Luni, 18 august, ora 19

Cluj… Un oraș a cărui atmosferă, culoarea, parfumul aparte al caselor și locuitorii săi parcă s-au pierdut în ceața trecutului. Cel puțin așa se simte cine citește textul monodramei lui Medgyessy Éva, intitulată A ház (Casa), în timp ce sugestivitatea textului îi înfâțișează acea lume aparte pe care degeaba ar căuta-o pe străzile, piețele, parcurile schimbate, străine într-un anumit sens ale orașului comoară – aceste gânduri introduc spectacolul Recviem pentru o casă a Teatrului Național Tompa Miklós din Târgu Mureș.

Spectacolul prezintă acea casă în care diferiții locuitori își aduc aminte de vechea atmosferă a orașului, casă ce poate fi și simbolul trecutului, deși există și azi între zidul cetății și Teatrul Național. Intrarea casei este ocrotită de cariatide, scara veche, apartamentele înșiruite în gangul circular, în care trăiesc în relații aproape familiale cele mai diferite straturi ale societății: profesorul universitar și familia de rromi, solistul de operă și doamna frivolă, și alte figuri reprezentative ale unei lumi dispărute prin demolare. Gesturile umane sunt conturate de dialogul între eroina preocupată de activitățile zilnice și amintirile sale și tatăl ei, imobilizat într-un scaun cu rotile, incapabil să vorbească...dialog care transcende cuvintele prin profunzimea sa.

Spectacolul de aproape 90 de minute este regizat de Kovács Levente.  În rolul lui Rika o putem vedea pe Kilyén Ilka, iar în cel al tatălui pe Makra Lajos. Scenografia și costume de Szabó Annamária.