Luni, 18 august, ora 19:00 Piața Unirii

Takáts Tamás Dirty Blues Band (TTDBB) şi-a început activitatea în 1989. Fondatorii formaţiei sunt Takáts Tamás şi Gál Gábor.

La începutul carierei muzicale, trupa interpreta bluesuri clasice ale anilor ’20 şi ’30, având concerte în cluburi din Budapesta şi provincie, precum şi la diferite festivaluri. În 1993, au lansat albumul Takáts Tamás Dirty Blues Band 2, CD care a inclus mai multe hituri de succes; Pocsolyába léptem, Zakatol a vonat, A babám mindig haza vár.

Citește mai departe...

Luni, 18 august, 20:00  Piața Unirii

Kalapács (Ciocan) a pornit din iniţiativa solistului Kalapács József (ex membru a Pokolgép şi Omen) şi membrilor fostei trupei Sámán (Şaman), o formaţie de heavy-metal care s-a despărţit în anul 1992.

Kalapács József şi Paksi Endre, împreună cu doi membri ai formaţiei Ossian, au lansat albumul Az első merénylet (Primul atentat), care prelucra primele piese ale formaţiei Pokolgép. Pentru concertele de lansare, aceştia au trebuit să formeze o nouă trupă, din care s-a născut Kalapács. Primul lor album propriu a apărut în 2002 cu titlul Ösztön (Instinct).

Citește mai departe...

Luni, 18 august, 21:00 Piața Unirii

Activitatea formaţiei Dinamit a început în 1979. Grupul a rezultat din fuzionarea trupelor Skorpió, Mini şi P-Mobil. Liderii trupei sunt Vikidál Gyula, Németh Gábor, Szűcs Antal Gábor, Papp Gyula şi Németh Alajos.

Între 1972 şi 1982, Dinamit a lansat patru albume şi a susţinut concerte care s-au bucurat de mare succes, atât în ţară cât şi în străinătate.

Citește mai departe...

Luni, 18 august, 22:00 – Piaţa Unirii

Trupa Atilla Fiai interpretează opere-rock. Repretoriul artiştilor include fragmente din opere ca Ștefan, regele; Ocuparea teritoriului; Stelele din Eger, Attila – sabia Domnului, Poporul lui Árpád; Sacra Corona; Cantus Hungaricus.

Atilla Fiai a cântat alături de artiști celebri în cultura maghiară precum Babári József, Fehér Nóra, Kalapács József, Kálmán György, Koroknai Árpád, Rudán Joe, Sári Évi, Tóth Renáta, Varga Miklós sau Vikidál Gyula.

Invitatul special al concertului din Cluj este Varga Miklós.

Citește mai departe...

Marți, 19 august, 20:00 – Casa TIFF

Chitaristul Andras Varga va prezenta onoratului public un repertoriu de la flamenco-ul Andaluz pina la piesele proprii. Recitalul intitulat "Sub Lună" evocă sentimentele mistice ale omului iubirea, dezamagirea, si renașterea.

 www.andrasvarga.ro

 

 

Marţi, 19 august, 20:30 – Piaţa Unirii

Tamás Gábor este un cântăreţ originar din Cluj, iar actualmente trăiește în Suedia şi concertează prin lumea întreagă. Transilvania a rămas în sufletul lui, dovadă că în fiecare an se întoarce aici.
Albumele şi le lansează o dată la câţiva ani, prin turnee mondiale.

Tamás este interpretul unor melodii binecunoscute pentru cultura maghiară, precum Ó, Erdély szép hazám! sau A Donát úton nyílnak már az orgonák.

Copill fiind, a fost inițiat în muzica clasică, însă în 1970, la 22 de ani, s-a orientat spre muzica ușoară, devenind unul dintre fondatorii muzicii ușoare maghiare din România. Între anii 1968 şi 1975 a lucrat ca redactor muzical la emisiunile în limba maghiară ale Televiziunii Române și Radio România.

Citește mai departe...

Miercuri, 20 august, ora 18:00 – Strada Kogălniceanu

Stephanie Robinson – Theodore Shank – Adele Edling Shank: Serena in X-tremis

serena proba bi-5633Serena in X-tremis îi duce la extreme atât pe protagonist, cât şi pe spectatori. Din dorinţa de a se afirma, Serena, cântăreaţa lumii subterane a metrourilor, semnează un contract faustian care are urmări stranii. Pe parcursul carierei sale – care ar putea fi a oricăruia dintre noi – cunoaşte bucuria ameţitoare a succesului unui star mediatizat, dar şi demascarea și destrămarea, în timp scurt, a tuturor iluziilor.

Citește mai departe...

Miercuri, 20 august, 19:30 – Strada Kogălniceanu

Membrii formației:
pian, orgă: Bogdan Bodiș Adam
vioară: Nicolae Levi
clarinet: Cătălin Chirilă
trombon: Ilie Pop
contrabas: Boros-Konrad Petru
percuție: Iosif Trendler
voce: Roxana Buhățel

Formația Hakeshet Klezmer Band Oradea s-a finanțat în 2006 în cadrul Comunității Evreilor din Oradea. În urma succesului de la debut, formația a fost invitată să deschidă săptămâna Euroiudaica din cadrul Festivalului Culturii Europene 2007 la Sibiu, an în care Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană. Au urmat și concerte la Teatrul Evreiesc din București, la Sinagoga din Brașov și în Sala Filarmonicii din Oradea.

Citește mai departe...

Miercuri, 20 august, 21:30 – New York (Continental) Hotel

Loyal Apple este o formaţie foarte tânără. Membrii săi, Hollai-Heiser Ádám (vocal), Demeter Szilárd (bas), Galyas Marcell (percuţii), Megadja Gábor (chitară) au început să cânte împreună anul trecut.

În luna ianuarie a acestui an, după plecarea unui membru, formaţia a decis să se axeze pe genul blues rock şi să compună piese noi. Pe lângă hiturile rock pe care le adaptaseră anterior, repertoriul Loyal Apple s-a îmbogăţit cu piese proprii.

 

Joi, 21 august, 17:00 Strada Kogălniceanu

100 Folk Celsius s-au format în vara anului 1976, fiind definiţi ca o formaţie de country şi bluegrass. Concertele lor sunt pline de umor, responsabilul pentru atmosfera relaxată fiind în primul rând solistul trupei, Orbán József. Primul hit al lor a fost Jó öreg tér visszavár, piesă omonimă cu primul lor album.

În foarte scurt timp de la lansarea acestui album, au urmat Ohio, Paff, a bűvös sárkány, Ferkó, Öcsi meg én, A nagy ho-ho-horgász, Vidéki kislány. Din repertoriul lor fac parte cunoscutele (în spaţiul maghiar) cântece scrise pentru povestea Miki Manó, considerate unele dintre lucrările de căpătâi ale formaţiei.

Citește mai departe...

Joi, 21 august, 19:00 Piața Unirii

Formaţia Kiscsillag (Stea Mică) s-a format iniţial ca o trupă de garage-rock. Într-o zi, Lovasi András şi-a descoperit calităţile de chitarist şi iubitor de riffuri, şi-a cumpărat un instrument adecvat cu şase corzi şi i-a chemat pe foştii membri ai formaţiei Kispál és a Borz – bateristul Brautigam Gábor şi basistul Ózdi Rezső – şi pe ex-membrul PUF, Leskovics Gabor. De atunci, formaţia a rămas neschimbată.

Citește mai departe...

Joi, 21 august, ora 19:00 – Strada Kogălniceanu

Operettissimo este compus din patru soliști, un violonist și un pianist al Operei și Filarmoniei Maghiare din Cluj. Ei interpretează cântece, piese de operetă, revue și musical.

Formația a concertat cu ocazia a numeroase festivaluri, serbări, comemorări în orașe ca Sibiu (Ars Hungarica – 2008, 2011, Zilele Hungaricum – 2009), Bistrița (Zilele Maghiare EMKE – 2009, 2010, 2011,2012), Carei (Augustfest – 2011), Cluj (Zilele Culturale Maghiare – 2011), Dej (2012), respectiv în comune și sate locuite de maghiari cu ocazia diferitelor zile ale satului sau alte sărbători (Tureni, Corunca, Viișoara,Moldovenești, etc.).

 

Joi, 21 august, 21:00 Piața Unirii

Quimby s-a înfiinţat în urmă cu 23 de ani şi este una dintre cele mai populare trupe din Ungaria, prezentă la marile festivaluri, cu evenimente inedite de teatru muzical şi concerte de club. Este una din formaţiile care, pe lângă liniile melodice, captează inevitabil atenţia prin versuri. Quimby nu ezită să treacă limitele "clasice" ale unui concert şi să creeze spectacole combinate cu alte forme de artă.

Quimby a lansat nouă albume, dintre care Kilégzés a fost a fost numit cel mai bun album de rock modern al anului în 2005.

Citește mai departe...

Vineri, 22 august, 17:00  Strada Kogălniceanu

Interpretă de muzică populară, scriitoare, activistă, ambasador ambasador al culturii maghiare în 2007, distinsă cu crucea de merit a ordinului cavalerilor a Republicii Ungare – acestea sunt doar câteva lucruri care merită ştiute despre Palya Bea.

Pasiunea sa pentru cântecele şi dansurile populare a început când avea doar şase ani. A crescut ascultând muzică populară maghiară, rromă şi bulgărească, iar mai târziu a studiat şi muzica altor popoare (muzică din India sau muzica evreilor sefarzi). Azi interpretează în special compoziţii proprii.

Citește mai departe...

Vineri, 22 august, ora 18:30 Strada Kogălniceanu

Bródy János este o figură emblematică a culturii maghiare, muzica sa reflectând întâmplări din ultimii 50 de ani. În 1964, a devenit membru al formaţiei Illés, unde împreună cu Szörényi Levente a compus primele hituri ale rockului maghiar (Amikor én még kissrác voltam, Sárga rózsa). Aceste piese l-au lansat pe Bródy în industrie şi i-au adus recunoaşterea ca textier şi compozitor.

 

Citește mai departe...

Vineri, 22 august, 20:00 – Piaţa Unirii

Orchestra simfonică a Radio Budapesta va concerta în cadrul Zilelor Culturale Maghiare împreună cu cei mai importanți reprezentanți ai muzicii pop din Ungaria. Este primul lor concert de acest fel în afara Budapestei. Alături de orchestră, vor fi prezenţi pe scenă Péterfy Bori, Pannonia Allstars Ska Orchestra, Heaven Street Seven și Irie Maffia.

În 2010, Radioul Petőfi a lansat programul intitulat Szimfonik, în cadrul căruia a avut loc o primă colaborare a unei formații rock cu o orchestră simfonică. Aşa s-a născut varianta simfonică (incluzând şi instrumente rock) a unei melodii maghiare binecunoscute, Ez a szerelem a formației Heaven Street Seven.

Citește mai departe...

Sâmbătă, 23 august, 17:00  Strada Kogălniceanu

Longerstep este urmaşa formaţiei Longstep, care s-a despărţit în noiembrie anul trecut. Demeter Szilárd şi Stumpf András, doi membri ai formaţiei care a concertat şi pe faimosul vapor A38 din Budapesta, s-au despărţit de Longstep şi au format Longerstep.

Textierul-basist şi compozitorul-chitarist şi-au surprins fanii încă din ianuarie, când au lansat piese noi, pe care le-au arătat câştigătorului locului trei al concursului de muzică X Factor Ungaria cu scopul de a le recomanda un solist.

Citește mai departe...

Sâmbătă, 23 august, 19:00 Strada Kogălniceanu

Parno Graszt a fost înfiinţat în 1987. Formaţia este compusă – în formulă de bază, din 10 membri, dar uneori cântă pe scenă chiar şi 20 de oameni cărora li se alătură 10 dansatori.

Rădăcinile muzicale ale formaţiei provin din satul Paszab, zona Szabolcs-Szatmár, Ungaria. Interpreţii cântă atât în limba maghiară cât şi în limba romani.

Citește mai departe...

Sâmbătă, 23 august, 20:30 – Piaţa Unirii

Când, în decembrie 1964, cinci tineri au decis să cânte împreună nu se gândeau că vor deveni formația cea mai reprezentativă în muzica pop din Ungaria şi vor fi supranumiţi Beatleșii maghiari.
Bródy János, Illés Lajos, Pásztory Zoltán, Szörényi Levente și Szörényi Szabolcs, conform presei, „sunt deja idoli, fiecare piesă a lor este șlagăr, fiecare mesaj – un document istoric”.

Citește mai departe...

Duminică, 24 august, ora 16:00 – strada Mihail Kogălniceanu

Opera Maghiară din Cluj-Napoca are ca vocație și misiune transmiterea operei și operetei la locurile mai puțin frecventate de către celelalte trupe. În acest scop de ani de zile cei mai buni artiști sunt chemați pentru spectacolele organizate la țară, unde repertoriul ales se bucură de un real succes. Trupa a primit și un nume: Operett Group Project.

Operett Group Project este alcătuit din 19 membri, toți fiind artiștii Operei Maghiare din Cluj-Napoca. Colectivul este compus din orchestră numerând cinci membri, ansamblu de balet și renumiți soliști.

Citește mai departe...

Duminică, 24 august, 18:00 – strada Kogălniceanu

Formaţia Harmadik
Formaţia Tokos
Kacsó Hanga Borbála

Citește mai departe...

Duminică, 24 august, ora 18:00 - Hotel Continental

Colaborarea fructuoasă dintre cântăreaţa de jazz Harcsa Veronika şi chitaristul Gyémánt Bálint a dat naştere unui duet care transmite senzații speciale. În 2013, în Sala de concerte a Palatului Artelor din Budapesta, cei doi au lansat discul institulat Lifelover. Materialul a apărut în Japonia la casa de discuri Whereabout Records, iar în Europa de Vest, la Traumton Records.

Citește mai departe...

Duminică, 24 august, 20:30 Piața Unirii

Săli de 1.500 de locuri - arhipline, 14 tipuri de spectacole, 12 ţări, peste un milion de spectatori – toate astea în 14 ani, cu 28 de dansatori şi un staff tehnic şi administrativ de 30-40 de persoane. Aceasta este, în cifre, trupa de dans ExperiDance Production.

Ansamblul a fost format în anul 2000 şi reţeta succesului s-a bazat pe faptul că inovează continuu. Pe lângă respectarea tradiţiilor, ei folosesc forme noi de exprimare artistică, îmbinând într-un mod rar întâlnit elemente de dans tradiţional maghiar cu elemente contemporane.

Citește mai departe...