Cea de a cincea ediţie a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj va avea loc în perioada 17-24 august la Cluj-Napoca, unde clujenii şi nu numai vor avea ocazia să vadă pentru prima dată Orchestra Simfonică a Radio Budapesta ce va concerta la alături de alte trupe.

Cu scopul de a clădi un pod între cele două etnii, acest festival al zilelor culturale maghiare aduce în prim plan cultura maghiară şi frumuseţea ei.

“Am pornit în 2010 fără niciun profesionalism, eram amatori, acum începem să devenim o echipă cu mai multă rutină. Cunoaşteţi acest festival, noi avem două scopuri, ne dorim în primul rand să creăm un cadru pentru comunitatea maghiară de circa 50.000 de oameni ca să avem într-un an o săptămână în care să putem să sărbătorim împreună, să putem evalua cultura maghiară şi să o putem expune nu numai spre noi ci şi spre comunitate, acesta este al doilea scop, să arătăm ceva din noi şi pentru comunitatea românească din Cluj”, a spus Gergely Balasz, organizator.

130.000 de lei de la Primăria Cluj-Napoca, 40.000 de lei de la Consiliul Judeţean şi 50.000 de lei de la Ministerul Culturii

Dacă sumele alocate anual de Primăria Cluj-Napoca domeniului culturii, şi sumele alocate anual pentru organizarea Zilelor Culturale Maghiare au crescut, astfel că anul acesta evenimentul s-a bucurat de 130.000 de lei primiţi din partea instituţiei.

”Într-adevăr a devenit o rutină această colaborare interinsituţională pentru realizarea Zilelor Culturale Maghiare şi asta este o veste bună. Vreau să vă reamintesc încă o dată că sumele cadru de la care am pornit în 2012, alocate sectorului de cultură, au fost de 2 milioane de lei în 2012, a urcat la 3 milioane de lei în 2013 şi acum la 4,5 milioane de lei în 2014 şi sper să putem păstra acest ritm alert”, a declarat Anna Horvath, viceprimar.

Organizatorul evenimentului a ţinut să adauge faptul că şi Consiliul Judeţean ajută financiar cu suma de 40.000 de lei, dar a primit şi din partea Ministerului Culturii suma de 50.000 de lei. În total, banii alocaţi de instituţiile publice acestui festival, acoperă 25% din întreaga sumă necesară organizării.

Valoarea totală a evenimentului se ridică la suma de 230.000 de euro, însă organizatorii au atras atenţia asupra faptului că de-a lungul timpului au reuşit să atragă în sprijinul lor 100 companii care să ajute financiar organizarea evenimentului.

Ce vor vedea vizitatorii la acest festival?

Vizitatorii vor putea urmări în cadrul acestui festival 450 de programe, însă printre cele mai importante se numără începând de la vernisaje ce se vor desfăşura timp de o săptămână, tururi ghidate în limba română şi engleză în Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei şi Muzeul de Istorie al UBB. Mai mult, muzeele universităţii vor putea fi vizitate pe parcursul festivalului cu intrare liberă.

Totodată, vizitatorii se vor bucura şi de seri cu muzică clasică, vizite a oraşului, spectacole de teatru, filme, precum şi conferinţe şi discuţii. Singurele evenimente la care se va plăti intrarea sunt cele piesele de treatru de la Opera Maghiară de Stat.

Un eveniment ce adună toate etniile

Conform unui studiu realizat de organizatori anul trecut se arată faptul că 90% dintre etnicii maghiari din Cluj au auzit de acest eveniment, iar 65% au şi participat la cel puţin un eveniment din cadrul festivalului. De altfel, numărul mare de participanţi din anii trecuţi se datorează nu numai comunităţii maghiare, ci şi clujenilor de etnie română, care au savurat manifestările din cadrul evenimentului. La ediţia din 2013 au participat circa 190.000 de persoane, iar în seara de închidere a evenimentului, în Piaţa Unirii au fost aproximativ 40.000 de spectatori.

http://www.clujulcultural.ro/zilele-culturale-maghiare-pariul-minoritatii-in-materie-de-evenimente/