Luni, 18 august, ora 19
Cluj… Un oraș a cărui atmosferă, culoarea, parfumul aparte al caselor și locuitorii săi parcă s-au pierdut în ceața trecutului. Cel puțin așa se simte cine citește textul monodramei lui Medgyessy Éva, intitulată A ház (Casa), în timp ce sugestivitatea textului îi înfâțișează acea lume aparte pe care degeaba ar căuta-o pe străzile, piețele, parcurile schimbate, străine într-un anumit sens ale orașului comoară – aceste gânduri introduc spectacolul Recviem pentru o casă a Teatrului Național Tompa Miklós din Târgu Mureș.
Székely Dózsa György – Cronică-dans despre faptele lui Dózsa György
Duminică, 17 august, 19:00 – Opera Maghiară din Cluj
Această cronică-dans de succes prezintă un eveniment vechi de 500 de ani: răscoala populară condusă de Dózsa György, ale cărei consecințe influențează și azi soarta comunității maghiare.
Rolul lui Dózsa este interpretat de Novák Péter, actor, cântăreț renumit și bun cunoscător al dansului popular maghiar. Artiștii ansamblului originar în Honvéd prezintă viața legendarului conducător maghiar, inclusiv eșecul produs de represiunea care a oripilat o Europă întreagă, familiarizată de altfel cu sânge și războaie. Totul pe fundalul muzicii populare selectate de Makó Péter (formația Csík).
Scene din viaţa la ţară
Marți, 19 august, ora 19 și duminică, 24 august, ora 17
În limba română de Andrei Şerban şi Kinga Kovács
Regia: Andrei Şerban
Serebriakov, profesorul universitar aflat la pensie, se retrage la ţară împreună cu soţia lui tânără şi frumoasă, Elena. Viaţa celor de aici se schimbă cu desăvârşire, Vania şi Astrov se luptă pentru privirile Elenei, în timp ce Sonia şi Elena se simt atrase de Astrov…
„Trebuie să acceptăm că piesa e mult mai misterioasă şi mai bogată decât oricare dintre noi, să acceptăm paradoxul de a fi uman şi să acceptăm că scena nu dă soluţii, ci lasă totul deschis...” - afirmă regizorul Andrei Şerban.
Miercuri, 20 august, ora 17
Spectacol realizat cu acordul Bühnen- und Musikalienverlag Josef Weinberger WienGesellschaft m.b.H..a, şi al agenţiei UMPA.
Regia: László Béres
Lola Blau: Boróka Bartha
Traducere: Kőváry György
Poezii: G. Dénes György
La pian: András Szép
Consultant muzical: Katalin Incze G.
Coregrafia: Melinda Jakab
Scenogafia: Eszter György
Adaptare scenică de Kornélia Góli şi Kinga Mezei după romanul Mamó de Angi Máté
Joi, 21 august, ora 19
Regia: Kinga Mezei
„Piesa lui Angi Máté, Mamó, este asemeni unei bucăţi de dantelă veche. O confesiune însăilată din frânturi de amintiri, o mărturisire a unui copil orfan. Un puzzle format din destine care se ating întâmplător unele de celelalte. O înşiruire de fotografii vechi. Un lung monolog care reînsuflețește personaje ale copilăriei, locuri, culori, mirosuri, emoții și suferinţe. Toate acestea sunt redate prin ochii unei copile singuratice ale cărei zile triste și pline de sărăcie sunt ţesute, în imaginaţia ei, asemeni unei dantele. Vorbele ei naive și neobișnuite sunt în contrast cu întunecimea poveștii, cu slăbiciunea lui Mamó şi dificultățile de zi cu zi. Cu inocenţă şi naivitate, ea se aruncă în lume cu micuțul ei cap înainte, dorind să aparțină cuiva, pentru că ea este, de fapt, complet singură.”
Kinga Mezei
Joi, 21 august, ora 12 — Opera Maghiară
Spectacolul muzicalului de mare succes ”Cartea junglei” de Dés László și Geszti Péter va avea loc în sala Operei Maghiare Cluj, în data de 21 august de la ora 12 în prezentarea corului mixt al Liceului Apáczai Csere János din Cluj.
Conducător muzical: Szabadi Ildikó
Regia: Gombár Annamária
Duminică, 24 august, 20:30 – Piața Unirii
Săli de 1.500 de locuri - arhipline, 14 tipuri de spectacole, 12 ţări, peste un milion de spectatori – toate astea în 14 ani, cu 28 de dansatori şi un staff tehnic şi administrativ de 30-40 de persoane. Aceasta este, în cifre, trupa de dans ExperiDance Production.
Ansamblul a fost format în anul 2000 şi reţeta succesului s-a bazat pe faptul că inovează continuu. Pe lângă respectarea tradiţiilor, ei folosesc forme noi de exprimare artistică, îmbinând într-un mod rar întâlnit elemente de dans tradiţional maghiar cu elemente contemporane.