Vineri, 22 august, 20:00 – Piaţa Unirii

Orchestra simfonică a Radio Budapesta va concerta în cadrul Zilelor Culturale Maghiare împreună cu cei mai importanți reprezentanți ai muzicii pop din Ungaria. Este primul lor concert de acest fel în afara Budapestei. Alături de orchestră, vor fi prezenţi pe scenă Péterfy Bori, Pannonia Allstars Ska Orchestra, Heaven Street Seven și Irie Maffia.

În 2010, Radioul Petőfi a lansat programul intitulat Szimfonik, în cadrul căruia a avut loc o primă colaborare a unei formații rock cu o orchestră simfonică. Aşa s-a născut varianta simfonică (incluzând şi instrumente rock) a unei melodii maghiare binecunoscute, Ez a szerelem a formației Heaven Street Seven.

Programul s-a dezvoltat, fiind redenumit Szimfonik Live. La concertul organizat în cadrul Zilelor Culturale Maghiare, veți putea asculta și melodii a căror variantă simfonică va fi prezentată pentru prima oară public. Piesele au fost orchestrate de către dirijorii și compozitorii Megyesi Ádám, Subicz Gábor și Balogh Sándor. Orchestra Simfonică a Radio Budapesta este condusă de dirijorul Balogh Sándor.



Pannonia Allstars Ska Orchestra (P.A.S.O.)


Cariera formației Pannonia Allstars Ska Orchestra a avut o traiectorie aparte pentru istoria trupelor maghiare: într-un timp extrem de scurt, a devenit cea mai importantă formație din Ungaria, iar popularitatea i-a crescut și în străinătate. Concertele live ale formației, care numără 11 membri, sunt foarte energice. Artiştii au cântat iniţial în cluburi underground, după care au ajuns pe Scena Mare a festivalului Sziget, devenind unii dintre favoriții tuturor festivalurilor muzicale din Ungaria.

În străinătate, sunt recunoscuți ca reprezentanți ai muzicii maghiare ska. Primul lor album a fost publicat de Megalith Records, cea mai renumită casă de discuri americană a muzicii ska. Au concertat pe scenele unor festivaluri precum Lowland din Olanda, EXIT din Serbia, Sázava din Cehia, Hodokvas din Slovacia, Roots dans la Vallé din Franța, Skaville din Croația, Antiliaansee din Belgia.

Prin textele melodiilor lor, PASO își exprimă opinia critică privind societatea şi promovează valori precum respectul pentru celălalt, egalitatea, toleranța.

Membrii formației PASO sunt: KRSA alias Lord Panamo – solist, Koós-Hutás Áron – trompetă, voce, Mr. Vajay – trombon, Lukács Gábor alias Baba Luki – saxofon, Meleg Tamás alias Tommy Hot – saxofon, Benkő Dávid alias Mr. P – clape, voce, Nagy László alias Lacibá – chitară, Csákikapitány – chitară, Dr. Strict – chitară bas, Lipi Brown – tobe, Barna György – vioară.



Irie Maffia

Irie Maffia, un mix între reggae, hiphop, rock și funk, a fost fondată în 2005. În scurt timp, a devenit una din cele mai bune formație de concerte din Ungaria. Liderul formației care însumează 11 membri este Élő Márton (Dermot), care cântă la trombon și care, alături de Horváth Gáspár (Jumo Daddy), este compozitorul trupei.

Dési Tamás (tobe) și Havas Miklós (chitară bas) și-au arătat deja potenţialul în mai multe formații maghiare. Chitaristul Szekér Ádám este compozitorul trioului tobă–chitară bas, devenit recunoscut sub numele de Irie Maffia Rocktrió, nucleul formației.

Mösziő Zsömoá este considerat cel mai bun percuționist din Ungaria. Vara trecută, s-a alăturat un nou trompetist, Meggyes Ádám. DJ Future completeayă trupa.

În ultimii patru ani, cei de la Irie Maffia au fost prezenți pe scenele tuturor festivalurilor maghiare de anvergură şi au fost invitați în numeroase cluburi din Ungaria.



Péterfy Bori & Love Band


Istoria formației Péterfy Bori & Love Band se leagă de Amorf Ördögök şi a început în anii 1990. Membrii fondatori ai Amorf Ördögök, Tariska Szabolcs și Tövisházi Ambrus, l-au cunoscut pe Péterfy Bori, care a devenit solistul formației. Primul lor album a apărut în anul 2007 la casa de discuri Megadó, primind discul de aur în anul următor și cel de platină în 2010. Albumul nu poartă un nume oficial, însă fanii i-au spus Fák, denevérek, piócák. Textele melodiilor au fost scrise de către Tövisházi Ambrus, Tariska Szabolcs și Lovasi András.

Piesele acestui prim album sunt foarte populare, dovadă sunt milioanele de vizionări de pe YouTube ale videoclipurilor Hajolj bele a hajamba și Vámpír, dar şi nominalizarea din 2008 la premiul Fonogram în categoria Albumul Pop al Anului.

Formația a devenit foarte cunoscută în viața muzicală din Ungaria. Albumul intitulat 2 şi apărut în 2009, iar în anul următor, a apărut albumul al treilea al formației (2B), care, contrar titlului, nu este varianta B a celui dinainte.

În 2012, au lansat o melodie cu solista formației Irie Maffia, Sena, melodie intitulată Csodaidő. Tot atunci a apărut și al patrulea album, Fehér éjszakák, iar fiecare melodie a beneficiat de un videopclip. Albumul a fost nominalizat în 2013 la premiul Fonogram în categoria Albumul Alternativ al Anului.

Membrii formației: Péterfy Bori – solistă, Drapos Gergely – chitară bas, Mészáros Ádám – chitară, Laskai Viktor – tobe, Pápai István – timbales, bongo, zizi, Tövisházi Ambrus – clape.



Heaven Street Seven


După mulți ani de planuri, concerte prin ceainării și înregistrări neprofesioniste în cabina de duș a vestiarului de fete, în anul 1995 se naşte Heaven Street Seven. Membrii fondatori sunt Szűcs Krisztián și Németh Róbert (colegi de școală la Esztergom), Orbán Gyula și Kiss Endre (foști membri ai formației Houdinis din Paks, Ungaria).

Materialul de debut al trupei e intitulat Tick Tock No Fear. În anul 1997, primul lor videoclip, pentru cântecul Wallflower, a fost transmis și de MTV. Unii au crezut iniţial că HS7 este o formație australiană sau americană, ajunsă întâmplător în Ungaria.
Discul Budapest Dolls a fost lansat în 1998, aducând mari schimbări în viața formației: pe acest disc au apărut primele cântece în limba maghiară, dintre care două – Hiphop mjúzik și Valami – au devenit hituri.

În primăvara anului 2000 a fost lansat albumul intitulat Cukor, cu piese exclusiv în limba maghiară. Fiind realizat cu sprijinul producătorului Neo-duo, i-a făcut pe HS7 şi mai populari, remarcate fiind melodiile Hol van az a krézi srác?, Mozdulj!, Sajnálom.

În 2002, s-a lansat albumul cel mai lung și cel mai elaborat al formației, Kisfilmek a nagyvilágból. A urmat albumul Szállj ki és gyalogolj, cu piese asemănătoare primelor albume, care au catalizat primirea premiului Fonogram al MAHASZ, categoria Albumul Rock al Anului.

În 2006, la Cannes, Franța, formația a fost distinsă cu premiul special European Breakthrough Award al Border Breakers Award, premiul comun al UE, MIDEM și MTV Europe. Trupa a fost preferata unui juriu internațional. La începutul lui mai 2006 a apărut albumul Tudom, hogy szeretsz titokban.

În 2008, după aproape un an și jumătate de pregătire, a apărut albumul cu numărul opt al Heaven Street Seven, album intitulat Jazz. Cel mai recent material al formației, Gigerli EP, apărut în 2011, conține trei piese noi și poate fi descărcat gratuit online.