Péntek, augusztus 22., 20:00 – Főtér

Az MR Szimfonikusok immár negyedik alkalommal lépnek színpadra a magyar popszakma jeles képviselőivel, ezúttal a Kolozsvári Magyar Napokon, első alkalommal Budapesten kívül.

Az est folyamán fellép Péterfy Bori, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, a Heaven Street Seven és az Irie Maffia.

A Petőfi Rádió 2010-ben mutatta be nagysikerű Szimfonik nevű programját, amelynek keretében egy rockzenekar és egy szimfonikus zenekar találkozott. A találkozásból egy jól ismert magyar dal rock-hangszereket sem nélkülöző nagyzenekari változata született meg. A Heaven Street Seven Ez a szerelem című dalának szimfonikus változatára minden bizonnyal sokan emlékeznek.

A programot továbbfejlesztették, és a Szimfonik Live nevet kapta. Ahogy a neve is mutatja, itt már minden élőben megy. A Kolozsvári Magyar Napokon adott koncerten elhangoznak olyan új dalok is, melyek szimfonikus változatát első alkalommal hallhatja közönség. A dalokat Megyesi Ádám, Subicz Gábor és Balogh Sándor karmester és zeneszerző hangszerelte. A koncert komolyzenei oldalát képviselő MR Szimfonikus Zenekart Balogh Sándor karmester vezényli.



Pannonia Allstars Ska Orchestra (P.A.S.O.)


A Pannonia Allstars Ska Orchestra már eddigi pályafutása során is olyan utat járt be, mely kevés magyar zenekarnak adatik meg: rövid idő alatt Magyarország egyik legfontosabb zenekarává vált, mindeközben külföldön is nagy népszerűségre és elismerésre tett szert.

Legendásan energikus, élő koncertjeivel a 11 tagú zenekar pillanatok alatt jutott el az underground klubok deszkáiról a Sziget fesztivál Nagyszínpadára, és vált minden jelentős magyar zenei fesztiválon kihagyhatatlan kedvenccé.

Külföldön a ska zene magyar nagyköveteként ismerik. Első nagylemezét a legnevesebb amerikai ska kiadó, a Megalith Records jelentette meg. Az együttes a népzenét fűszerként használó, tradicionális ska zenéjével olyan fesztiválokon táncoltatta meg a közönséget, mint a holland Lowlands, a szerb EXIT, a cseh Sázava, a szlovák Hodokvas, a francia Roots dans la Vallé, a horvát Skaville vagy a belga Antilliaanse.

A sodró zene mellett a dalok szövegére is érdemes figyelni, hiszen a PASO gyakran fogalmaz meg direkt vagy burkolt módon társadalomkritikát, illetve közvetít olyan értékeket, mint az egymás iránti tisztelet, egyenlőség, tolerancia.

A PASO jelenlegi legénysége: KRSA, azaz Lord Panamo – ének, Koós-Hutás Áron – trombita, vokál, Mr. Vajay – harsona, Baba Luki, azaz Lukács Gábor – altszaxofon, Tommy Hot, azaz Meleg Tamás – tenorszaxofon, Mr. P., azaz Benkő Dávid – billentyűk, vokál, Lacibá, azaz Nagy László – gitár, Csákikapitány – gitár, Dr. Strict – basszusgitár, Lipi Brown – dob, Barna György – hegedű.



Irie Maffia

A 2005-ben alakult Irie Maffia rövid idő alatt az egyik legjobb magyar koncertzenekarrá nőtte ki magát. Nem is csoda, hiszen a reggae, hiphop, rock és funk határait egymásba mosó banda frontvonalába koncentrálódnak az új generációs kedvencek: a ghánai-magyar énekesnő Sena, a legeredetibb jamaikai reggae hanggal megáldott MC Columbo és a rapsztár-családapa, MC Busa licitálnak egymásra szövegeikkel.

A tizenegy tagú zenekar vezetője a harsonás Élő Márton (Dermot), aki Horváth Gáspárral (Jumo Daddy), a zenekar másik alapítójával közösen a zeneszerzésért is felel.

A Dési Tamás dobos és Havas Miklós basszusgitáros alkotta páros korábban több ismert hazai zenekarban bizonyította tehetségét. Szekér Ádám gitáros személyében, aki szintén több ismert előadó oldalán megfordult már zenészként, dalszerzőként, megtalálták a tökéletes társat: Irie Maffia Rocktrió néven elhíresült dob–basszus–gitár hármasuk alkotja a zenekar kemény magját.

Mösziő Zsömoá az ország legkábítósabb perkásaként erősíti a zenekart. A Maffia tavaly nyáron váltott új trombitásra, Meggyes Ádám nagyszerűen megfelel a zenekar és a közönség elvárásainak. A tagfelsorolásban végül, de persze nem utolsó sorban DJ Future verhetetlen szkreccsmesterként pakolja a lemezeket a rock alá.

Az elmúlt négy évben az Irie Maffia az összes magyar fesztivál minden lehetséges színpadán koncertezett, soundsystem felállásban (lemezlovasok és énekesek) pedig Magyarország klubjait járták be.



Péterfy Bori & Love Band


A Péterfy Bori & Love Band története az Amorf Ördögökkel kezdődött a kilencvenes években. Tariska Szabolcs és Tövisházi Ambrus, az Amorf Ördögök alapító tagjai ekkor ismerkedtek meg Péterfy Borival, aki az együttes énekese lett.

A Péterfy Bori & Love Band első, cím nélküli albuma 2007-ben jelent meg a Megadó Kiadónál, és egy éven belül arany, majd 2010-ben platinalemez lett. A lemeznek a rajongók a Fák, denevérek, piócák címet adták, de hivatalosan továbbra is névtelen maradt. A dalokat Tövisházi Ambrus és Tariska Szabolcs mellett Lovasi András írta.

Az első album dalai máig a legnépszerűbbek, a Hajolj bele a hajamba és a Vámpír című számok videoklipjei milliós nézettségre tettek szert a YouTube-on. Debütáló albumukért a 2008-as Fonogram díjkiosztón Az év hazai pop albuma kategóriában kaptak jelölést.

Az együttes ezt követően gyorsan betört a magyar zenei életbe, és második, 2 című albumukat már előzetes várakozás övezte. A lemez 2009-ben jelent meg szintén a Megadó Kiadónál.

A zenekar egy éven belül, 2010-ben kiadta harmadik albumát, a 2B-t, amely címével ellentétben nem az előző lemez B változata, két szám kivételével mindegyik dal új rajta.

2012-ben megjelent egy közös dal az Irie Maffia énekesnőjével, Senával, amely a Csodaidő címet kapta. Ugyancsak 2012-ben napvilágot látott a Péterfy Bori & Love Band negyedik albuma is, a Fehér éjszakák. A Fehér éjszakák minden dalához videoklip készült. A lemezt jelölték a 2013-as Fonogram díjkiosztón Az év alternatív albuma kategóriában.

A formáció tagjai: Péterfy Bori – ének, Drapos Gergely – basszusgitár, Mészáros Ádám – gitár, Laskai Viktor – dob, Pápai István – timbales, bongo, zizi, Tövisházi Ambrus – billentyűs hangszerek.



Heaven Street Seven


1995-ben több éves tervezgetés, teaházi akusztikus zenélgetés és a kollégium női zuhanyzójában rögzített barkácsfelvételek után megalakul a Heaven Street Seven. Az alapító tagok Szűcs Krisztián és Németh Róbert (főiskolai évfolyamtársak Esztergomban), valamint Orbán Gyula és Kiss Endre (korábban együtt zenéltek a paksi Houdinis zenekarban).

Debütáló anyaguk, a Tick Tock No Fear magánkiadásban jelent meg.

Goal című lemezanyaguk 1997-ben került a boltokba. Elkészült a zenekar első komoly klipje a Wallflower című dalhoz, mely klip szerepelt az MTV műsorában is. Néhányan azt hitték, hogy a HS7 egy Magyarországra tévedt ausztrál vagy amerikai zenekar. Nem az.

1998-ban készült el a Budapest Dolls lemezanyag, mely komoly fordulatot hozott a zenekar életében: ez a lemez tartalmazta az első magyar nyelvű dalokat, melyek közül kettő – a Hiphop mjúzik és a Valami – afféle slágerecskévé izmosodott.

2000 tavaszán boltokba került a HS7 első teljes egészében magyar nyelvű lemezanyaga, a Cukor. A Neo-duó produceri támogatásával elkészített Cukor a zenekar áttörést jelentő albuma, rajta a Heaven Street Seven olyan közismert slágerei, mint a szívhez szóló Hol van az a krézi srác?, a táncos Mozdulj! vagy a pörgős Sajnálom.

2002-ben elkészült a zenekar addigi leghosszabb, legszerteágazóbb, legösszetettebb albuma, a Kisfilmek a nagyvilágból. Két évre rá született meg a zenekar korábbi hangzása felé visszakanyarodó, karcosabb irányba törekvő Szállj ki és gyalogolj. Rajta olyan dalok, mint az Ez a szerelem, a Hangerő, a Csízbörger vagy a Taposs a szívemen. A zenekar ezért az albumért a MAHASZ Fonogram-díját kapta az Év rockalbuma kategóriában.

2006-ban a zenekar a franciaországi Cannes-ban átvette az EU, a MIDEM és az MTV Europe közös díjának, a Border Breakers Award-nak a European Breakthrough Award nevű különdíját. A zenekart több száz, a csatlakozó tagországokból nominált együttes és előadó közül választotta ki a nemzetközi zsűri. Május elején boltokba került a zenekar új lemezanyaga, a Tudom, hogy szeretsz titokban. A zenekar az album címadó dalát virtuális kislemezként, egy ingyenes letöltős oldalon (www.tudomhogyszeretsztitokban.com) jelentette meg.

2008-ban majd másfél év műhelymunka, próbatermi előkészítés és körülbelül kéthónapnyi stúdiózás után került a boltokba a Heaven Street Seven nyolcadik albuma, a Jazz. Új ízeket tartalmazó, karakteres Heaven Street Seven-album született. A Jazzt 2009-ben Az év alternatív albuma kategóriában Fonogram-díjra is jelölték.

2011-ben megjelenik a zenekar legfrissebb anyaga, a három új dalt tartalmazó, ingyenesen letölthető Gigerli EP.