Zilele Culturale Maghiare din Cluj au ajuns la a cincea ediţie.

Încă din 2010, printre cele mai importante obiective ale evenimentului sunt: 

Promovarea culturii maghiare şi aprofundarea familiarizării românilor cu aceasta.

Clujul, capitala culturală a Ardealului, este căminul unei comunităţi majoritare româneşti. Zilele Maghiare reprezintă o oportunitate pentru comunitatea maghiară de a-şi afirma diversitatea, puterea sa creatoare de valori şi, mai ales, un cadru propice pentru aprofundarea unui dialog româno-maghiar nu doar în plan cultural, ci şi în alte planuri ale vieţii sociale.

De altfel, numărul mare de participanţi din anii trecuţi se datorează nu numai comunităţii maghiare, ci şi clujenilor de etnie română, care au savurat manifestările din cadrul evenimentului. La ediţia din 2013 au participat circa 190.000 de persoane, iar în seara de închidere a evenimentului, în Piaţa Unirii au fost aproximativ 40.000 de spectatori.

Sărbătorirea fondării oraşului

La 19 august 1316 Carol Robert de Anjou redă Clujului privilegiile şi ridică aşezarea la rang de oraş (civitas).

Consolidarea relaţiilor din cadrul comunităţii maghiare, redarea unui cadru pentru întâlnirea comunităţii maghiare clujene cu maghiarii originari din Cluj, dar plecaţi în străinătate.

Cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare, Clujul aşteaptă, în fiecare an, maghiarii plecaţi în străinătate, să revină acasă pentru a sărbători împreună şi pentru a consolida sentimentul de apartenenţă la aceeaşi comunitate.

Zilele Culturale Maghiare sunt susţinute de Primăria municipiului Cluj şi de Consiliul Judeţean Cluj.

Evenimentul Zilele Culturale Maghiare din Cluj susţine statutul de Capitală Europeană a Tineretului 2015, câştigat deja de oraş, precum şi candidatura Clujului la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.

Sâmbătă, 16 august, este Ziua Zero a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj ediția 2014. 

Muzeul de Artă va găzdui sâmbătă, de la ora 17:00, vernisajul expoziţiei "Omul şi peisajul", cu lucrările artistului plastic de origine clujeană Kádár Tibor.

Artistul a debutat în 1980 (Galeria Korunk), iar unitatea sa conceptuală şi preferinţa pentru peisaje s-au păstrat de-a lungul celor trei decenii şi jumătate în care a fost confirmat drept unul dintre maeştrii picturii contemporane din Transilvania.

Repertoriul său artistic s-a inspirat din zona Călatei, artistul fiind atras nu atât de arta populară bogată şi plină de viaţă, ci mai ales de dramatismul şi profunzimea structurală a regiunii. De-a lungul carierei sale, Kádár a experimentat constant şi a aprofundat tehnica peisagisticii, păstrând, totuşi, acelaşi interes nealterat către cultura şi istoria maghiarilor. Unele dintre lucrările care vor fi expuse la Cluj provin din atelierul său de la Veszprém (Ungaria), iar altele s-au născut în timpul taberelor de creaţie de la Jebuc şi Băile Bálványos.

Kádár Tibor s-a născut la Cluj, în 1946, şi a absolvit în 1971 Academia de Artă Ion Andreescu (actuala UAD – Universitatea de Artă şi Design), Péter Abrudán fiind mentorul său.
Între 1971 şi 1974, a predat desen la un liceu industrial, apoi s-a mutat la Liceul de Artă din Cluj, unde a predat până în 1987. Un punct important în viaţa artistului a fost "atelierul spiritual" reprezentat de redacţia publicaţiei Korunk şi galeria ononimă. La fel de importante au fost verile în care a luat parte la diferite tabere de creaţie (de exemplu, colonia artiştilor de la castelul Szárhegy, între 1976-1986). Acolo, s-a familiarizat cu natura şi cu arta populară, de care a devenit pasionat. Totodată, din 1971, a luat parte la diferite expoziţii individuale sau colective.

1988 a fost anul stabilirii lui la Budapesta, unde a predat la o școală timp de un an. A urmat plecarea la Veszprém, unde a lucrat şi ca istoric de artă pentru muzeul oraşului. Acest angajament nu a durat mult, terminându-se în 1991, pentru că Tibor Kádár a decis să-şi acorde întreg timpul picturii şi vizitării altor ţări. Anul 2000 i-a adus un post la Şcoala de Artă a Herend Porcelain Manufactory, unde a devenit director, în 2005.

Kádár Tibor este stabilit la Veszprém, este membru al Fundaţiei Artei Maghiare, Asociaţiei Artiştilor Maghiari şi Societăţii Pictorilor Maghiari, este membru și lider al Asociației de Artă din Veszprém și, în 2004, a fondat F-Group. E oficial retras din mediul academic, din 2009, chiar dacă până în 2011 a continuat să ţină prelegeri la Universitatea de Artă şi Design Cluj.

http://www.cotidiantr.ro/start-la-zilele-culturale-maghiare-74730.php#.U_B2dWMVRyp