25.000. Acesta este (aproximativ) numărul-record de spectatori din cadrul ediției 2014 a Zilelor Culturale Maghiare. Cel mai numeros public s-a înregistrat sâmbătă, 24 august, la concertul legendarei formații Illés, care a aniversat în Piața Unirii 50 de ani de existență. Menţionăm că publicul a asistat la concert în condiţii meteo nefavorabile (de altfel, multe alte evenimente în aer liber s-au desfăşurat în aceleaşi condiţii).
În jur de 180.000 de persoane au participat la cele aproape 500 de evenimente din cadrul Zilelor Culturale Maghiare desfășurate între 17 și 24 august, arată bilanțul organizatorilor. Bugetul evenimentului a fost de 230.000 de euro, din care peste 100.000 reprezintă finanțări de stat, mare parte din sumă fiind asigurată de statul maghiar.
Aproximativ 25.000 de spectatori au asistat sâmbătă, 23 august, la concertul legendarei formații Illés, care a aniversat în Piața Unirii din Cluj-Napoca 50 de ani de existență. Evenimentul a avut loc în cadrul Zilelor Culturale Maghiare şi a fost, potrivit organizatorilor, cel mai apreciat de public.
Aşteptarea a luat sfârşit. Cititorii siteului clujulcultural.ro au decis !
În urma sondajului timp de trei zile, care a demarat luni pe site, cei aproape 1000 de votanţi, mai exact 934, au decis că festivalul Zilele Culturale Maghiare (aflat la ediţia nr.5) au fost cel mai bun festival al verii din judeţul Cluj. Pentru el au votat 553 de cititori. Pe locul doi s-a situat Electric Castle, de la Bonţida cu 258 de votanţi iar pe locul trei Jazz in The Park cu 172 de voturi. Tradiţionalul TIFF s-a clasat pe locul 4 cu 165 de voturi.
Neumarkt Brass Quintet a închis Zilele Culturale Maghiare cu un concert inedit susținut în turnul bisericii Sf. Mihail din Piața Unirii. Edificiul din centrul orașului a fost deschis vizitatorilor toată săptămâna trecută. Trupa din Târgu Mureș a adus o perspectivă nouă asupra utilizării teresei din turn, nu doar pentru a privi Clujul de sus.
„Clujul este micul nostru pământ”, așa s-au închis duminică seara evenimentul Zilele Culturale Maghiare. Unul dintre organizatori, Gergely Balázs a enunțat în fața oficialilor orașului datoria veneticilor față de orașul unde s-au stabilit.
Show fantastic la gala de închidere a Zilelor Culturale Maghiare. Piaţa Unirii a fost plină pînă la refuz, în ciuda vremii reci şi ploioase, clujenii înghesuindu-se să-i vadă pe dansatorii de la ExperiDance care au oferit un spectacol de zile mari.
ZILELE MAGHIARE 2014 Festivalul s-a încheiat duminică seară cu un foc de artificii care a luminat cerul de deasupra Bisericii Sfântul Mihail din centrul Clujului. Pe scena mare amenajată în Piața Unirii, a evoluat trupa de dans maghiară ExperiDance, doar câteva mii de clujeni fiind prezenți în piață, asta și pe fondul ploii care s-a abătut duminică seară asupra orașului.
Emese Park participă la cea de-a 5-a ediţie a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj cu un program de două zile pe strada Potaissa.
Piaţa Unirii din Cluj-Napoca va deveni duminică, 24 august, de la ora 20.30, scena pentru evenimentul ExperiDance Production, unul dintre capetele de afiş ale Zilelor Culturale Maghiare.
Memoria primului primar al Clujului liber, Octavian Buracu, cel care a preluat conducerea orașului chiar în zilele Revoluției de la 1989, a fost comemorată deopotrivă de către membrii comunității române și de cei ai comunității maghiare. Mormântul lui Octavian Buracu a fost renovat cu sprijinul financiar al orașului Pecs.
Primul primar de după Revoluție al Clujului, Octavian Buracu, a fost comemorat astăzi, când reprezentanți ai autorităților române și maghiare au inaugurat mormântul refăcut al acestuia în Cimitirul central din Cluj-Napoca. La festivități au luat parte consulul maghiar, viceprimarul orașului, membri ai familiei.
Poetul Mircea Dinescu a gătit, vineri după-amiază, la Cluj, alături de Markus Barbarossa, în cadrul unui eveniment din cadrul Zilelor Culturale Maghiare. Spre deliciul publicului, replicile dintre cei doi protagonişti au condimentat atmosfera evenimentului intitulat sugestiv „Joaca de-a literatura şi joaca de-a gătitul".
O stradă din Cluj-Napoca s-a transformat în acest weekend, cu prilejul Zilelor Culturale Maghiare, într-un sat medieval reconstituit în mod fidel. Oamenii au ocazia să simtă pulsul atmosferei de odinioară şi să participe la diverse activităţi medievale.
O stradă din centrul orașului este acoperită în cursul zilei de astăzi cu un covor de flori, care măsoară nu mai puţin de 108 metri pătraţi. Evenimentul face parte dintr-o acţiune caritabilă, iar clujenii sunt invitaţi să cumpere o floare pentru a ajuta bolnavii incurabili.
Strada Kogălniceanu, care ar putea fi cândva transformată în zonă pietonală, e închisă zilele acestea traficului auto. S-au instalat aici o scenă, standuri cu ceasuri, căciuli, păpuși ori haine, căsuțe de lemn de unde se vând plăcinte, pe „ramura” Universității se gătește, iar pe străduța Em. De Martonne sunt căsuțe cu branduri de vinuri. Pentru Zilele Culturale Maghiare (17-24 august).
Cunoscutul poet Mircea Dinescu a oferit un show culinar și literar la Zilele Culturale Maghiare alături de lutierul maghiar Marcus Janos Barbarossa în cadrul evenimentului “Joaca de-a gătitul şi joaca de-a literatura”. Zeci de clujeni au umplut terasa Casei TIFF pentru a-i urmări.
PREMIERĂ INEDITĂ LA CLUJ O stradă din centrul orașului este acoperită, sâmbătă, timp de opt ore, de un covor de flori, care măsoară 108 metri pătrați.
Zilele Maghiare Clujene dau ocazia doritorilor sa intre şi să vadă din interior impunătorul Turn al Bisericii romano-catolice, Sfântul Mihail. De asemenea, se poate ieşi pe terasa turnului de unde te întâmpină o panoramă extraordinară a Clujului.
Opera Maghiară din Cluj va găzdui sâmbătă, 23 august, de la ora 17.00 concertul extraordinar al Orchestrei Simfonice a Radio Ungaria.
Atmosferă de zile mari făcută de poetul Mircea Dinescu la evenimentul “Joaca de-a gătitul şi joaca de-a literatura”, care a avut loc astăzi, la terasa Casa TIFF, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare.
Vă oferim o galerie foto de la evenimentul “Joaca de-a gătitul şi joaca de-a literatura”, care a avut loc astăzi, la terasa Casa TIFF, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare, susţinut de poetul Mircea Dinescu, mare gurmand şi bucătar. Alături de el, protagonist a fost şi lutierul maghiar Marcus Janos Barbarossa.
ZILELE MAGHIARE 2014 Poetul Mircea Dinescu va găti și va povesti cu clujenii vineri, în curtea Casei TIFF. Proiectul “Szimfonik live”, prezentat în premieră în România, în care Orchestra simfonică a Radio Ungaria va concerta alături de cei mai importanți reprezentanți ai muzicii pop din țara vecină se va desfășura tot vineri, de la ora 20, în Piața Unirii.
Poetul Mircea Dinescu este invitat special la Zilele Culturale Maghiare din Cluj, ediția 2014.
Clujenii vor putea să-l asculte și să guste din bunătățile gătite de el în cadrul evenimentului „Joaca de-a literatura și joaca de-a gătitul”, care va avea loc vineri, 22 august, de la ora 17:00 în curtea Casei TIFF.
ZILELE MAGHIARE 2014 Poetul Mircea Dinescu va găti și va povesti cu clujenii vineri, în curtea Casei TIFF. Proiectul “Szimfonik live”, prezentat în premieră în România, în care Orchestra simfonică a Radio Ungaria va concerta alături de cei mai importanți reprezentanți ai muzicii pop din țara vecină se va desfășura tot vineri, de la ora 20, în Piața Unirii.
VINERI
Delicatese pregătite de Mircea Dinescu, Casa TIFF, ora 17
Premiera operei rock Jesus Christ Superstar, montare clujeană, a fost un mare succes aseară la Casa de Cultură a Studenţilor, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare. Circa 1000 de clujeni au aplaudat în picioare la final protagoniştii operei rock, o operă pretenţioasă, inedită, nu uşor de interpretat.
Clujulcultural.ro vă oferă filmări şi galerie foto de la acest eveniment deosebit!
Poetul Mircea Dinescu este invitat special al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, iar vineri, 22 august, la ora 17.00, la Casa TIFF, va fi amfitrionul evenimentului „Joaca de-a literatura şi joaca de-a gătitul“. Partenerul său de „joacă“ va fi lutierul clujean János Márkus Barbarossa.
Cuvâtul "maraton" dobândeşte un alt înţeles, prin prisma organizării unei „curse muzicale" de lungă durată. Maratonul muzicii de orgă de la Biserica Sf. Mihail, care are loc duminică, oferă publicului interpertări ale unor mari clasici.
Zilele Culturale Maghiare prezintă joi, de la ora 19.00, în Piaţa Unirii, concertul trupei Kiscsillag (Stea Mică), formată iniţial ca o trupă de garage-rock.
O dată pe an, în august, clujenii au ocazia să vadă orașul de sus, din turnul bisericii Sf. Mihail din punctul zero al Clujului. Tot atunci, presa le prezintă celor care nu reușesc să urce în turnul bisericii imagini cu spectaculoasa panoramă – dar astăzi actualdecluj.ro vă prezintă, în exclusivitate, cum se vede orașul nu din balconul turnului, ci din vârful acestuia, într-o zonă interzisă vizitatorilor.
Data: 19/08/2014
Ora: 17:00
Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Data: 19/08/2014
Ora: 18:30
The Soviet
Adresa: str. Franklin Roosevelt, Cluj-Napoca
Event description:
HungaRomânisme în cadrul Zilelor Maghiare – „pâine cu blană” și “rece sus tăiat”
Perioada: 19/08/2013 - 25/08/2013
Ora: :00
Event description:
Zilele Maghiare Cluj sunt un prilej de bucurie atat pentru intreaga comunitate maghiara din Cluj, cat si pentru toti locuitorii orasului. Anul acesta Zilele Culturale Maghiare au ajuns la a 4-a editie, iar organizatorii promit o serie de evenimente interesante, alaturi de multa voie buna si distractie.
Zilele Culturale Maghiare au scos clujenii în stradă. Concerte, vernisaje, lansări de carte, expoziţii, tonete de alimentaţie publică, terase, toate acestea au scos clujenii în stradă chiar şi noaptea. Atmosfera este fantastică.
Data: 20/08/2014
Ora: 17:00
Universitatea Sapienta, Cluj-Napoca
Adresa: str. Matei Corvin, nr. 4, Cluj-Napoca, judetul Cluj
Event description:
Șapte ardeleni în Africa, la cel mai mare raliu caritabil din lume
Data: 19/08/2014
Ora: 17:00
Societatea Muzeului Ardelean
Adresa: str. Napoca, nr. 2-4, Cluj-Napoca, judetul Cluj
Event description:
Remember Tehnofrig și Metalul Roșu: Istoria industriei clujene în imagini inedite
EXCLUSIV. Celebra operă rock Jesus Christ Superstar, varianta clujeană, va fi pusă în scenă de Opera Maghiară Cluj, în cadrul Zilelor Maghiare Clujene, care vor avea loc în 18-25 august 2014.
Turnul bisericii romano-catolice Sfântul Mihail va fi redeschis cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare (17-24 august 2014). Accesul se va face din data de 18 august. Vizitele se pot face până în 24 august. Accesul se face intre orele 10.00–19.00 iar înscrierea se face la standul informativ al Zilelor Maghiare situat în Piața Unirii.
Zilele Culturale Maghiare continuă cu cea de a treia zi. Ca de obicei programul este extrem de generos.
De 20 august, se întîmplă lucruri minunate. De 20 august, nimeni nu e nici ţîfnos, nici trist. De 20 august, se declanşează umorul.
Clujenii au în aceste zile ocazia să viziteze, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare, turnul bisericii romano-catolice Sfântul Mihail. Astfel, doritorii au posibilitatea de a vedea cum arată oraşul de la o înălţime mai mare de 70 de metri.
Drumeţii în prima citadelă ridicată de habsburgi în Transilvania şi tururi ghidate în cel mai înalt turn de biserică din România. Asta îi aşteaptă pe turişti la Cluj-Napoca, oraş care găzduieşte Zilele Culturale Maghiare. De altfel, oraşul s-a transformat într-un adevărat centru de turism cu plimbări organizate, ghizi gratuiţi şi lecţii de istorie în aer liber.
Varianta clujeană a operei rock Jesus Christ Superstar va avea astăzi prima reprezentaţie la Casa de Cultură a Studenţilor, de la ora 20.00, in cadrul Zilelor Maghiare Clujene.
Concerte în centru și petreceri în oraș condimentează pe alocuri agenda Zilelor Culturale Maghiare. Expoziții, dezbateri și tururi ghidate în maghiară stau în agendă lângă lista de concerte programate în Piața Unirii, acum cu scenă instalată, pe strada Kogălniceanu, la Casa TIFF și în Conti.
Vizitați gratuit, cu tur ghidat, muzeele Clujului: o puteți face în cadrul Zilelor Maghiare iar următorul tur e programat peste o oră.
17:00 – 1 mașină, 4 motociclete, 7 prieteni în Africa – vernisaj expoziție foto, proiecție de film și discuții la masa rotundă cu echipa Transylvania 4 Africa participantă la raliul Budapest–Bamako. Moderator: Szenkovics Dezso. Loc/organizator: Universitatea Sapientia
Publicul Zilelor Culturale Maghiare este aşteptat începând de miercuri, 20 august, pe strada Kogălniceanu, unde se va deschide seria evenimentelor.
Foto: Dan Bodea
O poartă realizată din 600 de paleţi, cu o înălţime de opt metri şi lăţime de şase metri, amplasată la capătrul străzii Potaissa, dinspre strada Universităţii, a devenit una dintre atracţiile Zilelor Culturale Maghiare.
Societatea Muzeului Ardelean (SMA) pregăteşte pentru Zilele Culturale Maghiare o serie de prezentări dedicate începuturilor industriei clujene şi unor întreprinderi precum Tehnofrig sau Metalul Roşu, asociate multă vreme cu tot ce a însemnat piaţa muncii în perioada comunistă. Prima dintre expoziții va fi deschisă chiar azi.
Imediat după ce s-a încheiat gala de deschidere a Zilelor Culturale Maghiare, duminică seara, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, Szebeni Zsuzsa, curatorul expoziţiei de caricaturi semnate Bánffy Miklós – care va fi deschisă până în 24 august, a oferit detalii despre lucrări.
În cadrul Zilelor Culturale Maghiare de la Cluj-Napoca, marţi, 19 august încep Zilele Filmului Maghiar.
19-23 august 2014
Organizatorii Zilelor Filmului Maghiar din Cluj: Fundația Tranzit, Asociația Maghiară de Film din Transilvania, Universitatea Sapienția
Unde au loc proiecțiile:
Cinematograful Arta (Universităţii nr. 3)
Casa Tranzit (Bariţiu nr. 16)
Universitatea Sapientia (Calea Turzii nr. 4)
Unul dintre cei mai populari cantareti de muzica usoara s-a intors cu emotie la Cluj, unde va sustine in aceasta seara un concert la Zilele Culturale Maghiare. Considera ca este cel mai special show din cariera sa, asa ca se pregateste pentru seara din Piata Unirii de 8 luni. In valtoarea pregatirilor de la scena, Tamsa Gabor a acordat un interviu pentru Ziar de Cluj in care isi marturiseste bucuria de a canta pentru clujeni, dezamagirile care l-au facut sa plece din tara si “secretul” succesului sau.
Experimentaţi arcaşi şi-au etalat măiestria pe cal, au atras toate privirile publicului şi i-au fascinat în special pe cei mici. Astfel s-a desfăşurat la Cluj, la sfârşitul săptămânii trecute, Ziua Hipică Maghiară, eveniment organizat în cadrul Zilelor Culturale Maghiare.
ZILELE MAGHIARE 2014 Prezentări cu imagini din istoria industriei clujene, un tur ghidat în Pădurea Făget, cu scopul vizionării stelelor, dar și discuții despre fotbal la Cluj și în lume, cu antrenorul CFR-ului Vasile Miriuță, se numără printre atracțiile zilei de marți la Zilele Culturale Maghiare din Cluj (ZCMC) 2014.
ZILELE MAGHIARE 2014 Circulația rutieră în mai multe zone din centrul Clujului, în special în Piața Unirii, va fi restricționată, ca urmare a evenimentelor care au loc în cadrul festivalului.
În cursul acestei săptămâni, în contextul desfășurării Zilelor Culturale Mghiare din Cluj, traficl în zona centrală va fi restricționat după următorul grafic, conform unui comunicat al Primăriei Cluj-Napoca:
ZILELE MAGHIARE 2014 Zeci de tablouri și instalații artistice, dintre care unele interactive, animă timp de o săptămână interiorul imobilului hotelului Continental din Cluj, în cadrul a două expoziții vernisate luni. Expozițiile fac parte dintr-un eveniment inaugurat cu un performance inedit care a avut loc în centrul Clujului.
Lucrările au fost realizate de artiști respectiv de studenți sau masteranzi la Arte, oferind un prilej de meditație pentru potențialul pe care l-ar avea imobilul dacă ar fi utilizat drept centru artistic, fie de către proprietar sau de către autoritățile locale printr-o eventuală achiziționare a clădirii.
ZILELE MAGHIARE 2014 O lucrare provocatoare, înfățișând o cruce cu două piroane și o coroniță de spini, având deasupra inscipția “make a selfie”, a fost amplasată luni la prânz în fața hotelului Continental din centrul Clujului, în cadrul unui eveniment artistic menit să promoveze restaurarea clădirii simbol.
ZILELE CULTURALE MAGHIARE Primele concerte din Piața Unirii din cadrul ediției din acest an a festivalului vor avea loc luni seară, începând cu ora 19, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.
Este vorba de concertele ce vor fi susținute de formațiile Takáts Tamás Blues Band – de la ora 19, Kalapács – ora 20, Dinamit – ora 21 și Atilla Fiai Társulat, avându-l invitat pe Varga Miklós.
Peste 1.000 de persoane au participat duminică seara, la Teatrul Maghiar de Stat, la gala de deschidere a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, ediția a cincea. Manifestările vor avea loc în perioada 17-24 august. Publicul a asistat la un spectacol plin de culoare și muzică tradițională ungurească susținut de Ansamblul Național de Dans (Ungaria) și intitulat “Székely Dózsa György”, informeaza siteul evenimentului.
Zilele Culturale Maghiare din Cluj au ajuns, anul acesta, la a cincea ediţie. În 2013, la eveniment au participat circa 200.000 de persoane, iar în seara de închidere, în Piaţa Unirii au fost aproximativ 40.000 de spectatori. Anul acesta, între 17 şi 24 august au fost pregătite nu mai puţin de 500 de evenimente diverse care vor anima tot centrul oraşului.
Studio-ul Radio Cluj va găzdui luni, 18 august, de la ora 17.00, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare concertul susţinut de Trio Interbelique. Repertoriul trioului cuprinde atât liedurile și duetele de operă ale marilor compozitori clasici precum Mozart, Beethoven sau Schubert (Serenada), cât și duetele celebre din operete și musical-uri, șansonete, valsuri și tangouri din creația compozitorilor din prima jumătate a secolului al XX-lea, cum ar fi Franz Lehár (Văduva veselă), Emmerich Kálmán (Silvia, Contesa Marița) sau memorabilul duet interbelic Pardon, Madame! din opereta Victoria și-al ei husar de Paul Abraham, cântat în trei limbi.
Performance stradal azi în centrul Clujului, dar și în interiorul ruinei care a devenit fostul hotel Continental, în cadrul Zilelor Maghiare.
Artiștii participanți parcurg Via Dolorosa din centrul Clujului, în formă de cruce, prezentând performance-uri în punctele sale de popas. Punctul final al acestui drum, conform tradițiilor creștine, este Golgota – sau în acest caz hotelul Continental. față. La etajul I al clădirii sunt expuse lucrările artiștilor legate de tema Violența și Sacrul, în vreme ce la etajul II sunt amplasate expozițiile tinerilor artiști clujeni sau care au diverse conexuni cu orașul. Totul începe azi la ora 15.
Teatrul Maghiar de Stat din Cluj își amenajează un cort pe strada Mihail Kogălniceanu, vremelnic rebotezată Farkas Utca, la Zilele Culturale Maghiare, unde programează o mulțime de evenimente.
Aproximativ o mie de persoane au participat duminică seară la Gala de deschidere a ediției din acest an a festivalului. Nemeth Zsolt, președintele Comisiei de Politică Externă din Parlamentul Ungariei și Kelemen Hunor, președintele UDMR și ministrul Culturii, au adresat câteva “înțepături” verbale cu privire la modul în care funcționează sau au funcționat în trecut relațiile româno-maghiare.
Gala de inaugurare a Zilelor Culturale Maghiare Cluj (ZCMC) 2014 a fost organizată la Teatrul Maghiar de Stat Cluj (TMSC) și a avut drept punct culminant un spectacol susținut de Ansamblul Național de Dans din Ungaria, a cărui temă a fost răscoala lui Gheorghe Doja.
Preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt, spune că dacă s-ar inventa un dispozitiv de măsurare a radiaţiei culturii, cultometrul, Clujul l-ar putea folosi cu succes, el avertizând însă că sunt "radiaţii negative” în politică "împotriva simbolurilor secuieşti”.
Nemeth Zsolt a declarat, duminică seară, la Cluj-Napoca, la Gala de deschidere a Zilelor Culturale Maghiare de la Teatrul Maghiar de Stat, că acest eveniment sărbătoreşte în mod concentrat cultura maghiară, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, duminică, la deschiderea Zilelor Culturale Maghiare, că tinerii trebuie ajutaţi şi învăţaţi să împiedice "întoarcerea roţii istoriei”, avertizând că sunt multe evenimente care ar putea întoarce această roată din cauza unor persoane cu funcţii de decizie.
Duminică a avut loc Gala de deschidere a ediției 2014 a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj (ZCMC), manisfestare ajunsă la a cincea ediţie. Evenimentul deschiderii oficiale a avut loc la Teatrul Maghiar de Stat Cluj (TMSC) şi a fost urmat de reprezentaţia Ansamblului Național de Dans din Ungaria, care a încântat numeroasa audienţă.
ZILELE CULTURALE MAGHIARE Vernisajul expoziției “Omul şi peisajul”, a artistului de origine clujeană Kádár Tibor, programat sâmbătă, 16 august, de la ora 17, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, este evenimentul central al “Zilei 0″ a ediției din 2014 a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj (ZCMC).
Weekendul 16-17 august programează și alte manifestări interesante în cadrul ZCMC (17-24 august), între acestea numărându-se concertul Ansamblului Național de Dans din Ungaria, respectiv concertul ceterașilor de la Palatca.
A 5-a ediţie a Zilelor Culturale Maghiare va începe duminică 17 august la Cluj Napoca.
ZILELE CULTURALE MAGHIARE Mai multe manifestări artistice care își propun să atragă atenția asupra stării de degradare în care se află clădirea monument istoric a hotelului Continental – fost New York din Cluj vor fi organizate în intervalul 18 – 24 august pe parcursul celei de-a cincea ediții a Zilelor Culturale Maghiare (ZCM) din Cluj-Napoca.
Evenimentele sunt organizate de asociația clujeană Origo și organizatorii ZCM. Manifestarea centrală este organizată sub genericul “Mimezis” (ediția 0) și constă într-o serie de performance-uri care vor debuta, luni, 18 august, de la ora 18, din fața hotelului Continental (New York).
Vernisajul expoziţiei „Omul şi peisajul” va avea loc la Muzeul de Artă, sâmbătă, 16 august, la ora 17:00. Artistul Kádár Tibor a debutat în 1980 (Galeria Korunk), iar unitatea sa conceptuală şi preferinţa pentru peisaje s-au păstrat de-a lungul celor trei decenii şi jumătate în care a fost confirmat drept unul dintre maeştrii picturii contemporane din Transilvania.
Repertoriul său artistic s-a inspirat din zona Călatei, artistul fiind atras nu atât de arta populară bogată şi plină de viaţă, ci mai ales de dramatismul şi profunzimea structurală a regiunii. De-a lungul carierei sale, Kádár a experimentat constant şi a aprofundat tehnica peisagisticii, păstrând, totuşi, acelaşi interes nealterat către cultura şi istoria maghiarilor. Unele dintre lucrările care vor fi expuse la Cluj provin din atelierul său de la Veszprém (Ungaria), iar altele s-au născut în timpul taberelor de creaţie de la Jebuc şi Băile Bálványos.
Zilele Culturale Maghiare din Cluj au ajuns la a cincea ediţie.
Încă din 2010, printre cele mai importante obiective ale evenimentului sunt:
Promovarea culturii maghiare şi aprofundarea familiarizării românilor cu aceasta.
Zilele Culturale Maghiare le aduc clujenilor fel de fel de evenimente culturale, educative, sportive şi artistice. Dintre acestea, în data de 17 august, Clujul se va putea lăuda cu organizarea unui eveniment hipic.
Duminică, între orele 10-18, clujenii sunt aşteptaţi să ia parte la un eveniment din al cărui program nu vor lipsi demonstraţiile de dresaj, echitaţie, spectacol hipic, tras cu arcul (călare), concurs de eleganţă şi frumuseţe cabalină, dar şi un concurs gastronomic.
Incep Zilele Culturale Maghiare, editia a V-a
Vor avea loc aproximativ peste 500 de programe în cele 8 zile ale festivalului
Ediția din 2014 a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj vor începe săptămâna următoare, pe 17 august și se vor încheia în data de 24 august.Pe durata celor 8 zile ale festivalului vor avea loc aproximativ 500 de evenimente.
Pe parcursul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj vor avea loc, printre altele, vernisaje expoziționale zilnice, tururi ghidate ale orașului (cu ghidaj în limba română), concerte de muzică clasică la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, spectacole de teatru subtitrate în limba română la Teatrul Maghiar de Stat și un maraton al cineaștilor maghiari (18-23 august) în cadrul căruia vor putea fi vizionate filme premiate, subtitrate în limba română sau engleză. Totodată, poetul Mircea Dinescu este invitat special al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, ediția 2014. Clujenii vor putea să-l asculte și să guste din bunătățile gătite de el în cadrul evenimentului „Joaca de-a literatura și joaca de-a gătitul", care va avea loc vineri, 22 august, de la ora 17:00 în curtea Casei TIFF.
Urmează opt zile de sărbătoare pentru clujeni. Începând cu acest sfârșit de săptămână, peste 500 de evenimente se vor desfășura în cadrul Zilelor Culturale Maghiare.
Cu această ocazie, vor fi organizate concerte și vernisaje, dar și tururi ghidate la muzeele din oraș. Străzile Clujului vor deveni loc de desfăşurare pentru târguri, demonstrații culinare și de dansuri ungurești, iar una dintre artere se va transforma într-un sat medieval.
Bugetul alocat pentru organizarea Zilelor Culturale Maghiare este de 230.000 de euro. Un sfert din sumă provine de la instituțiile de stat românești.
http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Cluj-Napoca/Stiri/Incep+Zilele+Culturale+Maghiare+la+Cluj
ZILELE CULTURALE MAGHIARE Mai multe manifestări artistice care își propun să atragă atenția asupra stării de degradare în care se află clădirea monument istoric a hotelului Continental – fost New York din Cluj vor fi organizate în intervalul 18 – 24 august pe parcursul celei de-a cincea ediții a Zilelor Culturale Maghiare (ZCM) din Cluj-Napoca.
Evenimentele sunt organizate de asociația clujeană Origo și organizatorii ZCM. Manifestarea centrală este organizată sub genericul “Mimezis” (ediția 0) și constă într-o serie de performance-uri care vor debuta, luni, 18 august, de la ora 18, din fața hotelului Continental (New York).
În cadrul unei conferinţe de presă care a anunţat ediţia 2014, a V-a a evenimentului – 17-24 august a.c. – organizatorii au transmis că vor avea loc peste 500 de programe în cele 8 zile ale festivalului. “Dincolo de tolerarea reciprocă, s-a mai făcut un pas important prin acest festival: acela de a împărtăşi românilor din cultura maghiară şi de ne aprecia reciproc valorile”, a declarat, în cadrul conferinţei de presă, Horváth Anna, viceprimarul Clujului.
Orchestra Simfonică a Radio Budapesta va concerta în premieră în România, la Cluj, alături de patru trupe pop-rock celebre din Ungaria, la cea de-a cincea ediție a Zilelor Culturale Maghiare.
se desfășoară între 17 și 24 august la Cluj-Napoca, incluzând sute de evenimente dedicate tuturor vârstelor, ce au ca protagoniști în special artiști maghiari, dar nu numai.
Evenimentul este unul din cele mai ample manifestări din oraș de-a lungul anului, ediția din 2013 atrăgând nu mai puțin de 170.000 de spectatori. Tot la ediția precedentă, în ultima zi a festivalului, a fost stabilit recordul de audiență la un eveniment public în Piața Unirii, organizatorii estimând că aproximativ 40.000 de oameni au fost prezenți în piață și în zona imediat apropiată.
Asociaţia Clujul Comoară organizează în luna august 2014 cea de-a V-a ediţie a Zilelor Culturii Maghiare, eveniment la care organizatorii aşteaptă zeci de mii de maghiari şi români din ţară şi din străinătate. Peste 100 de parteneri care susţin festivalul au colaborat pentru desfăşurarea a peste 400 de evenimente pe parcursul celor 8 zile deosebite în centrul oraşului Cluj-Napoca.
Ediția din 2014 a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj vor începe săptămâna următoare, pe 17 august și se vor încheia în data de 24 august.
Pe durata celor 8 zile ale festivalului vor avea loc aproximativ 500 de evenimente.
“Dincolo de tolerarea reciprocă, s-a mai făcut un pas important prin acest festival: acela de a împărtăși românilor din cultura maghiară și de ne aprecia reciproc valorile”, a declarat Horváth Anna, viceprimarul Clujului.
Poetul Mircea Dinescu este invitat special al celei de-a cincea ediții a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, care au loc săptămâna viitoare.
Clujenii vor putea să-l asculte și să guste din bunătățile gătite de el în cadrul evenimentului „Joaca de-a literatura și joaca de-a gătitul”, care va avea loc vineri 22 august de la ora 17 în curtea Casei TIFF, unde partenerul de dialog al lui DInescu va fi celebrul lutier clujean Janos Markus Barbarossa – pictor, grafician, sculptor, restaurator de obiecte vechi și muzician.
Între 17-24 august , Clujul va fi plin de evenimente interesante cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare. Vor avea loc peste 500 de programe în cele 8 zile ale festivalului.
Pe parcursul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj vor avea loc, între altele, vernisaje expoziționale zilnice, tururi ghidate ale orașului (cu ghidaj în limba română), concerte de muzică clasică la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, spectacole de teatru subtitrate în limba română la Teatrul Maghiar de Stat și un maraton al cineaștilor maghiari, între 18-23 augus, în cadrul căruia vor putea fi vizionate filme premiate, subtitrate în limba română sau engleză.
"Dincolo de tolerarea reciprocă, s-a mai făcut un pas important prin acest festival: acela de a împărtăși românilor din cultura maghiară și de ne aprecia reciproc valorile", a declarant, în cadrul conferinței de presă, Horváth Anna, viceprimarul Clujului.
Cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare, eveniment ce va avea loc între 17 şi 19 august, clujenii sunt invitaţi să ia parte la o acţiune caritabilă de sprijinire a bolnavilor incurabili.
Intitulată "Cumpără o floare pentru bolnavii incurabili", acţiunea va oferi publicului posibilitatea să participe la construirea unui covor floral de 108 mp, prin achiziţionarea unuia dintre cele 1728 de ghivece cu flori puse la dispoziţie de organizatori.
Teatrul Maghiar de Stat Cluj îi aşteaptă pe vizitatorii Zilelor Culturale Maghiare din Cluj în Cortul Teatrului amplasat pe Str. Kogălniceanu. În perioada 21-24 august, toţi cei interesaţi sunt invitaţi la activităţi dedicate copiilor la „Terasa piticilor” (zilnic între orele 11.00 şi 13.00), la „Teatrul de lectură” (între orele 14.00 şi 16.00), la „Bungalou” (între orele 16.00 şi 18.00), iar în pauzele dintre programe, la ”Cerdac”.
A cincea editie a Zilelor Culturale Maghiare, cea care va incepe la sfarsitul saptamanii viitoare, are un buget de aproape un sfert de million de euro. Banii nu provin, insa, doar din sacul public; doar un sfert din suma o acopera statul, restul vin de la cei 101 sponsori pe care i-a convins festivalul sa ii fie alaturi in acest an. Din Ungaria, Zilele Maghiare au primit 80.000 de euro.
De la Primaria Cluj-Napoca s-au alocat 130.000 de lei, asta dupa ce, in 2012 si 2013, s-au alocat 40.000 de lei, respectiv 80.000 de lei. De la Consiliul Judetean, Zilele Maghiare au primit 40.000 de lei, iar de la Ministerul Culturii alti 50.000 de lei.
Perioada: 19/08/2014 - 23/08/2014
Bugetul alocat pentru organizarea Zilelor Culturale Maghiare este de 230.000 de euro, dintre care 25% provin de la instituțiile de stat românești.
Maghiarii de pretutindeni, în special cei din Transilvania, vor petrece timp de opt zile în cadrul evenimentului “Zilele Culturale Maghiare”. Acest eveniment se va desfășura în perioada 17-24 august în mai multe zone ale municipiului Cluj-Napoca.
Pe parcursul celor opt zile, organizatorii festivalului au pregătit o serie de evenimente pentru a atrage atât publicul maghiar cât și cel român. Sunt așteptați să vină la Cluj-Napoca și maghiari din alte țări.
Cea de a cincea ediţie a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj va avea loc în perioada 17-24 august la Cluj-Napoca, unde clujenii şi nu numai vor avea ocazia să vadă pentru prima dată Orchestra Simfonică a Radio Budapesta ce va concerta la alături de alte trupe.
Cu scopul de a clădi un pod între cele două etnii, acest festival al zilelor culturale maghiare aduce în prim plan cultura maghiară şi frumuseţea ei.
A cincea ediție a Zilelor Culturale Maghiare, din acest an, are un buget de un sfert de milion de euro și nu mai puțin de 101 sponsori. Organizatorii așteaptă și acum un record de spectatori la evenimentele din piața Unirii.
Asociația Clujul Comoară e cea care organizează festivalul – dar are parteneriate cu mai multe instituții și ONG-uri, astfel că doar din Ungaria atrage, în acest an, aproximativ 80.000 de euro. “Am pornit în 2010 fără profesionalism, eram amatori, acum începem să devenim o echipă cu mai multă rutină”, spune organizatorul Gergely Balazs. “Am avut dou[ scopuri la pornire: să realizăm un cadru pentru rcomunitatea maghiară, de 50.000 de oameni, o săptămână în care să putem sărbători împreună, să putem expune cultura maghiară, iar vizitatorii au apreciat ce am făcut. Am avut scopul de a clădi un pod între cele două etnii, mie mi se pare că am reușit”.
Peste 400 de evenimente vor fi organizate în perioada 17-24 august de Zilele Culturale Maghiare, de la concerte live în Piaţa Unirii şi pe strada Kogălniceanu, seri de film şi de teatru, vernisaje, evenimente gastronomice sau târguri colorate, până la tururi ghidate pentru a redescoperi comorile arhitecturale ale oraşului şi dezveliri de monumente.
“Am pornit în 2010 fără profesionalism, dar am devenit cu timpul o echipă cu tot mai mult experienţă. Scopul era încă de la început de a realiza un cadru pentru comunitatea maghiară de circa 50.000 de oameni, de a avea o săptămână într-un an în care să sărbătorim, evalua şi expune cultura maghiară. Nu ştiu cât am reuşit, dar vizitatorii, maghiari sau români, au apreciat ce am făcut şi scopul de a crea un pod între cele două etnii este realizat în mare parte”, a declarat Gergely Balázs, organizator principal al Zilelor Culturale Maghiare.
ZILELE CULTURALE MAGHIARE 2014 Orchestra Simfonică a Radio Budapesta va concerta în premieră în România, la Cluj, alături de patru trupe pop-rock celebre din Ungaria, la cea de-a cincea ediție a Zilelor Culturale Maghiare.
ZILELE CULTURALE MAGHIARE 2014 se desfășoară între 17 și 24 august la Cluj-Napoca, incluzând sute de evenimente dedicate tuturor vârstelor, ce au ca protagoniști în special artiști maghiari, dar nu numai.
Am dat startul vizitelor ghidate în limba română și engleză la expozițiile comemorative dedicate împlinirii a 100 de ani de la izbucnirea primului război mondial. Ghizii vă așteaptă la Muzeul de Istorie a Universității Babeș-Bolyai și la Muzeul de Istorie al Transilvaniei, după următorul program:
Teatrul Maghiar de Stat pregăteşte, cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare, o microstagiune în cadrul căreia vor fi pregătite evenimente dedicate atât celor mici, cât şi adulţilor.
Teatrul Maghiar de Stat Cluj îi așteaptă pe vizitatorii Zilelor Culturale Maghiare Cluj în Cortul Teatrului amplasat pe Str. Kogălniceanu.
În perioada 21-24 august toți cei interesați sunt invitați la activităţi dedicate copiilor la „Terasa piticilor” (zilnic între orele 11:00-13:00), la „Teatrul de lectură” (între orele 14:00-16:00), la „Bungalou” (între orele 16:00-18:00), iar în pauzele dintre programe, la ”Cerdac”.
Programul pentru copii include lecturi de povești și concurs de basme pentru cei mici, care vor avea posibilitatea să se întâlnească cu personajele preferate ale musicalului Vrăjitorul din Oz de Frank L. Baum – Tibor Zalán.
Teatrul Maghiar de Stat Cluj îi așteaptă pe vizitatorii Zilelor Culturale Maghiare din Cluj în Cortul Teatrului amplasat pe Str. Kogălniceanu. În perioada 21-24 august toți cei interesați sunt invitați la activităţi dedicate copiilor la „Terasa piticilor” (zilnic între orele 11:00-13:00), la „Teatrul de lectură” (între orele 14:00-16:00), la „Bungalou” (între orele 16:00-18:00), iar în pauzele dintre programe, la ”Cerdac”.
Programul pentru copii include lecturi de povești și concurs de basme pentru cei mici, care vor avea posibilitatea să se întâlnească cu personajele preferate ale musicalului Vrăjitorul din Oz de Frank L. Baum – Tibor Zalán. Adulții vor putea alege dintre programe de teatru-lectură și întâlniri inedite cu actorii teatrului (garden party și Living Room), și vor putea participa la un curs de dans condus de membrii companiei sau la concursul cu premii dedicat fanilor teatrului. În pauzele dintre multitudinea de programe ale Zilelor Culturale Maghiare, publicul este așteptat la Cerdac, unde va putea răsfoi publicațiile mai vechi și mai recente ale teatrului.
“Unchiul Vanea”, cel mai căutat spectacol de teatru din Cluj în ultimii ani, a fost inclus de Teatrul Maghiar de Stat Cluj (TMSC) în oferta Zilelor Culturale Maghiare, unul din cele mai ample evenimente culturale anuale din oraș.
La șapte ani de la premiera spectacolului, “Unchiul Vanea”, de A.P. Cehov, regia Andrei Șerban, se joacă doar cu sala plină, cu rezervarea biletelor cu o lună sau chiar două înainte.
În cadrul Zilelor Culturale Maghiare 2014 spectacolul va putea fi urmărit pe 19 august, de la ora 19 și pe 24 august, de la ora 17, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, fiind montat în regim studio. La o reprezentație pot asista doar 90 de persoane.
Cortul Teatrului, pe strada Mihail Kogălniceanu
Cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare Teatrul Maghiar va amenaja pe strada Mihail Kogălniceanu un Cort al Teatrului, unde vor avea loc mai multe activități.
Perioada: 16/08/2014 - 17/08/2014
Ora: 17:00
Muzeul de Arta Cluj-Napoca
Adresa: Piata Unirii, nr. 30, Cluj-Napoca
Event description:
Noi expozitii la Muzeul de Arta in cadrul Zilelor Culturale Maghiare
Peisajul şi oamenii – expoziţie de Tibor Kádár, Sâmbătă, 16 august, ora 17:00
Locul: Muzeul de Artă
Data: 16/08/2014
Ora: 17:00
Muzeul de Arta Cluj-Napoca
Adresa: Piata Unirii, nr. 30, Cluj-Napoca
Event description:
Expoziţia de pictură Kádár Tibor – Omul şi peisajul
Unul dintre artistii plastici clujeni care s-au consacrat in strainatate de multi ani, Kadar Tibor a dezvaluit pentru Ziar de Cluj cateva detalii tulburatoare din viata sa artistica si personala, umilintele suferite in anii comunismului, plecarea din tara, socul Revolutiei din ''89 si modul surprinzator in care vede Clujul acum. Vernisajul expozitiei sale are loc la Muzeul de Arta sambata , la ora 17.
Kadar Tibor este primul "protagonist" ale editiei din acest an a Zilelor Culturii Maghiare din Cluj. Manierat, elegant si intr-o romana impecabila, desi e plecat din tara de 26 de ani, a raspuns temeinic la intrebari in curtea Muzeului de Arta, luand o pauza de la aranjarea lucrarilor pentru expozitie. S-a amuzat de episoade din tinerete, a relatat grav dramatismul incercarilor la care l-a supus Securitatea acelor ani si a fost emotionat cand si-a amintit de felul in care l-au surprins evenimentele din 89. Nu s-a sfiit sa isi exprime parerea despre tensiunile dintre romani si maghiari la Cluj, dar si admiratia fata de "noul val" al pictorilor de succes de aici.
Foto: Dan Bodea
S-a născut la Cluj-Napoca, a terminat Liceul Teoretic Báthory István şi a absolvit facultatea la Budapesta. De profesie arheolog, cinci ani a lucrat la Muzeul Naţional al Transilvaniei, s-a implicat şi în politică, dar a renunţat destul de repede. Şi-a dat seama că se pot face multe lucruri pentru Cluj şi pentru comunitate fără „a-şi vinde sufletul”. La 37 de ani, Gergely Balázs este în prezent organizatorul unuia dintre evenimentele de amploare din Cluj, care se desfăşoară deja de cinci ani pe durata unei săptămâni. În 2013, la evenimentul Zilele Culturale Maghiare au participat circa 200.000 de persoane, iar în seara de închidere, în Piaţa Unirii au fost aproximativ 40.000 de spectatori. Despre rădăcinile acestui festival, dar şi despre modul în care Gergely Balázs vede viaţa în Cluj, am stat de vorbă cu câteva zile înainte de deschiderea evenimentului.