Asociaţia Clujul Comoară organizează în luna august 2014 cea de-a V-a ediţie a Zilelor Culturii Maghiare, eveniment la care organizatorii aşteaptă zeci de mii de maghiari şi români din ţară şi din străinătate. Peste 100 de parteneri care susţin festivalul au colaborat pentru desfăşurarea a peste 400 de evenimente pe parcursul celor 8 zile deosebite în centrul oraşului Cluj-Napoca.

“Am ajuns să generăm un cadru pentru 50.000 de oameni, pentru care să expunem cultura maghiară majorităţii româneşti din Cluj. Vizitatorii – unguri şi români, au apreciat ceea ce am făcut, am avut un spor în crearea unui pod între cele două etnii. Din septembrie anul trecut ne pregătim pentru ediţia actuală, sperăm să ne mai ţină energiile până la începutul săptămânii viitoare. Avem în jur de 450 de programe în 8 zile. Sâmbătă începem, duminică e gala de deschidere, iar festivalul ţine până în 24 august”, a declarat Gergely Balázs, organizator principal.

“A intrat într-un fel de rutină colaborarea interinstituţională pentru organizarea Zilelor Culturale Maghiare, şi asta este o veste bună, dar asta nu ne opreşte în a mulţumi instituţiilor pentru efortul depus de Jandarmerie, Poliţia Judeţeană şi Locală, Primăria Cluj-Napoca. Ştiţi câte lucruri mărunte pot constitui impedimente care pot duce la eşecuri. Este un moment bun, inclusiv pe partea financiară, sumele cadru alocate proiecteleor culturale crescând de la 2 milioane de lei la 4,5 milioane în 2014. Sper să putem păstra acest ritm alert de creştere a acestui cadru financiar. Cred că vom avea un partener şi în primarul municipiului. Am făcut distincţia între proiectele de mare anvergură şi cele locale, iar Zilele Culturale Maghiare au fost incluse de la prima ediţie în prima categorie. Obiectivul central al manifestării a fost dărâmarea anumitor ziduri, construirea unor canale de comunicare între comunităţile care vieţuiesc în oraş. Am făcut un pas mai departe în direcţia de a construi valori din ceea ce ne poate adăuga nouă cealaltă comunitate, lucru care ne apropie de Capitala Culturală Europeană”, a adăugat viceprimarul Horváth Anna.

Strada Potaissa va deveni, pentru câteva zile un sat medieval reconstituit în mod fidel, iar strada Mihail Kogălniceanu este “strada festivalului” (aici vor avea loc zilnic concerte, târguri meșteșugărești, demonstrații de dans etc.) anunţă organizatorii.

De asemenea, strada Emmanuel de Martonne va deveni strada vinului, mai mulți producători de profil urmând să expună aici.

În lumina reflectoarelor vor fi prezentate în premieră în afara Budapestei, în Piața Unirii, concertul Orchestrei Simfonice Radio din Ungaria, care va acompania câteva din cele mai cunoscute formații maghiare ale momentului – Péterfy Bori és a Love Band, Heaven Street Seven, Irie Maffia și Pannonia Allstar Ska Orchestra (PASO), respectiv evenimentul trupei de dans contemporan ExperiDance, un spectacol de mișcare și muzică în care vor putea fi recunoscute și melodii din repertoriul folcloric românesc. Evenimentul dansant are loc duminică, 24 august, începând cu ora 20,00 în Piața Unirii. Conform specialiștilor, trupa ExperiDance figurează în top 10 cele mai bune ansambluri de dans contemporan din lume.

Pe parcursul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj vor avea loc, între altele, vernisaje expoziționale zilnice, tururi ghidate ale orașului (cu ghidaj în limba română), concerte de muzică clasică la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, spectacole de teatru subtitrate în limba română la Teatrul Maghiar de Stat și un maraton al cineaștilor maghiari (18-23 august) în cadrul căruia vor putea fi vizionate filme premiate, subtitrate în limba română sau engleză.

Poetul Mircea Dinescu este invitat special al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, ediția 2014. Clujenii vor putea să-l asculte și să guste din bunătățile gătite de el în cadrul evenimentului „Joaca de-a literatura și joaca de-a gătitul”, care va avea loc vineri, 22 august, de la ora 17,00 în curtea Casei TIFF. Partenerul de “joacă” al lui Dinescu va fi Janos Markus Barbarossa – lutier, pictor, grafician, sculptor, restaurator de obiecte vechi, muzician. Tot în cadrul Zilelor Maghiare, clujenii vor putea participa la o degustare de vinuri producție proprie. Poetul îi așteaptă pe cei pasionați de vin sâmbătă, de la ora 15,00, în holul Casei Universitarilor.

Unul dintre evenimentele care vor coagula deopotrivă interesul comunității românești, cât și al celei maghiare este masa rotundă organizată de Asociația Clujul Comoară și intitulată “Înfrățirea Cluj-Pécs din perspectiva candidaturii Clujului la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021”. Printre invitați se numără Páva Zsolt, primarul orașului Pécs, Horváth Anna, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Florin Moroșanu, directorul executiv al Asociației Cluj 2021 – Capitală Culturală Europeană. Evenimentul are loc vineri, 22 august, ora 15,00 în Aula Universității Sapientia.

De asemenea, sâmbătă, la ora 10,00 va avea loc în Cimitirul Central (Cimitirul Házsongárd) inaugurarea festivă a mormântului-monument istoric restaurat al lui Octavian C. Buracu, fondatorul Asociației Dialogului Interetnic.

“De acum 3 ani am constatat, fiind la Satu Mare, că deja cu câteva luni înainte oamenii se pregăteau să vină aici. Din ce în ce mai multe familii, fiind cel mai mare eveniment de acest gen, din Ardeal, vin aici să vadă o piesă de teatru pe care nu au apucat s-o vadă în timpul anului, să se întâlnească cu vechi colegi de clasă şi facultate. Vin foarte mulţi oameni din Ungaria, e un eveniment în planificarea vacanţei de vară”, a mai spus viceprimarul.

Gergely Balázs a menţionat că bugetul total al evenimentului se ridică la 350.000 de euro, din care 25% provin din surse publice de finanţare.

http://clujazi.ro/zilele-culturii-maghiare-2014-reteta-din-acest-an-pentru-atragerea-a-zeci-de-mii-de-participanti-in-inima-transilvaniei/