Luni, 18 august, ora 17:00

Locația: Studio Radio Cluj

Trio Interbelique are deosebita plăcere de a vă prezenta muzica nemuritoare a unei epoci apuse la un înalt nivel artistic. Repertoriul trioului cuprinde atât liedurile și duetele de operă ale marilor compozitori clasici precum Mozart, Beethoven sau Schubert (Serenada), cât și duetele celebre din operete și muzicaluri, șansonete, valsuri și tangouri din creația compozitorilor din prima jumătate a secolului al XX-lea, cum ar fi Franz Lehár (Văduva veselă), Emmerich Kálmán (Silvia, Contesa Marița) sau memorabilul duet interbelic Pardon, Madame! din opereta Victoria și-al ei husar de Paul Abraham, cântat în trei limbi.

Citește mai departe...

Marți, 19 august, 17:00

Cluj, Reduta (Muzeul Etnografic)

Concert de muzică veche Ansamblul Flauto Dolce (cu instrumente de epocă) Zoltán MAJÓ, director artistic, Mária SZABÓ, Noémi MIKLÓS şi Mihaela MAXIM (al 300-lea concert al ansamblului).

O călătorie muzicală din Transilvania la Londra (sec. 17-18)

În programul ansamblului Flauto Dolce sunt prezente compoziţiile mai rar cântate ale barocului timpuriu şi târziu (se. 17-18), având autori cunoscuţi şi mai puţin cunoscuţi (Uccellini, Monteverdi, Montéclair, Williams, Bach, Telemann), toate interpretate înntr-un stil şi cu instrumente de epocă (flaute baroce, clavecin şi voce).
Şi muzica veche autohtonă este prezentă prin câteva piese muzicale mai puţin cunoscute din Codex Caioni (sec. 17).
Auditoriul poate face o călătorie pe aripile muzicii pe traseul Transilvania – Viena – Italia de Nord – Leipzig – Hamburg – Paris – Londra.

Citește mai departe...

Joi, 21 august, ora 17:00

Helyszín: Reduta/Muzeul de Etnografie (Memorandumului 21.)

Cvartetul de coarde Concordia a fost fondat în anul 1971 de către Ágoston András, Márkos Albert, Miklós András și Márkos András.

Cvartetul de coarde a susținut numeroase concerte în orașele din Europa și România, mai ales în Transilvania. Cvartetul de coarde atât în trecut, cât și în prezent consideră foarte important prezentarea sistematică a operelor compozitorilor din România, respectiv premiera și înregistrarea unor creații noi.

Alături de cvartetul KV 575 de Mozart, concertul actual al Concordiei are în program cvartetele de coarde a doi compozitori clujeni, Farkas Ödön (1851 - 1912) și Márkos Albert (1914 - 1981).

Citește mai departe...

Joi, 21 august, ora 18:30

În program: Studiul transcendental Eroica de F. Liszt; Studiul în Do Minor, op.42 de A. Scriabin; Sonata Les Adieux op.81a de L. van Beethoven; Suita op.10. nr.2 de G. Enescu; Sonata de Bartók B. (1926).
Locație: Casa Memorială Györkös Mányi Albert (Cluj, str. Republicii nr. 5.)
Organizator: CMGYMAE

Originar din Cluj, pianistul Demény Balázs are un talent extraordinar. Și-a început studiile de pian în orașul său natal, ca discipol al lui Buzás Pál, actualmente urmează studii de masterat la Budapesta și în Berlin.

Talentul său a fost recunoscut cu diferite premii la numeroase concursuri internaționale, printre care amintim: este câștigătorul festivalului internațional ISA Prag-Wien-Budapesta în anul 2012 și premiul Kodály, în noiembrie 2012 primește bursa Fundației Anda Géza din Zurich. Primește premiul întâi la Concursul Internațional de Pian Carl Filtsch. În stagiunea 2014/15 este invitat la festivaluri și locațiile de concerte, precum Festivalul de Primăvară de la Budapesta, Sala Mare a Academiei de Muzică ”Liszt Ferenc”, Sala Națională de Concerte a Palatelor Artelor din Budapesta sau Sala Mare a Filarmoniei din Berlin.

Citește mai departe...

Vineri, 22 august, 17:00

Locație: Reduta/Muzeul de Etnografie (Memorandumului 21.)

Bine aţi venit la Salonul Clujean!

Acesta este evenimentul care vă propune un inedit arc peste timp cu autori din sec. al 19-lea până în zilele noastre. Ce anume au în comun aceşti oameni? Clujul. Societatea de Muzică din Cluj, înfiinţată în 1889 de ultimul erudit ardelean, Sámuel Brassai, cu scopul de a reuni iubitorii muzicii de cameră, a devenit într-un timp scurt un simbol al oraşului. Evocăm atmosfera saloanelor clujene de odinioară prin acrobaţiile spectaculoase ale încântătorului lăutar, uneori supărat, din ,, Rapsodia ungară’’ de David Popper, precum şi prin reconstituirea şlagărelor vremii, cum ar fi,, Dansurile ungare’’ de Brahms sau ,, Csárdás obstiné’’ de Liszt.

Citește mai departe...

Sâmbătă, 23 august, ora 17:00

Locație: Opera Maghiară din Cluj

Orchestra Simfonică a Radio Ungaria ocupă un loc aparte în elita marilor orchestre ale lumii prin numeroasele concerte susținute în Ungaria și în străinătate, respectiv prin înregistrările radio, TV și pe CD a (aproape) întregului lor repertoriu simfonic. În istoria sa de 70 de ani, orchestra a fost prezentă constant în cadrul concertelor de gală ale concursurilor muzicale internaționale.

 

Citește mai departe...

Duminică, 24 august, între orele 14:00-18:00

Locație: Biserica Sfântu Mihail

Sintagma „maraton” se utilizează în cele mai multe cazuri în legătură cu alergarea pe distanţă lungă, însă cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare, acest cuvânt va dobândi un alt înţeles, prin prisma organizării unei „curse muzicale” de lungă durată. Conform legendei soldatului grec Pheidippides, acesta a alergat pe distanţa a 150 de mile între Marathon şi Sparta, pentru a cere ajutorul atenienilor împotriva armatei persane. În cadrul maratonului muzicii de orgă, Pheidippides va fi personificat de către organiști clujeni, care vor străbate distanţa muzicală a repertoriului muzicii de orgă de la Renaştere până în prezent.

Citește mai departe...

Duminică, 24 august, ora 17:00

Locație: Muzeul Etnografic al Transilvaniei – Sala Mare a Palatului Reduta

Cvartetul de coarde Danubius a fost înființat în 1983 în cadrul Academiei de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta. Timp de aproape 10 ani a funcționat sub îndrumarea artistică a profesorului și faimosului violonist Tátrai Vilmos. Pentru perfecționarea interpretării camerale artiștii au participat la numeroase cursuri naționale și internaționale: cursurile cvartetului Melos, cele ale artiștilor Kurtág György, Rados Ferenc, Devich Sándor și Végh Sándor. Într-o perioadă scurtă de timp au obținut numeroase premii și distincții precumTrapani (Sicilia) Premiul special Scontrino, Graz (Austria) Premiu I, Evian (Elveția) Premiul special Mozart și Bartók pentru interpretare la competiția cvartetelor de coarde, Reggio Emilia, Premiul III.

Activitatea artistică a cvartetului se reflectă în repertoriul muzical bogat, acesta cuprinzând lucrări clasice, romantice și contemporane (Vaja, Orbán, Szemző).

Numeroasele concerte susținute în țară și străinătate au oferit celor de la Danubius ocazii speciale pentru a fi pe scenă cu artisti consacrați precum Jenő Jandó-, László Baranyai-, Ilona Prunyi-, Adrienn Hauser-, Dénes Várjon-,Csaba Király pian, Béla Kovács și Vincenzo Mariozzi clarinet, Ede Banda violoncel, György Konrad violă, György Lakatos fagot, Bela Drahos flaut, József Kiss oboi etc.

 

Citește mai departe...

Duminică, 24 august, ora: 19:00

Neumarkt Brass - Târgu-Mureş

În program lucrări de J. S. Bach, G. Fr. Händel, H. Purcell și J. Clarke

Începând din secolul 17. muzica de turn a devenit un gen muzical răspândit, mai ales în teritoriile germane. Aceasta desemna un eveniment muzical care era interpretat de către un grup de suflători de alămuri, din turnul bisericii sau a primăriei localităţii, pentru a semnala diferitele perioade ale zilei sau pentru a marca evenimente deosebite.

Citește mai departe...