”, expoziția de etnografie ,,Trecerea timpului în Ciuc”, ,,Tipografia și atelierul de legătorie de la Șumuleu-Ciuc”, ,,Valori restaurate ale tezaurului sacral”) și diverse expoziții temporare, găzduiește și numeroase evenimente culturale.

Citește mai departe...

Cum se manifestă puterea apei? Cum funcționează fântâna cu lanțuri sau șurubul lui Arhimede? Cum se protejau oamenii împotriva inundațiilor pe vremuri, cum se procedează astăzi? Câți pași are în lungime Dunărea? Expoziția permanentă a Muzeului Dunării începând cu anul 2001 atrage vizitatorii pentru a explora lumea fantastică a apei.

Expoziția interactivă, destinată și familiilor cu copii, prezintă importante evenimente din istoria apei din Ungaria, schimbarea continuă a relației omului cu natura înconjurătoare. În sala bălăcelii caracteristicile fizice și chimice ale apei devin accesibile prin experimente și experiențe, în sala hărții alături de hărți istorice vechi, vizitatorii vor vedea o imensă imagine a Ungariei din satelit. Obiecte și proiecții de filme vorbesc despre inundații, reglarea fluviilor și canalizarea apei.

 

Citește mai departe...

În itinerariul turiştilor care vizitează Budapesta, se regăsesc obiectivele îndrăgite de aceştia precum ar fi Piaţa Eroilor şi Parcul orăşenesc - Városliget, de unde se pot zări din depărtare numeroasele turnuri aparţinând complexului de clădiri care găzduieşte Muzeului Agriculturii.

Muzeul Agriculturii din Ungaria reprezită cel mai mare complex muzeal de acest profil din toată Europa, primind vizitatorii încă din anul 1897.

În fiecare an sute de mii de turişti trec pragul acestei instituţii în dorinţa de a admira edificiul de factură romantică proiectat de Alpár Ignat, primind aceeaşi denumire cu cea a Castelului Corvineştilor din Hunedoara.

Citește mai departe...