Cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare, eveniment ce va avea loc între 17 şi 19 august, clujenii sunt invitaţi să ia parte la o acţiune caritabilă de sprijinire a bolnavilor incurabili.

Intitulată "Cumpără o floare pentru bolnavii incurabili", acţiunea va oferi publicului posibilitatea să participe la construirea unui covor floral de 108 mp, prin achiziţionarea unuia dintre cele 1728 de ghivece cu flori puse la dispoziţie de organizatori.

Aranjamentul floral ce va fi realizat în cadrul evenimentului caritabil va reconstitui un covor turcesc dăruit în anul 1660 de către principele Rákóczi al II-lea unui localnic ce i-a oferit îngrijiri medicale, păstrat la biserica reformată din Izvoru Crişului.

"Principele Rákóczi György al II-lea, aflat în drum spre Oradea, după ce a suferit o înfrângere de către turci în anul 1660, rănit fiind, s-a oprit în Izvoru Crișului, unde a fost îngrijit de un localnic. În semn de mulțumire principele a dăruit un covor persoanei care l-a îngrijit. Principele  poate fi privit ca primul pacient paliativ din Ardeal, iar covorul dăruit este un simbol al îngrijirii bolnavilor incurabili", au precizat organizatorii evenimentului.

Scopul iniţiativei ce va avea loc în data de 23 august, între orele 12:00 şi 20:00, în partea de est a Pieţei Unirii, pe carosabil, este de a conştientiza şi de a sensibiliza membrii comunităţii cu privire la importanţa şi necesitatea îngrijirii bolnavilor incurabili.

Tot în 23 august, clujenii vor putea vedea şi covorul original, ce va fi expus în incinta cafenelei Insomnia.

Acţiunea caritabilă este organizată de Fundația Creștină Diakonia, care oferă servicii de îngrijire paliativă la domiciliu gratuite bolnavilor incurabili din cinci localităţi din județul Cluj: Cluj-Napoca, Săvădisla, Bonțida, Cojocna și Izvoru Crișului.

http://ziuadecj.realitatea.net/eveniment/actiune-caritabila-pentru-bolnavii-incurabili-la-zilele-culturale-maghiare--129531.html