Duminică, 24 august, între orele 14:00-18:00

Locație: Biserica Sfântu Mihail

Sintagma „maraton” se utilizează în cele mai multe cazuri în legătură cu alergarea pe distanţă lungă, însă cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare, acest cuvânt va dobândi un alt înţeles, prin prisma organizării unei „curse muzicale” de lungă durată. Conform legendei soldatului grec Pheidippides, acesta a alergat pe distanţa a 150 de mile între Marathon şi Sparta, pentru a cere ajutorul atenienilor împotriva armatei persane. În cadrul maratonului muzicii de orgă, Pheidippides va fi personificat de către organiști clujeni, care vor străbate distanţa muzicală a repertoriului muzicii de orgă de la Renaştere până în prezent.

 

„Maratoniştii”:

14:00 – 14:45      Pozsár Róbert

14:45 – 15:15      Boldizsár Katalin

15: 15 – 16:00     Potyó István

16:00 – 16:45      Miklós Noémi

16:45 – 17:30      Csengeri Kostyák Zsuzsa

17:30 – 18:00      Erich Türk  (binecuvântarea instrumentului)

Maratonul din acest an se deosebește printr-un eveniment deosebit: se va binecuvânta orga mică a bisericii, care a fost restaurată în întregime. Aceast proiect s-a putut realiza datorită donațiilor dvs. din anii precedenți cu sprijinul Parohiei romano-catolice Sf. Mihail și contribuția Fundației de caritate a Prințului Charles. Orga mică a fost construită în anul 1768, fiind în slujba comunității evanghelice din comuna Vărd (SB) mai bine de două secole. Sonoritatea și dispoziția registrelor, precum și ornamentele (executate în anul 1771 de ”Pictor Weiss”) sunt specifice barocului. Această orgă a fost cumpărată de către Parohia Sf. Mihail în anul 1991 și restaurată la momentul respectiv de maestrul Hermann Binder. Acastă orgă valoroasă a trecut prin lucrări de curățare, reintonare și acordaj, ca să redobândească strălucirea specifică a sonorității baroce. Lucrările de restaurare au fost executate de Firma de Construcții Orgi și

Tâmplărie din Hărman (BV), sub conducerea maeștrilor Barbara Dutli și Magyar Árpád. Binecuvântarea acestui instrument va avea loc în data de 24 august, în cadrul slujbei solemne de la ora 18:00, celebrate de protopop Kovács Sándor, și cu participarea organistului dr. Erich Türk.

Orga (mare) a bisericii Sfântul Mihail, a fost construită de maestrul Johhanes Hahn din Sibiu, şi dată în folosinţă la data de 4 octombrie 1753, aceasta având 12 registre. În anul 1899 Csintalan Gyula şi Simon László efectuează reparaţii şi adaugă instrumentului două registre de pedalier. Începând cu 1990 au început procedurile pentru restaurarea şi extinderea orgii, care a servit de-a lungul a 240 ani această comunitate. După mai bine de şase ani, în anul 1996 conform proiectului complex care s-a realizat, Biserica Sfântul Mihail cuprinde un ansamblu de orgi baroce unic în ţară, având 3 manuale şi 35 de registre.

Vă mulţumim şi apreciem fiecaredonaţie oferită pentru întreținerea instrumentelor.

 

Maratoniștii

Pozsár Róbert s-a născut la Cluj-Napoca, unde a absolvit clasa de orgă principal a Academiei de Muzică Gheorghe Dima. Din anul 1998 ocupă funcția de cantor și organist al bisericii franciscane din Cluj-Napoca. În urma studiilor de mai mulți ani în numeroase ateliere din Transilvania și Ungaria a înființat propria firmă de construcții și restaurări de orgi și clavecine, apropiindu-se astfel de instrumente atât din punct de vedere interpretativ cât și tehnic.)

Boldizsár Katalin, născută la Reghin, în anul 1986, a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” (clasa profesorilor Ursula Philippi şi Erich Türk). Organista Boldizsár Katalin a susţinut recitaluri la Braşov, Cluj-Napoca, Mediaş, Cisnădioara şi Codlea. A colaborat cu ansambluri cum ar fi Corul Filarmonicii „Transilvania” sau Ansamblul „Schola Gregoriana Monostorensis” din Cluj-Napoca.

Potyó István născut la Brașov în 1983 și-a început studiile muzicale la Liceul de Muzică din localitate, secția pian. În anul 2001 a dobândit diploma de cantor-organist în Epicopia de Alba-Iulia. Între 2002-2006 urmează cursurile facultății de muzică din Brașov, iar ulterior la Cluj, secția pedagogie-muzicală și ca instrument orga sub sub îndrumarea Lect. Dr. Erich Türk. Începând din iulie 2004 este organist al bisericii Sfântul Mihail din Cluj. În calitate de dirijor al corului și orchestrei de cameră Sfânta Cecilia, sub conducerea muzicală acestuia s-au prezentat numeroase lucrări vocal-simfonice, atât în cadru liturgic, cât și în cel concertistic. Ulterior a urmat cursurile de masterat (2008), iar în anul 2012 a dobândit titlul de doctor în muzică la Academia de muzică Gheorghe Dima.  

Noémi Miklós s-a născut în 1981 la Cluj-Napoca. A studiat pianul la Liceul de Muzică Sigismund Toduţă, iar mai apoi orga la Academia de muzică Gheorghe Dima sub îndrumarea profesorilor Ursula Philippi şi Erich Türk. A participat la o serie de cursuri de măiestrie atât în ţară cât şi în Germania, şi a studiat un semestru la Hochschule für Musik Freiburg (Germania), fiind beneficiara unei burse Erasmus. A susţinut multe concerte solo în ţară cât şi în străinătate (Ungaria, Germania, Elveţia) şi concerte de muzică de cameră alături de formaţia Trio Jubilate. În anul 2005 a câştigat premiul publicului la concursul internaţional de orgă Zürich Wiedekon din Elveţia, iar în anul 2011 premiul doi la concursul de muzică de cameră din cadrul festivalului de muzică barocă La Stravaganza alături de formaţia Trio Jubilate. În prezent Noémi Miklós îşi continuă studiile doctorale în cadrul Academiei de Muzică Gheorghe Dima.

scută la Miercurea-Ciuc, organista Csengeri Kostyak Zsuzsa a studiat cu Lect. Univ. dr. Erich Türk și prof. Ursula Philippi la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, iar ulterior la Schola Cantorum Basiliensis (Basel - Elveția). Activitatea sa artistică este foarte bogată, susținând concerte în Italia, Elveția, Germania. În prezent este organista Bisericii Reformate din cartierul Grigorescu  (Cluj) și predă orga la Liceul de Muzică ”Sigismund Toduță”.

Erich Türk (n. 1972) a studiat orgă la Academia de Muzică din Cluj cu Ursula Philippi şi la Universitatea de Muzică şi Artă Dramatică din Viena cu Michael Radulescu. A studiat clavecin cu Ilton Wjuniski şi Gordon Murray. În Portugalia, Franţa, Germania, Elveţia şi la Moscova a participat activ la numeroase cursuri de măestrie de orgă, clavecin şi basso continuo. 1995-1999 a fost organist şi dirijor de cor la Biserica evanghelică din Mediaş, tot din 1995 predă la Academia de Muzică din Cluj orgă, clavecin, organologie şi muzică de cameră. În calitate de solist şi membru al Ansamblului Baroc “Transilvania”, al Balkan Baroque Band şi a altor formaţii camerale, a susţinut numeroase recitale în ţară şi în majoritatea ţărilor europene. A efectuat numeroase înregistrări radio, TV şi CD, iar cu Ansamblul Baroc “Transylvania” a realizat un DVD documentar cu muzică autohtonă. Erich Türk se implică în revigorarea muzicii vechi şi cercetarea instrumentelor de epocă, fiind un invitat frecvent al festivalurilor de profil din ţară. A fondat casa de discuri TransylvANTIQs dedicată culturii muzicale autohtone. Se ocupă şi de interpretarea muzicii contemporane, fiind protagonistul a numoeroase prime audiţii absolute. La Concursul Internaţional de Orgă “J.S. Bach” din Bruges 2000 a obţinut premiul 2 şi premiul publicului.